Kolding Netavis

Mere grøn brint på dansk jord

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen Læserbreve
Her ses Birgitte Munk Grunnet ved siden af statsminister Mette Frederiksen (S). Pressefoto.

Læserbrev af Birgitte Munk Grunnet (S), 1. Viceborgmester, Skovborglundvej 11, 6580 Vamdrup.

Der skal produceres mere grøn brint på dansk jord – og det kan vi bidrage væsentligt til i Kolding.

I dag kom startskuddet til, at vi kan komme tættere på et nyt grønt erhvervseventyr, der kan gøre Danmark rigere, mere bæredygtigt og uafhængig at Putins gas.

Udbuddet er helt afgørende for at realisere de første Power-to-X-projekter herhjemme og for at producere grøn brint i stor skala.

I dag starter et statsligt udbud til 1,25 milliarder kroner, der skal sætte skub i dansk produktion af grøn brint, som kan bidrage til udviklingen af bæredygtige brændstoffer til biler, fly, skibe og industri. Det er Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, der står for udbuddet.

Kun brint, der er produceret med energi fra vedvarende energikilder og lever op til EU’s krav til dokumentation for grønne Power-to-X brændstoffer, er støtteberettiget. Tilskuddet ydes over 10 år, som driftsstøtte og betales pr. produceret mængde grøn brint.

Statsministeren besøgte i fredags en af de virksomheder i Kolding, der knokler for at bidrage til fremstillingen af grøn brint. Vi har i Kolding både viden/erfaringen og arbejdskraften til produktionen af grøn brint. Og det næste logiske skridt er, at vi i Kolding arbejder for at få etableret et Power-to-X anlæg. Det vil være til gavn for erhvervslivet, arbejdstagerne og miljøet.

Vi er centralt placeret i forhold til en landbaseret brintledning fra Danmark til Tyskland og måske kan den nyetablerede gasledning bruges til brint fremover.

Vi er også godt placeret i forhold til at kunne få transporteret den grønne el, som vi får brug for at supplere op med til produktionen af Power-to-X.

Det gode ved fremstillingen af brint og Power-to-X er, at der produceres store mængder varme – det kan bruges i vores fjernvarmeforsyning. Endnu en god grund til etablere et Power-to-X anlæg i Kolding Kommune.

Og så håber jeg, at der sideløbende arbejdes med at udvikle og etablere en infrastruktur, som kan håndtere de mængder af el, der er behov for til fremstillingen af brint og Power-to-X anlæg samt en brint infrastruktur til gavn for forbrugerne, erhvervslivet og miljøet.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel