Forbind med os

Danmark

Nu rammer højsæsonen for skybrud

Offentliggjort for

den

Over halvdelen af alle årets skybrudskader kommer efter regnvejr i juli og august, viser en ny statistik fra Topdanmark. Foto: Topdanmark.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Langt de fleste vandskader efter kraftigt regnvejr rammerne danskerne i de varme sommermåneder. Mange skader kan undgås ved at følge en række gode råd.

Det lunefulde danske sommervejr byder ofte på meget voldsomme regnskyl. Det giver ikke bare vand til haven, men også markant større risiko for at få en vandskade end resten af året.

Forsikringsselskabet Topdanmark har gennemgået alle skybrudskader i de seneste fem år (2016 – 2020), og statistikken tegner et klart billede. Juli og august står for 53 pct. af alle skybrudsskader.

-Vi ser en helt klar tendens til, at det særligt er om sommeren, at danskerne skal være opmærksomme på skybrud. Kombinationen af stærk varme og kraftig regn giver større risiko for vandskader om sommeren. Jorden bliver typisk hård om sommeren, så vandet har sværere ved at trænge væk, og kommer der et meget kraftigt regnskyl, så går det galt, siger Martin Wamsler, skadechef for Bygningsskade i Topdanmark, i en pressemeddelelse.

August 2020 var den måned med flest skybrudsskader de seneste fem år, viser de nye tal fra Topdanmark. Alene i den måned anmeldte over 500 af forsikringsselskabets kunder skader efter et skybrud.

Det regner mest om sommeren og om efteråret, men årets nedbør fordeler sig langt mere jævnt end skybrudskaderne. De pludselige og kraftige regnskyl, som giver skader på danskernes huse, rammer oftest i sommermånederne.

Ny tendens: Dækker flere regnskader direkte på huset

I mange store byområder er afledningen af regnvand blevet forbedret gennem de seneste år. Det betyder, at Topdanmarks kunder nu har færre skader på grund af vand, der stiger op igennem kloakkerne eller oversvømmer huse. Men omvendt hjælper Topdanmark nu flere kunder, når regnen har lavet skader på huset ved, at det har regnet direkte ind gennem husets ydre ”klimaskærm” – en utæthed i taget, en ventilationsåbning eller lignende.

-Vi har en særlig udvidet dækning mod regnskader, så forsikringen ikke kun dækker ved skybrud, men også ved kraftigt regnvejr og skader direkte på huset. Det er nu langt de fleste kunder, som har den dækning, og stadig flere kunder har haft brug for den udvidede dækning, når deres hus bliver ramt af kraftig regn, fortæller Martin Wamsler.

Giv huset et skybrudstjek

Topdanmark opfordrer til, at man gennemgår sit hus og sikrer sig, at det kan stå imod kraftige regnskyl.

-Husejere bør jævnligt give deres hus et skybrudtjek. Man skal undersøge, om huset er helt tæt ved sammenføjninger i taget og ved åbninger som fx vinduer, døre og ventilation. Tjek også at afløb og tagrender ikke er tilstoppede, forklarer Martin Wamsler.

Det er samtidig afgørende at sikre sig, at der er dræn og de rigtige hældninger og materialer rundt om huset, som leder vandet væk fra huset.

Lav ferie-aftale med naboen

I sommermånederne er mange danskere væk fra deres hus i flere uger – enten på tur i det danske sommerland eller på ferie til udlandet på trods af corona. Men er huset ladt alene, når skybruddet rammer, kan en vandskade blive meget værre, end hvis skaden bliver opdaget og udbedret med det samme.

-Lav altid en ferie-aftale med naboen om at holde øje med dit hus, når du er bortrejst. Der skal både holdes øje med indbrudstyve og skybrud. Det kan gøre en skybrudsskade langt mindre, hvis naboen er hurtig til at opdage skaden, siger Martin Wamsler.

Sådan forebygger du regnvejrsskader

Før et skybrud

Rens tagrender, afløb og brønde, så vandet kan strømme uhindret gennem af-vandingssystemerne.
Reparér revner og utætheder i fundament og kælderydervægge, så vandet ikke kan trænge ind i huset, og tjek jævnligt tag for utætheder.

Sørg for, at græsplæne, fliser osv. hælder væk fra huset. Så undgår du, at vandet samler sig ved fundament og kældervægge og dermed ender med at trænge ind i huset.

Undgå for mange flisebelagte terrasser, indkørsler eller lignende, så vandet i stedet har mulighed for at sive ned i jorden.

Etablér faskiner eller regnvandstønder til at bortlede eller opsamle regnvand fra tag og terrasse.

Under et skybrud

Klods dine ting i kælderen op, og fjern gulvtæpper, så de ikke bliver skadet, hvis du får en mindre oversvømmelse.

Montér forseglingstape på udsatte døre og vinduer, så vand ikke kan trænge ind.

Luk ventilationshuller i ydervæggene.

Tjek afløb og tagrender for blade og andet, der kan hindre vandet i at løbe frit.

Sørg for at være hjemme, eller få nogen til at holde ekstra øje med dit hus, mens skybruddet står på.

Kilde: Topdanmark

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Danmark

De fem typiske sommerskader: Sådan passer du på de mindste

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Flere børn kommer til skade under sommermånederne end resten af året. Pressefoto.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

I sommerferien kommer mange børn til skader under udendørsaktiviteter. Alm. Brand giver her en række gode råd, så de små kommer sikkert igennem sommeren.

Sommerferien har for alvor taget fat i det danske land, og selvom det er en dejlig og afslappende tid, ser forsikringsselskabet Alm. Brand, at flere børn kommer til skade under sommermånederne end resten af året.

Hos Alm. Brand har man allerede oplevet en stigning under sommerferien.

-Vi plejer at have ekstra travlt hen over sommeren, og i år er ingen undtagelse, da flere holder sommerferie i Danmark og kaster sig over udendørsaktiviteter og leg, siger Brian Wahl Olsen, direktør for Skadepartnerskaber og Forebyggelse i Alm. Brand, i en pressemeddelelse.

Under sidste uges hedebølge så forsikringsselskabet også flere tilfælde af børn, der kom til skade.

-Mange var ude og nyde det gode vejr i sidste uge, og det resulterede også i flere ulykker. Vi er altid klar til at rådgive og hjælpe vores kunder, og ulykkesforsikringen dækker som udgangspunkt, hvis uheldet er ude, fortæller Brian Wahl Olsen.

Trampolin er storsynder

Trampolinen er en af de store syndere, når det kommer til ulykker hos børn. Størstedelen af ulykkerne sker for børn i alderen 5-9 år, og de kommer især galt af sted, når de hopper flere på samme tid.

-Trampolinen er blevet fast inventar i baghaven, og derfor ser vi også mange uheld her. Det er en sjov måde at lege med sine venner på, men man skal være forsigtig. Hop kun én ad gangen og husk sikkerhedsnet, siger Brian Wahl Olsen.

Udover trampolinskader er der også flere faldskader på løbehjul og rulleskøjter, samt børn der kommer til skade på haveredskaber, der er i børnehøjde.

-Vi ser tit, at børn leger i områder, hvor en voksen ikke altid kan se dem, og her kan de hurtigt komme galt af sted på en stige eller falde ned fra et træ. Heldigvis slipper de tit med småskrammer, men man skal stadig være opmærksom, slutter Brian Wahl Olsen.

De fem typiske skader blandt børn

 1. Trampolinskader
  Hop altid én ad gangen og slå aldrig kolbøtter eller saltomortaler. Brug sikkerhedsnet og giv jævnligt trampolinen et sikkerhedstjek.
 2. Hjernerystelse
  Rulleskøjter og løbehjul er sjove, men husk hjelmen, så du forebygger hjernerystelse, som er en af de hyppigste skader.
 3. Knæskader
  Hvis du ruller eller står på løbehjul, så husk albue-, håndleds- og knæbeskyttere, så du bedre undgår skader på håndled og underarm og skrammer på knæene.
 4. Tandskader
  Vilde lege på trampolin eller legeplads betyder, at flere børn skal forbi en tandlæge i sommerferien.
 5. Skader i trafikken
  Cyklen er god som transportmiddel. Husk dit barn på cykelhjelmen. Og husk, at det er nemmere at få dit barn til at bruge hjelmen, hvis du også selv gør det. Lær dit barn, at mobiltelefonen ikke hører til i trafikken. Og vær selv et godt eksempel.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Danmark

Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsaks

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Når først et aks er trængt igennem huden på trædepuden, begynder det at gøre ondt Pressefoto.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Mange af de hunde, som kommer til dyrlægen her i denne tid, har fået et græsaks i poten eller i øret. Ja, nogle har endda fået et i øjet.

Agria Dyreforsikring modtager rigtigt mange skadesanmeldelser om græsaks her i sommertiden:

-For mange af de hunde, som kommer til dyrlægen her i denne tid, har fået et græsaks i poten eller i øret. Ja, nogle har endda fået et i øjet! Det er særligt de hunde med langt hår omkring poter, ører og øjne, der er i farezonen, fortæller direktør Tine Antvorskov i en pressemeddelelse.

Aks er de kerner som sidder på toppen af græssets strå. De er ganske små, og har modhager, der først får dem til at sidde fast i pelsen og senere til at bore sig ind i huden. Hvis du har været ude at gå i højt græs, kender du dem sikkert godt, for de sætter sig også på tøjet hos os mennesker.

Græsaks i poten

Når først et aks er trængt igennem huden på trædepuden, begynder det at gøre ondt, der danner sig en byld, og en dyrlæge må på banen.

Dyrlægen vil typisk lokalbedøve poten og så fjerne det indkapslede aks. Bagefter må hunden have en forbinding eller en potesok på, så den ikke slikker i såret.

Græsaks i øret eller øjet

De langhårede hunde kan også få aks ind i øret. Og er det først kommet langt nok ind, vil du opleve, at din hund ryster på hovedet og forsøger at gnide øret mod jordet eller med poten.

Også her må du også en tur til dyrlægen. Det samme gælder naturligvis, hvis hunden har fået et aks i øjet.

Forebyggelse er det bedste våben

Tine Antvorskov forklarer, at vi sagtens selv kan gøre noget for at forebygge ømme hundepoter og et dyrt og besværligt besøg hos dyrlægen:

-Når I har været ude, kan I være opmærksomme på at fjerne aks, ligesom I vil fjerne flåter. Vær særlig opmærksom på pelsen rundt om poter, ører og øjne. Det kan også være en god ide at få sommerklippet hunden, så der er mindre pels for aksene at sidde fast i, slutter Tine Antvorskov.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Danmark

Her finder du strande med livreddere

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Der er blandt andet livreddere på Lakolk Strand på Rømø. Foto: Elo Christoffersen (Arkivfoto)
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Livredningsudstyr er fast inventar på alle Danmarks knapt 200 Blå Flag-strande og havne. Men på mange af strandene er der også livreddere til stede hele sommeren. Se her, hvor du finder dem.

En god sommerdag på stranden kan blive forvandlet til en trist dag, hvis der sker en ulykke, skriver Friluftsrådet i en pressemeddelelse.

Havet er ubarmhjertigt, og selv om det kan se roligt og tilforladeligt ud, skal man have respekt for det. Hvert år sker der desværre ulykker på de danske strande, og det er en af grundene til, at der på alle Blå Flag-strande findes livrednings- og førstehjælpsudstyr.

Højere sikkerhed på 27 strande

På 27 af Danmarks strande er sikkerheden dog endnu højere, for her er der i sæsonen livreddere til stede. Dvs. mennesker der er på stranden udelukkende med det formål at holde øje med badegæster og træde til, hvis en af dem kommer i vanskeligheder i vandet.

Livredderne er uddannede til at hjælpe. Derudover kan du bruge ham eller hende til inden du bader at høre om vejret og de specielle vand- og strømforhold på lige præcis den strand, som kan have en betydning for din svømmetur.

-Det skal være trygt at bade i Danmark, og livreddere giver lige den ekstra tryghed, så jeg er glad for, at mange af Blå Flag-strandene har en livredder tilknyttet, siger Winni Grosbøll, direktør i Friluftsrådet, som står bag mærkningsordningen Blå Flag i Danmark.

7 gode baderåd

• Lær at svømme
• Bad aldrig alene
• Spring kun på hovedet, hvor det er dybt nok
• Bad aldrig med alkohol eller euforiserende stoffer i blodet
• Slip ikke børnene af syne
• Svøm langs med stranden
• Gå op, når du begynder at fryse

Her finder du livreddere på Blå Flag-strande

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Seneste

Reklame

Tags

juli 2021
M Ti O To F L S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Populære artikler