Connect with us

Kolding

Mungo Park stiller skarp på Europa

Offentliggjort for

den

Hva så Europa har premiere 1. november i Mungo Park Kolding. Foto: Palle Peter Skov.

Der er nu mindre end én uge til premieren på Hva så Europa.

I forestillingen Hva så Europa stiller Mungo Park Kolding skarpt på et Europa, der i øjeblikket er spændt ud mellem en stigende populisme i Nordeuropa og de druknende flygtninge i Sydeuropa. Mellem Putins tanks i øst og Trumps mur i vest. Drømmen om et fælles Europa, som vi har taget for givet, er under pres som aldrig før.

– Hva så Europa er en vigtig forestilling fordi den tvinger os som publikum til at tage stilling. Stilling til hvad vi gør ved klimakrisen, stilling til hvordan vi skal agere i en tid hvor det geopolitiske miljø er præget af stor usikkerhed. Samtidig handler forestillingen om hvad der sker, når en hel kultur bliver ramt af demens – hvad stiller vi op, når vi kollektivt mister vores dømmekraft og bliver ustabile og aggressive?, siger direktør for Mungo Park Kolding, Sophie Lauring, i en pressemeddelelse.

I forestillingen er en mytisk familie taget i sommerhus for at fejre Europas fødselsdag. Europa er familiens overhoved, men hun er ikke som hun plejer. Hukommelsen er begyndt at svigte, og måske er de første tegn på demens ved at vise sig. Hva så Europa er et politisk, mytisk og absurd familiedrama. Forestillingen tager temperaturen på et Europa i forfald og opløsning, og henvender sig derfor til alle os, som er en del af Europa i dag, og er scenekunst, som alle kan relatere sig til, og blive både provokeret og stimuleret af at se, høre og opleve.

Hva så Europa har premiere den 1. november og spiller frem til den 13. november.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Vonsild

Tv-kokken delte ud af sin madinspiration

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Claus Holm var tirsdag på besøg i Superbrugsen i Vonsild. Foto: BlumePress.

Tv-kokken var tirsdag forbi Superbrugsen i Vonsild.

Der var tirsdag madinspiration på programmet, da tv-kokken Claus Holm besøgte Superbrugsen i Vonsild. Her fik slagter- og delikatesseafdelingen masser af “staldtips”:

-Det er sådan, at den indre spillefilm kan køre for kunderne, så de kan få god mad med masser af smag i. Butikken i Vonsild er sådan en klassisk butik med masser af søde medarbejdere. De stod og brugte en time af deres arbejdstid på, at lytte – og de vil det her, fortæller Claus Holm til Kolding Netavis.

Se billederne nedenunder…

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Kolding

Udvider: Succes med præst i hjemmehjælpen

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Ordningen med en hjemmehjælpspræst i Taps udvides nu også til Domhusgade hjemmehjælpsdistrikt. Foto: Gorm Olesen/Folkekirken (modelfoto)

Efter halvandet år med hjemmehjælpspræst i Taps udvides ordningen nu også til Domhusgade hjemmehjælpsdistrikt.

-Hjemmehjælpspræsten er en gave, der giver personalet mulighed for at hjælpe borgere, som har det svært, fortæller teamleder i Taps, Anette Bonnesen, i en pressemeddelelse.

I hverdagen arbejder præsten Maria Frederiksen og hjemmehjælpens personale sammen. Maria Frederiksen tilbyder samtaler hjemme hos borgerne, når livet er svært. Det er personalet i hjemmehjælpen der formidler tilbuddet til borgerne.

70 hjemmebesøg

Siden opstarten i maj 2020 er det blevet til 70 hjemmebesøg og 100 møder med personaler i både dag- og aftenvagter, fortæller Maria Frederiksen. Havde corona ikke spændt ben, kunne det have været flere, men ved siden af hjemmehjælpen passer hun også sit arbejde som sognepræst, sorggruppeleder, beredskabspræst og vikar for sygehuspræster.

Samtaler om sygdom, afmagt, sorg, brud og tab

Hjemmebesøgene danner rammen om eksistentielle samtaler mellem borger og præst, f.eks samtaler om det svære i tilværelsen. Maria Frederiksen fortæller, at samtalerne ofte handler om sygdom, afmagt, sorg, brud og tab. Selvom hun ikke kan ændre på borgerens oplevelser, så gør det faktisk en forskel at få lov til at fortælle sin historie. At blive set og hørt af et andet menneske, kan i sig selv lette det, der tynger.

Det er sognene i Kolding Provsti, der bevilger penge til hjemmehjælpspræstens løn, og de har nu besluttet, at en større del af Maria Frederiksens tid skal bruges i hjemmehjælpen.

-Formålet er at bruge folkekirkens ressourcer på at være der, hvor mennesker er, siger provst Grete Wigh-Poulsen.

Kolding Kommune bakker op

Initiativet bakkes op af Kolding Kommunes chef for hjemmehjælp Tina Andersen:

-Den kommunale hjemmehjælp og sygepleje fortsætter meget gerne samarbejdet med hjemmehjælpspræsten.

Personalet fortæller, at borgerne i Taps hjemmehjælpsdistrikt er glade for Maria Frederiksens besøg. Den omsorg, der ligger i det uforstyrrede samvær, bliver værdsat. Desuden kan Maria Frederiksen skabe kontakt til borgernes egne sognepræster, hvis de ønsker det, og nogle gange er det muligt at finde en besøgsven, hvis borgeren føler sig ensom.

Med udvidelsen af ordningen står hjemmehjælpspræsten nu til rådighed for alle borgere, uanset tro eller religiøst tilhørsforhold, der er tilknyttet Taps og Domhusgades hjemmehjælpsdistrikter.

Også politisk er man glad for at ordningen med hjemmehjælpspræsten nu udvides.

-At der er en at snakke med om livets store spørgsmål er vigtigt. Det tror jeg giver ro, livsglæde og mindre ensomhed i hverdagen. Derfor er jeg glad for at ordningen nu udvides til også at omfatte Domhusgade hjemmehjælpsdistrikt og vi glæder os i Seniorudvalget til at følge ordningen, fortæller formand for Seniorudvalget i Kolding Kommune, Søren Rasmussen (DF).

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Erhverv

Sender penge tilbage til medlemmerne

Offentliggjort for

den

Forfatter:

KHLs formand Hans Damgaard. Pressefoto.

Kolding Herreds Landbrugsforening , KHL, holder på medlemmerne og udlodder del af overskuddet.

Kolding Herreds Landbrugsforening lander et overskud i 2021 og sender 2,7 millioner kroner retur til medlemmerne.

-På trods af Corona-udfordringerne har vi haft et godt år i KHL. Det er positivt, at foreningen igen præsterer et overskud, og at det ganske direkte kommer det enkelte medlem til gode. Og samtidig er medlemstallet status quo, hvilket er ret enestående for en dansk landbrugsforening anno 2022. KHL er spillevende med en sund, velsmurt rådgivningsforretning og en skarp landbrugspolitisk profil, siger KHLs formand Hans Damgaard.

Pengene skal ud at arbejde

Det er stor efterspørgsel på foreningens ydelser, som i kombination med stram styring af økonomien og en stor indsats af KHLs dygtige medarbejdere, der har resulteret i et årsresultat på godt 3,2 mio. kroner.

Bestyrelsen har besluttet at sende 2,7 mio. kr. af overskuddet retur til medlemmerne via udlodning. Udlodningen andrager 9 procent af de købte ydelser i 2021 for økonomi, planteavl, miljø, teknologi og fjerkræ.

Overskudsdelingen kommer oveni de 1.112.000 kroner, som de aktive medlemmer i 2021 fik i timesatsrabatter, så samlet set vender 119 procent af det gennemsnitlige indbetalte kontingentbeløb på 3,2 mio. kr. tilbage til medlemmerne.

-Et positivt regnestykke, som gør det ekstra motiverende at være medlem af KHL, hvor vi mener, at pengene så vidt muligt skal ud at arbejde og gøre gavn hos medlemmerne, siger Hans Damgaard.

Udlodningen modregnes på en faktura sammen med opkrævningen for medlemskontingent for 2022.

-Vi kommer stærkt igen

KHL lever, og samtidig glæder Hans Damgaard sig over, at det lysner flere steder i dansk landbrug.

Der er altid driftsgrene, som er særligt udfordret. Det gælder lige nu ikke mindst svineproducenterne, mens det heldigvis lysner for flere andre animalske driftsformer samt planteavlerne. For foreningen har Corona’en betydet hjemmearbejde for mange medarbejdere og et lavere aktivitetsniveau i forhold til medlemmerne.

-Men vi kommer stærkt igen, og hvor var det dejligt, at vi – før Corona’en igen lukkede landet ned – nåede at holde et brag af en høstfest for KHLs medlemmer og ansatte. Det lunede i en udfordrende tid, og fra bestyrelsen skal lyde en velment tak for den ekstraordinære indsats, KHLs medarbejdere har ydet også i 2021, slutter KHL-formanden.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Kolding

Kunder og medarbejdere cykler for den gode sag

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Op til årets Danmarks Indsamling vil Bygmas kunder og medarbejdere fra Kolding, Vejle og Haderslev cykle en udfordrende etape på 80-90 km fra Kolding til Vejle til fordel for Corona-krisens børn. En kendis fra cykelverdenen vil køre med på distancen.

Bygma lægger i 2022 navn til Danmarks Indsamlings store, eksklusive cykelevent Bygma Danmarks Stafetten. Den 26. januar cykles Kolding-Vejle etapen, som én af ud af 6 etaper over hele landet.

Stort cykelnavn med på turen

Etapen har kick-off i Bygma Kolding på Gejlhavegård 2A, hvor direktør Casper Wiuff vil byde velkommen og sørge for morgenmad og ’frugt-brændstof’ til de ca. 30 cyklende entusiaster.

Det kendte cykelnavn Peter Meinert vil føre an på turen. Den Vejle-fødte tidligere professionelle landevejsrytter har i sin aktive karriere bl.a. kørt sammen med bl.a. Jesper Skibby, Rolf Sørensen og Bjarne Riis. Bygmas seje cyklister vil forsøge at følge trop til trods for den barske tid på året.

Kommer i mål i Vejle

Når deltagerne kommer i mål ved Hotel Vejle Fjord venter et varmt bad, et måltid mad og en god snak om turens højdepunkter. Faktisk er to direktører fra hhv. Bygma Vejle og Invita Aabenraa med hele landet rundt, og cykler således tæt på 500 km på de 6 dage. Det kræver træning; men hvad gør man ikke i den gode sags tjeneste.

Lokal synlighed

-Bygma Fonden har gennem de seneste 10 år været engageret i Danmarks Indsamling, fortæller direktør for Bygma Kolding, Casper Wiuff.

-Med Bygma Danmarks Stafetten, har vi mulighed for at være med til lokalt at synliggøre denne vigtige indsamling i hele Danmark. Der venter vores kunder og medarbejdere en unik cykeloplevelse ad den smukkeste rute fra Kolding til Vejle.

Sidste etape af Bygma Danmarks Stafetten har live ankomst i Danmarks Indsamlings store DR TV-show den 29. januar i Esbjerg, hvor også Bygma Fondens donation vil blive overrakt.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Kolding

Fuld fart frem i Kolding

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Der er godt gang i gravemaskiner og kraner på en kæmpestor byggeplads ved afkørsel Kolding S på Sønderjyske Motorvej. Foto: Kolding Kommune.

Tre indikatorer peger på tydelig fremgang i Kolding Kommune: Rekordstort salg af erhvervsjord, massive investeringer i boligudviklingen og en befolkningskurve på vej op.

Der er godt gang i gravemaskiner og kraner på en kæmpestor byggeplads ved afkørsel Kolding S på Sønderjyske Motorvej. På et 360.000 kvadratmeter stort areal er den internationale handelskoncern Schou i gang med at opføre ca. 100.000 kvadratmeter lager og nyt hovedsæde med administration og showroom.

Rekordsalg på 883.000 kvadratmeter jord

Salget af det store erhvervsareal er med til at gøre 2021 til rekordår for salget af kommunal erhvervsjord i Kolding Kommune. I 2021 solgte kommunen 883.000 kvadratmeter erhvervsjord i 14 handler til en samlet værdi af ca. 54 mio. kroner. Det er dobbelt så meget erhvervsjord som i 2020, der også var rekordår med et salg på 410.000 kvadratmeter.

-Det er et tydeligt tegn på optimisme i erhvervslivet og viser samtidig en stor interesse for Kolding som base – også for virksomheder, der opererer internationalt. Det tegner rigtig godt for fremtiden, for stor aktivitet i erhvervslivet er med til at sikre arbejdspladser og skabe nye jobs i kommunen, konstaterer borgmester Knud Erik Langhoff.

Salget af erhvervsjord er ikke det eneste tegn på fremgang for den centralt placerede kommune, der ligger hvor motorvejene E45 og E20 krydser hinanden. Det er også andre, der bygger.

Investeringer fra nær og fjern

Efter en periode med lavt blus under byggeriet af boliger er blusset de seneste to-tre år skruet helt op. Før var det hovedsageligt lokale investorer, der sørgede for udviklingen. De seneste år har investorer som pensionsselskaberne AP og PFA investeret iøjnefaldende i byen i tre højhuse med sammenlagt ca. 300 lejligheder til salg og/eller udlejning.

Dertil kommer investorer som bl.a. Birch Ejendomme fra Silkeborg, Seguro Management fra København og 1927 Estate og Raundahl & Moesby begge fra Aarhus. De har allerede tilført – eller er i gang med at tilføre – Kolding og omegn et væsentligt bidrag til boligudviklingen. Fælles for disse projekter er, at de både udvider mulighederne for, at man kan finde sig en passende bolig, og bidrager til mangfoldigheden i udbuddet af boligtyper.

De udenbys investorer supplerer lokale ejendomsudviklere som Pierre Ejendomme, der i stor stil bidrager til udbuddet af familieboliger. Pierre Ejendomme har endvidere gjort seniorbofællesskaber til sit nye varemærke. Firmaet bidrager alene med 300 nye boliger i 2022, skriver det på sin hjemmeside.

-Det er klart, at når vi skal tiltrække flere borgere til kommunen, har vi brug for attraktive boliger. Derfor glæder det mig overordentlig meget, at vi ser så stor investeringslyst. Firmaerne investerer, når de kan se de muligheder. Og det er der i Kolding Kommune, som har så meget at byde på bl.a. som uddannelses-, kultur- og handelsby. Derfor er jeg også glad for, at mange af de nye boliger lever op til det, borgerne efterspørger i dag, som bl.a. er bæredygtighed og nye boformer, påpeger borgmesteren.

Befolkningskurven på vej op

Udviklingen på boligmarkedet kan måske være en del af årsagen til, at det nu også går fremad med indbyggertallet i Kolding Kommune oven på nogle år, hvor kurven stagnerede og endda så ud til at ville gå den forkerte vej.

Den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at kurven begyndte at pege opad fra midten af 2021. Tredje kvartal alene viste en fremgang på 257 indbyggere.

-Vi har ikke de endelige tal for hele 2021 endnu, så jeg kan ikke udtale mig skråsikkert, men meget tyder på, at stigningen fortsætter. Den udvikling er jeg naturligvis lykkelig over. Men en fortsat udvikling i den retning kommer ikke af sig selv. Derfor er øget bosætning noget af det, jeg og det nye byråd har stærkt fokus på, slutter borgmester Knud Erik Langhoff.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tags

januar 2022
M Ti O To F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Populære artikler