Kolding Netavis

Naturpark Lillebælts politikere vil have fokus på havbrug

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Kolding Fjord ved Skærbæk. Foto: Naturpark Lillebælt.

Naturpark Lillebælts politikere ønsker mere fokus på havbrug for at reducere tilførslen af næringsstoffer til danske farvande. I Kolding Fjord udleder havbrugene 25% af det kvælstof, der kommer fra såkaldte punktkilder. Derfor opfordrer lokale politikere Miljøstyrelsen til at se nærmere på miljøgodkendelserne for havbrugene.

Formand for Naturpark Lillebælt, Jørn Chemnitz, har drøftet sagen med Jacob Bjørnskov Nielsen fra Middelfart Kommune og John Nyborg fra Fredericia Kommune, og alle er enige om behovet for at undersøge miljøgodkendelserne for havbrugene:

-Vi har to anlæg her i området, og vores rapport om Kolding Fjord viser tydeligt, at havbrugen ved Skærbæk belaster vores fjord. Jeg mener, at Miljøstyrelsen skal vurdere, om de nuværende miljøgodkendelser er i overensstemmelse med vandområdeplanerne og vores mål om at opnå en god økologisk tilstand i Lillebælt, siger Jørn Chemnitz i en pressemeddelelse.

Politikerne ønsker også en undersøgelse af den medicin og de hjælpestoffer, som fiskene får, samt de midler nettene behandles med for at undgå algevækst. Alle disse kemikalier medfører udledning af stoffer, der bidrager til Kolding Fjords dårlige økologiske tilstand. Jørn Chemnitz mener ikke, at det er bæredygtigt, især når der er teknologiske muligheder for landbaserede anlæg, der ikke forårsager forurening.

Rapporten, der er udarbejdet af Aarhus Universitet, DCE, viser, at Kolding Fjord primært belastes af regnbetingede overløb af spildevand (punktkilder), efterfulgt af udledninger fra havbrug. Kommunerne har allerede taget ansvar for rensning af spildevand samt håndtering af overløb ved skybrud og har reduceret belastningen fra punktkilder med 90% siden 1990. Men når det kommer til havbrugene, er det ikke noget, kommunerne kan gøre noget ved, og derfor henvender de sig til Miljøstyrelsen.

Rapporten fra DCE fremhæver, at 95% af det tilførte kvælstof til fjorden stammer fra dræn og vandløb, der fører næringsstoffer fra landbrugsområder, natur og skove ned til Kolding Fjord og Lillebælt. Udledningen fra alle punktkilder udgør kun 5% af den samlede tilførsel af kvælstof til Kolding Fjord, hvoraf havbruget bidrager med 1,1%. Overløb af spildevand udgør 2% af den samlede tilførsel. Mellem 1990 og 2021 er udledningen af kvælstof reduceret med 41%, fra 940 ton om året til 550 ton om året. Men ifølge de statslige vandområdeplaner er der behov for en yderligere reduktion på 270,6 ton om året frem til 2027 for at opnå en god økologisk tilstand i Kolding Inder- og Yderfjord.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Del denne artikel