Hvad skal vejene i en ny bydel i Vonsild i den sydlige del af Kolding hedde? Det spørgsmål har Kolding Kommune fået hjælp til af to 8.-klasser fra Vonsild Skole.
Odinskildevej, Kongsvej og Nørreholmsvej. Det var bare tre ud af mange gode bud på vejnavne til den nye bydel, der snart skyder op i den sydøstlige del af Vonsild. Drengegruppen med Oliver, Rasmus og Daniel brugte blandt andet bogen ’Vonsild i krig og fred’, som deres kilde til forslagene, og de var begejstrede for at være med i workshoppen, som By- og Udviklingsforvaltningen og Kolding Stadsarkiv stod bag i samarbejde med Vonsild Skole. Det skriver Kolding Kommune i en pressemeddelelse:
– Det er spændende at lære noget om historien, der hvor vi bor. Vi kan se, vi har været ret påvirket af krigen. Og det har været et rigtigt bondeland indtil det gennem industrialiseringen er blevet til et moderne samfund, lød det undervejs fra Oliver, og Daniel supplerer:
– Vi finder ud af en masse, vi slet ikke vidste noget om. F.eks. om krigen. Men der har også ligget mange gårde, som ikke længere er der.
Imponeret over eleverne
Normalt er det et vejnavne-udvalg i By- og Udviklingsforvaltningen, der researcher og finder på navne til nye veje og gader i Kolding kommune med god hjælp fra de lokale arkiver. Denne gang er der tale om en hel bydel med op til 500 boliger og opgaven er derfor større end normalt. Et af udvalgets medlemmer, arkitekt Jakob Revsbeck, er imponeret over elevernes indsats.
– De har virkelig arbejdet koncentreret og engageret, og jeg er helt overvældet over, hvor mange kvalificerede bud, vi har fået at arbejde videre med, fortæller Jakob Revsbeck.
Det var formidler Camilla Brask Rasmussen og kulturarvsmedarbejder Kamma Poulsen-Hansen fra Kolding Stadsarkiv, der guidede eleverne til at finde informationer i Stadsarkivet.
– Det er en vigtig kompetence at kunne søge informationer frem i forskellige kilder og vigtigt, at de unge mennesker ved, hvordan de kan blive klogere på deres egen historie. Børn i dag er jo dygtige til at finde informationer på nettet, men det er samtidig også vigtigt, at de lærer at forholde sig kritisk til kilderne, forklarer Kamma Poulsen-Hansen.
Vejnavne skal bygge på Vonsilds historie
De to skoleklasser var flittige og endte med at overbringe Jakob Revsbeck mere end 70 forslag, som vejnavne-udvalget nu skal arbejde videre med.
– Vi glæder os til at få det fulde overblik over forslagene, men jeg kan allerede nu se, at der er mange virkeligt gode bud. Jeg er ikke i tvivl om, at det bliver en svær proces at skulle vælge ud. Vores ambition er, at vejenes navne bygger videre på Vonsilds historie og identitet. Mon ikke der er indtil flere af de elever, der har været med i dag, der som voksne bosætter sig i det nye område – måske endda på deres ’egen’ vej. Fra de mange kilder, vi i dag sammen har gravet i, ser vi, at Vonsild helt tydeligt er et godt sted, hvor man bor i generation efter generation, siger Jakob Revsbeck.
Forslaget til lokalplan for den nye bydel er ved at blive færdiggjort og forventningen er, at den kommer i offentlig høring til sommer med endelig vedtagelse i byrådet til efteråret. De nye navne kommer først endeligt på plads efter at lokalplanen er endeligt vedtaget. I alt bliver der brug for 10-15 vejnavne i den nye bydel.