Kolding Netavis

Modige nordiske unge holder taler på endags-festival

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen Sjølund
Fra sidste års talefest. Foto: Martin Fehr Therkildsen.

Endags-festivalen finder sted på Skamlingsbanken.

Hvilke emner kan få unge på talerstolen i 2023? Og hvad sker der, hvis vi stiller en scene til rådighed for unge fra gymnasiale uddannelser i hele Skandinavien?

30 unge talere fra Norge, Sverige og Danmark tager ordet på Skamlingsbankens historiske talerstol ved Nordisk Talefest 2023 den 12. maj.

Endags-festivalen Nordisk Talefest handler om talekunst, dialog og medborgerskab – og slutter med koncert med Pil, der i øjeblikket hitter med ’Dronning af månen’.

Talefest er en del af projektet ‘Norden og Verden’, der skal styrke nordiske unges fællesskab og demokratiske selvtillid.

Alle er velkomne på Skamlingsbanken 12. maj fra klokken 15 til musik, taler og madboder.

Arrangementet er gratis.

Motion, mindreværd, ordblindhed og selve klodens fremtid

De unge talere har alle fået stikordet ’HJEM’. Et tema, som bliver fortolket vidt forskelligt:

  • Ea fra Skanderborg advarer i sit klimaopråb mod verdens farligste dyr, mennesket. Vores handlinger har fatale konsekvenser for klodens dyrearter, og der skal handles nu!
  • Afrin fra Sverige vil tale om at have ”bengalisk etnicitet och svensk nationalitet”. I sin følelsesladede tale, fortæller hun om, hvad identitet egentlig er, og hvorfor den er så vigtig.
  • Lisa fra Odense starter sin tale med at remse de tal op, som medfører stress og mistrivsel hos en hel generation: Karaktersystemet. Et system, der bør afskaffes.
  • Svenske Jonathan fra Västerås har taget det slidte slogan ”home is where the heart is” og skrevet en inspirerende tale om motion. I Jonathans tale handler det om vores konkrete, fysiske hjerter – og om hvordan vi kan styrke denne muskel gennem bevægelse.
  • Christian fra Aarhus deler i sin tale sine oplevelser med ordblindhed og argumenterer for at ændre den danske retstavning. Hvorfor skriver vi egentlig ’Hjem’ og ikke ’Jem’?

    Skamlingsbanken – En historisk talerstol

    ”Siden 1843 har Skamlingsbanken været et folkeligt og nationalt samlingssted. Store talere har stået på banken og talt med en kraft, der har ændret forholdene for mange; for retten til at tale dansk, for kvinders valgret og til fejringer som den store befrielsesfest i 1945.” – siger direktør for Museum Kolding, Rune Lundberg.

    Nu skal stafetten gives videre, den ældgamle talerstol skal bestiges af unge talere, og det smukke bakkede landskab ved Skamlingsbanken skal danne ramme om sang, taler og musik i forårssolen.

Fakta om Talefest og projektet Norden og Verden

Nordisk Talefest er en del af projektet ‘Norden og verden’ støttet af A.P. Møller-fonden og ledet af Danske Taler. I de følgende år skal der afholdes nordiske talefester på skift i både Danmark, Sverige og Norge. Her skal elever fra ungdomsuddannelserne i alle tre lande mødes og tale, debattere og synge på deres modersmål. Årets talefest på Skamlingsbanken er altså kun begyndelsen.

Danske Taler

Danske Taler er en levende talesamling, der konstant udvides med aktuelle taler. Vi indsamler, digitaliserer og formidler taler og talekunst på dansk. Talesamlingen vokser dagligt med såvel aktuelle som historiske taler, og den åbne online samling rummer nu over 2.500 publicerede taler.

Museum Kolding

Museum Kolding er et kulturhistorisk og statsanerkendt museum for Kolding Kommune. Museets formål er gennem indsamling, registrering, bevaring, forskning og formidling indenfor sit ansvarsområde at virke for sikring af Danmarks kulturarv og vække nysgerrighed og begejstring for folkets historie. Museet har et særligt fokus på sammenhængen mellem kulturhistorie, håndværk og design. Museet består af de tre besøgssteder: UNESCO verdensarvsbyen Christiansfeld, Skamlingsbanken og Staldgården på Slotsbanken i Kolding midtby.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Del denne artikel