Efter sidste kommunalvalg så et nyt udvalg dagens lys i Kolding: Lokaldemokratiudvalget, der blev nedsat for at styrke kommunens attraktive lokalområder, understøtte frivillige ressourcer og aktiviteter og udvikle det aktive medborgerskab.
For at løfte opgaven har Lokaldemokratiudvalget særligt været optaget af at styrke dialogen med lokalrådene. Men også mere hjælp til fundraising, dialogmøder og fokus på at inddrage de unge i Kolding Ungdomsråd og Green Kolding har stået på udvalgets tjekliste.
Her fire år efter kommunalvalget i 2017 og meget tæt på et nyt kommunalvalg samler Lokaldemokratiudvalget op på de erfaringer, de har fået som nyt udvalg i form af en hvidbog. I den sender udvalget også en række anbefalinger videre til det nye byråd i forhold til at styrke og udvikle Kolding kommunes mange attraktive lokalområder.
Udvalgsformand Ole Alsted er selv ikke i tvivl om, at Lokaldemokratiudvalget har gjort en positiv forskel og han bakkes op af en brugerundersøgelse.
-Det glæder mig især, at brugerundersøgelsen viser, at mange i lokalrådene har oplevet en bedre dialog. I udvalget har vi prioriteret dialogen højt, og mange af vores udvalgsmøder har vi holdt i center- og landsbyerne for at lære lokalområderne bedre at kende, fortæller Ole Alsted og tilføjer:
-Vi tog også initiativ til ’Mad og Meninger’, hvor man kunne spise middag sammen med politikere fra byrådet med det formål at fremme en mere uformel dialog mellem lokalpolitikere og borgere og det er helt sikkert et koncept jeg anbefaler, vi holder fast i en eller anden form.
Brugerundersøgelsen blev foretaget blandt lokalrådene i Kolding kommune i foråret 2021.
Landsbyerne er tilfredse
Også Landsbyforum vurderer, at Lokaldemokratiudvalget har været en positiv nyskabelse, der har gjort en forskel.
-Vi har været ovenud tilfredse med udvalget, der har været lyttende og gode at sparre med. I Landsbyforum ser vi udvalget som en opgradering af samarbejdet mellem politikerne og landsbyerne. Ikke fordi det har været dårligt tidligere, men det er bare blevet bedre. Vi ser gerne, at Lokaldemokratiudvalget fortsætter eller som minimum, at det nye byråd bygger videre på de gode erfaringer, siger Jan Rothausen, formand for Landsbyforum.
Som et konkret eksempel på et fælles synligt resultat nævner Jan Rothausen ansættelsen af en ny fundraiser i Kommunen, der skal hjælpe frivillige og foreninger med at søge midler til lokale aktiviteter. Fundraiseren var et meget stort ønske i Landsbyforum.