Det er højsæson for lopper året rundt! Derfor kan det være en god idé at tjekke din kat for lopper og investere i forebyggende loppemidler. Mange katte får nemlig problemer med loppeallergi.
I gamle dage var der loppesæson fra august til december, men nu om dage lever lopper året rundt.
Det er de milde vintre og den stigende luftfugtighed, vi ser i disse år, som giver lopperne de ideelle levevilkår – så alt tyder på, at loppeproblemer kun bliver mere udbredt.
Det kan derfor være en god ide som katteejer at være ekstra opmærksom på lopper hele året og tage forholdsregler for at minimere risikoen for, at din kat oplever gener og udvikler loppeallergi. Det skriver Agria Dyreforsikring i en pressemeddelelse.
Hvad er loppeallergi?
Når lopper bider for at suge blod, efterlader de spyt i bidsåret, og det er dette spyt, som er årsagen til allergi hos katte.
Allergien får loppebiddene til at klø, og katten vil derfor kradse, bide og slikke på biddene for at lindre kløen, og huden vil blive rød og irriteret.
Ofte vil du se tab af pels eller sår over haleroden, på halsen, i lysken eller på lårene, hvilket er der, hvor lopperne ofte angriber. I alvorlige tilfælde kan kattens kradsen og bidden resultere i sår, som kræver behandling hos dyrlægen.
Hvis en kat først har fået loppeallergi, slipper den ikke af med den igen, og det kan derfor være en god idé som katteejer at give din kat forebyggende behandling før allergien opstår.
Tjek din kat for lopper
Du kan tjekke din kat for lopper, ved at bruge en loppekam. Red kattens pels med kammen og vær ekstra grundig over kattens ryg nede ved halen og omkring halsen, da det ofte er her lopperne sidder.
Katte er ret gode til selv at fange lopperne, så det er ikke sikkert, at du kan finde lopper på din kat. Men det betyder ikke, at lopperne ikke har været der, bidt din kat og udløst en allergisk reaktion.
Det er muligt nogle gange at finde loppens ekskrementer i kattens pels, selvom lopperne ikke længere er til stede. Det ligner kaffegrums, og du kan nemt teste, hvorvidt det er loppeekskrementer, du har fundet på din kat. Skrab de mulige ekskrementer ned på et fugtigt hvidt stykke klæde eller køkkenrulle. Hvis der siver rød farve ud i klædet, er det loppeekskrementer.
Loppens livscyklus
Den voksne katteloppe, Ctenocephalides felis, er en parasit, som lever af kattens blod. Den kan kun overleve på et værtsdyr og lever i ca. en måned.
Den angriber primært katte, men kan godt leve på andre dyr så som hunde, geder og kalve. Mennesker kan også blive bidt af loppen, men den kan ikke overleve på os.
Biddene giver små røde pletter, og vil ofte findes på benene ved sokkekanten.
Den voksne loppehun kan lægge 20-30 æg om dagen, og når de tørrer ind, drysser de fra kattens pels og ned på de overflader, den befinder sig på. Det vil typisk være de steder, hvor katten sover, samt området lige omkring sovestedet, hvor katten hopper op og ned.
Loppeægget klækker efter 2-10 dage og larven, der kommer ud, vil søge efter mørke og lune steder som sprækker i gulvet, bunden af sofaen eller under gulvtæppet. Efter 5-11 dage forpupper larven sig, og den kan blive i puppen i op til 6 måneder.
Loppen kommer ud af puppen ved kontakt med en vært, hvis der er varmt og fugtigt, eller ved vibrationer. Det er ofte de nye lopper, som bider mennesker og ikke de lopper som allerede bor på katten.
I Danmark tager en loppecyklus ofte 3-4 uger, men kan i nogle tilfælde tage helt op til 5-6 måneder.
Tal med dyrlægen
Hvis din kat klør sig mere end normalt, og du hverken kan finde lopper eller loppeekskrementer, kan loppeallergi dog stadig ikke udelukkes. Katten kan dog også have en anden allergi, og det vil derfor være en god ide at konsultere en dyrlæge.
Dyrlægen kan hjælpe med at fastslå, om der er tale om loppeallergi eller en anden allergi eller sygdom. Dyrlægen kan desuden også guide dig til den bedste behandling af kløen, og hvilken slags loppemiddel der vil være bedst til at forebygge loppebid. Vær særligt opmærksom på at loppebehadling til hund, er giftigt for katte.
Glem ikke rengøringen
Har din kat været angrebet af lopper og fået loppeallergi, er det uhyre vigtigt at få elimineret så mange lopper som muligt. Kun 5 % af loppepopulationen findes på katten, resten (æg, larver, pupper og nye lopper) findes i nærmiljøet. Det er derfor vigtigt at holde en god hygiejne, når du har kat.
Daglig støvsugning anbefales, især koncentreret omkring kattens sovepladser. Sengetøj og tæpper skal vaskes på minimum 60°. Sarte materialer kan tørretumbles eller puttes i fryseren i 3 uger.
Efter et loppeangreb, så husk at tømme eller skifte støvsugerposen med det samme eller kom den i fryseren, så lopper ikke spredes fra støvsugeren.