Kolding Netavis

Naturvejleder over stok og sten med klumpfisk i trillebør

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen Kolding
Privatfoto.

Desværre var klumpfisken død.

Naturvejleder Jørn Chemnitz fra Kolding Naturskole fik forleden aften en noget anderledes opkald fra en kvinde, der kunne fortælle, at der var strandet en klumpfisk ved Skibelund nær naturskolen. Desværre var fisken død. Naturvejlederen kom hurtigt ud af døren:

– Jeg tænkte, at jeg måtte derud og hente den, inden der gik mårhunde, ræve eller noget andet i klumpfisken. I nattens mulm og mørke kørte jeg over stok og sten med trillebøren henover stranden. Jeg tænkte, at det var noget af det mest sindssyge, som jeg har lavet nogensinde. Men sådan er det, at være naturvejleder, fortæller Jørn Chemnitz til Kolding Netavis.

Onsdag er klumpfisken blevet vist frem for blandt andet børnehavebørn og til nogle elever fra Vamdrup Skole. Eleverne på Pædagogisk Center, CSV på Dyrehavevej, fik også klumpfisken at se og nu skal den i fryseren. Så ryger den til Københavns Universitet eller Aarhus Universitet.

Klumpfisken har været på afveje:

– Det er jo en fisk, der lever ude i de store oceaner. Den har været på sommerophold i Lillebælt, hvor den har levet af vandmænd. Klumpfisken kan ikke tåle en temperatur under 15 grader. Så da vandet blev for koldt, så døde den og strandede her ved Skibelund, forklarer Jørn Chemnitz.

Fakta om klumpfisken

I følge Wikipedia er klumpfisken den tungeste art af benfisk, der er kendt i verden. Den kan blive op til 3,33 meter lang og have en vægt på 2.300 kilo, men gennemsnitsvægten er op til 1000 kilo og dens gennemsnitslængde er 1,8 meter.

På trods af en ellers konventionel øjestilling, så synes det at være vilkårligt om fisken svømmer “oprejst” eller liggende på siden, og dette skifter fra tid til anden.

Klumpfisken lever i overvejende grad af gopler, som den fanger på ned til 600 meters dybde. Dette er også med til at forklare fiskens vane med at lægge sig fladt i havoverfladen og “slikke sol”; fisken har brug for varmen fra solen til at varme sig op efter at have taget disse dybe dyk til koldt vand efter føde.

Her ses klumpfisken i trillebøren. Foto: Jørn Chemnitz.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel