Moderne bo- og arbejdsfællesskab på vej

Elo Christoffersen
Elo Christoffersen 12 juni 2019
Opdateret 12/06/19 14:56
Nu kommer der nyt liv på Westerbygård i Sdr. Bjert. Foto: Almenr.

Nu kommer der nyt liv i de gamle længer på den smukke gamle gård, Westerbygård i Sdr. Bjert ved Kolding. Gården bliver samlingspunktet for fællesspisning og arbejdsfællesskab og omkring gården bliver der etableret bæredygtige moderne boliger.

I Sdr. Bjert tæt på Kolding ligger den smukke gamle proprietærgård, Westerbygård. Gården er bevaringsværdig og emmede engang af liv. Her både boede og arbejdede man på gården med alt fra høst i marken til reparation af værktøj og produktion af mad, så gårdens mange beboere var stort set selvforsynende.

Snart kommer gården igen til at emme af liv, når 28-35 familier kommer til at bo og arbejde på gården. I selve den eksisterende gård kommer der til at være værksteder, kontorfællesskab, fælles køkkenhave, produktion, professionelt køkken og fællessal, som kan huse både kurser og bofællesskabets familier til fællesspisning.

Moderne boliger

På arealet rundt om gården bliver der bygget moderne boliger på 50-150 kvadratmeter. En stor del af bofællesskabets beboere er selvstændige eller arbejder som freelance, og de arbejder også på gården til daglig – nogle arbejder sammen, nogle deler faciliteter og andre nyder blot at blive inspireret i deres arbejde af andre kreative sjæle.

I fællesskabet deler man passion, kreative idéer og bæredygtig livsstil. Nogle arbejder fuld tid på gården, andre arbejder deltid på gården med håndværk og kunst. Andre igen bruger gårdens faciliteter til at kunne dyrke deres hobby som kunsthåndværker eller fritidslandmand.

Beboersammensætningen på gården bliver blandet. Der bliver mange børn, som kan boltre sig i den store have, og et miks af unge og gamle gør det nemt at hjælpe hinanden med hverdagens gøremål. Bo- og arbejdsfællesskabet bliver udviklet over det kommende år, hvor interesserede bliver inviteret med til at definere, hvordan livet skal leves på gården og hvilke faciliteter, der skal etableres.

Ejerformen på boligerne og erhvervet bliver ligeledes defineret igennem den kommende proces. Processen bliver varetaget af firmaet Almenr, som arbejder med at udvikle bæredygtige bofællesskaber.

Åbent hus på Westerbygård

Den 20. juni klokken 15-18 er der åbent hus på Westerbygård. På dagen vil der være workshops, talks og rundture. Og der vil være mulighed for indledningsvist at skrive sig op som kommende beboer.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Del denne artikel
Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.