Kolding Netavis

Lyngvild vækker kongerækken til live på Koldinghus

Kolding Netavis
Kolding Netavis
Jim Lyngvild er her portrætteret sammen med modellen Cecilie Mørkøre Stokvad i rollen som Dronning Sophie Magadalene. Billedet kan ses på udstillingen om kongerækken på Koldinghus fra den 3. april. Foto: Jim Lyngvild.

Udstillingen ’Kongerækken med Jim Lyngvild – dragter, drama og Danmarkshistorie’ på Koldinghus gør fortiden levende og involverende ved hjælp af unikke fotos med nutidige modeller, smukke dragter og scenerier med lys og lyd.

Vi har alle hørt om Gorm den Gamle i historietimerne. Men hvordan så han egentlig ud? Og hvad med hans kone, dronning Thyra Danebod? Og hvilket liv levede de? Vi har muligvis set nogle malerier, men vi har ofte svært ved at forholde os til dem.

Det gør designer Jim Lyngvild nu op med, når han udstiller et stort fotoprojekt på Koldinghus. Her ser man danmarkshistoriens regenter i et mere nutidigt udtryk, når Jim Lyngvild gør brug af store fotografier med moderne modeller. Dem har han iklædt dragter fra Den Kongelige Systue og Nationalmuséet samt tøj, han selv har syet. Derefter har han fotograferet dem, så de ligner mennesker af kød og blod og er mulige at identificere sig med.

Klogere på fælles kulturarv

Formålet med udstillingen er fra Lyngvilds side at gøre danskerne klogere på vores fælles kulturarv.

– Vi kommer fra ét af verdens ældste monarkier med mange epoker, som har været med at skabe os som danskere. Vores forfædre og formødre har kæmpet og blødt for deres land, og det har ikke været gratis. Vi skylder dem en taknemlighed. Jeg håber, at jeg med udstillingen kan gøre danskerne mere stolte og mere oplyste omkring den kulturarv, vi er rundet af, siger Jim Lyngvild i en pressemeddelelse.

Udstillingen tager udgangspunkt i kongerækken fra Gorm den Gamle til Dronning Margrethe den 2. gennem Jim Lyngvilds flere end 100 fotografier. Herudover bliver 25 dragter udstillet i syv forskellige scener med fortællinger om en kongelig fødsel, skoledag, maskebal, magt, succes, rivalisering og død.

Gæsterne komme til at opleve fortællingerne tilsat lys, lyd og autentiske effekter – ligesom de kan fordybe sig i Jim Lyngvilds egne tekster om mode og stil. Der bliver også en fotostation, hvor gæsterne digitalt kan blive manipuleret ind i Jims Lyngvilds billeder af konger og dronninger og derefter få billedet tilsendt. Derudover bliver der et udklædningsværksted med fine dragter, børn og voksne kan prøve.

På Koldinghus glæder konstitueret direktør, Nanna Ebert, sig over den kommende udstilling fyldt med historie og dramatisk iscenesættelse:

– Som gammelt kongeslot vil vi gerne formidle historien om konger og dronninger til så mange forskellige målgrupper som muligt. Jim Lyngvild har et spændende greb på historien, som appellerer til os i dag, og derfor har vi sagt ja til samarbejdet.

Oplev ’Kongerækken med Jim Lyngvild’ fra den 3. april til den 18. oktober.

Se billederne nedenunder…

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel
Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *