Kolding Netavis

Nu kan du få denne teoriprøve i Kolding

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen Kolding
Droneinstruktør Eli Winther Krogsholm fortæller, at IBA Erhvervsakademi Kolding har fået de første seks dronepiloter gennem den nye teoriprøve. Foto: Maria Tuxen Hedegaard.

IBA Kolding kan nu også tilbyde denne teoriprøve.

Mange dronepiloter kan se frem til en teoriprøve, der minder om den, man tager for at få kørekort. Prøven kræver fysisk fremmøde. IBA Erhvervsakademi Kolding er blevet godkendt som et af de steder i landet, hvor det kan lade sig gøre at tage det nye prøve.

Mange kommende dronepiloter skal møde fysisk frem til en teoriprøve, hvis de vil ud at flyve med deres drone.

Den nye regel træder i kraft fra den 5. oktober, og den omfatter dronepiloter, der har brug for det såkaldte A2-dronecertifikat. Ofte drejer det sig om dronepiloter, der bruger deres drone i en arbejdsmæssig sammenhæng. Blandt andet giver certifikatet mulighed for at flyve tæt på mennesker i beboede områder.

Hidtil har man haft mulighed for at tage teoriprøven derhjemme foran computeren, men EU’s myndighed for luftfartssikkerhed, EASA, har besluttet, at en hjemmeprøve ikke længere er tilstrækkeligt. Nu skal dronepiloter i stedet møde op fysisk til prøverne for at opnå et A2-dronecertifikat. Og det skal foregå hos en udbyder, som er godkendt til at håndtere opgaven.

IBA Erhvervsakademi Kolding, som i forvejen underviser i faget Drone til inspektion, er et af de få steder i landet, der er blevet godkendt til at afvikle prøverne på vegne af Trafikstyrelsen.

-Jeg synes, at ændringen er en god idé. For det er jo korrekt vurderet, at det hidtil har været nemt at snyde med prøven, fordi man blot tog den derhjemme. På den måde var der ingen kontrol med, hvem der rent faktisk svarede på spørgsmålene, eller om der blev brugt hjælpemidler undervejs, forklarer Eli Winther Krogsholm, der er droneinstruktør hos IBA.

En professionalisering

Det er afgørende nyt, at prøverne afvikles som tilstedeværelsesprøver. Plus at man er overvåget, mens man tager prøven. Man må heller ikke benytte hjælpemidler. Dermed minder proceduren ganske meget om, hvad man kender, når man tager teoriprøven til et almindeligt kørekort.

-Jeg synes, at den nye prøveform er med til at sikre en professionalisering af droneflyvningen, når man skal benytte drone i en erhvervsmæssig sammenhæng, siger Eli Winther Krogsholm.

IBA Erhvervsakademi Kolding har naturligvis en årelang erfaring i at afholde eksaminer. Det omfatter både de fysiske rammer, selve afviklingen af prøven – samt den fortrolige opbevaring af personlige data efterfølgende.

-Vi har hele det nødvendige set-up. Derfor var det også oplagt for os at byde ind på opgaven hos Trafikstyrelsen, siger IBA’s droneinstruktør.

Eli Winther Krogsholm tilføjer, at med aftalen er akademiet forpligtet til at afvikle drone-teoriprøven mindst en gang om måneden – på nær i sommerferien.

I Danmark er der cirka 8000 dronepiloter, der benytter droner professionelt som en del af deres arbejde. Det gælder for eksempel blandt fotografer, i ejendomsmæglerbranchen og inden for byggeriet.

Skal du møde fysisk til teoriprøve

  • Kravet om at tage en A2-prøve ved fysisk fremmøde gælder som udgangspunkt, hvis man flyver en drone i mellemklassen. Om du skal tage prøven eller ej, afhænger af vægten på din drone, og hvor risikobetonet din flyvning er (om du flyver bynært eller ej).
  • Der er visse overgangsregler frem til udgangen af 2023. Hvis man vil vide, om ens drone er omfattet af den nye prøveform, kan man klikke ind på Trafikstyrelsens hjemmeside droneregler.dk.
  • Det kommer til at koste 500 kroner at tage teoriprøven for dronepiloter, som ønsker et A2-dronecertifikat. Hertil kommer et gebyr til Trafikstyrelsen på 65 kroner. Prøven består af en række multiple choise-spørgsmål, og den varer cirka en time.
  • Teoriprøven skal fornys hvert 5. år.
  • Reglen træder i kraft den 5. oktober 2022.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel