Claus Lundager

Claus Lundager

Julens gudstjenester kan afholdes, lyder det fra et par kirker i Kolding. Værre ser det ud med julekoncerten med Stig Rossen.

De nye Coronarestriktioner, der bl.a. lukker en lang række kulturinstitutioner, får umiddelbart ingen indflydelse på kirkernes julegudstjenester. Det siger provstisekrerær Jette B. Kongsted, Kolding Provsti, til Kolding Netavis.

- Det er i hvert fald sådan det ser ud i øjeblikket, siger Jette B. Kongsted, men tilføjer, at situationen jo hurtigt kan ændres.

Derfor vil det være en god ide at følge godt med på den enkelte kirkes hjemmeside, der vil løbende vil blive opdateret.

Sognepræst ved Brændkjærkirken, Ole Phil, siger til Kolding Netavis, at han regner med, at de seks planlagte gudstjenester juleaftensdag gennemføres som planlagt.

- Det er ikke den enkelte præst, der beslutter, om der skal holdes gudstjeneste eller ej. Det kommer fra Kirkeministeriet, siger Ole Phil, der tilføjer, at det kan være endog meget svært at forudse, hvad der sker i den kommende uge.

- Men under alle omstændigheder vil gudstjenesterne holdes under hensyntagen til de til enhver tid gældende corona-regler, hvilket betyder, at der i Brændkjærkirken højest kan være omkring 100 personer pr. gudstjeneste.

Populær julekoncert aflyst

Kolding Flisepudserlaug, der arrangerer julekoncerterne med Stig Rossen, der skulle have fundet sted i Brændkjærkirken søndag, den 20. december, meddeler, at koncerterne på grund af corona-situationen er aflyst.

Beredskabsforbundets regionsleder i Region Syddanmark, Marianne Kjær fra Kolding, er blevet hædret Forsvarsministeriets Frivilligpris 2020.

Marianne Kjær kan få alle til at føle sig som en del af holdet.

Det er noget af årsagen til, at regionslederen i Beredskabsforbundets Region Syddanmark siden 2011 – og frivillig i redningsberedskabet siden 1992 – Marianne Junggren Kjær, mandag den 30. november fik overrakt forsvarsministeriets frivilligpris af forsvarsminister Trine Bramsen. Det skete på Trekantbrands station i Vejle, hvor forsvarsministeren i sin tale blandt andet fremhævede Marianne Kjærs ”utrættelige” og ”imponerende” engagement i beredskabet – og hendes evne til at skabe et stærkt fællesskab blandt de frivillige:

- Jeg har hørt, at du plejer at sige, at du går bagest for at få alle med. Det er et flot slogan, der tjener som forbillede for rigtig mange, der gerne vil udvikle de lokale beredskaber og få flere med som frivillige. Du er med til at sørge for, at nogen får et stærkt fællesskab, et sted de hører hjemme, en ekstra familie. Du giver de frivillige en stærk identitet, så de ikke er i tvivl om, at de er med på holdet. Og hvis de en dag ikke er så godt kørende, så kommer der én bagfra og hjælper dem og får dem med om bord igen, sagde Trine Bramsen, som også roste Marianne Kjær for at have opbygget en stærk og velkørende region og dermed bidraget til, at trygheden for borgerne i området er blevet styrket.

Hun understregede også, at Marianne Kjær aldrig er bange for selv at tage en ekstra tjans:

- Du er aldrig for fin til at give en hånd med, uanset om det gælder opvasken eller de store strategiske planer, der skal lægges. Det kendetegner en dygtig og moderne leder, at man både har overblikket og ikke er for fin til selv at tage fat.

Faktisk skulle Marianne Kjær allerede i april have modtaget frivilligprisen på Frederiksberg Slot, men det blev aflyst på grund af Corona-pandemien. Det samme skete, da overrækkelsen i stedet skulle have været gennemført 18. september. Men nu fik Marianne Kjær altså sin pris på ’hjemmebane’ i Trekantbrand, hvor hun er tilknyttet som frivillig.

På grund af smittefaren kunne kun ganske få være til stede ved overrækkelsen i Vejle. Men den blev livestreamet direkte til Beredskabsforbundets medlemmer og via forbundets Facebook-side. Prisen kan tildeles ”en frivillig eller en gruppe af frivillige inden for det kommunale eller statslige redningsberedskab, der i det forløbne år har ydet en helt særlig indsats.”

Fra i dag, tirsdag, kan du downloade den længe ventede kørekortapp til mobiltelefonen.

Men det er lang fra sikkert, den fungerer.

Er du Iphone-bruger skal du nemlig som et minimum have en Iphone 7, og har du ikke det kan du glemme alt om den app, staten har betalt ikke mindre end 45 mio. kroner for at få sat i værk.

På Android-telefoner kræves det, at telefonen har indbygget den såkaldte NFC-teknologi, hvilket de fleste nye smartphones har.

I en pressemeddelelse siger transportminister Benny Engelbrecht, at man kan vælge at fortsætte med det fysiske kørekort, hvis man hellere vil det. Men ministeren regner med, at relativt mange mennesker tager appen til sig.

- De fleste har jo mobiltelefonen på sig i forvejen, når de er ude og transportere sig, siger Benny Engelbrecht.

Om prisen på de 45 mio. kroner siger ministeren:

- Jeg synes, det er givet godt ud i betragtning af, at vi har fået en sikker løsning for borgerne - men også for myndighederne.

Digitaliseringsstyrelsen oplyser i øvrigt, at også det gule sundhedskort i løbet af 2021 lanceres i en digital udgave.

Snart bliver kørekortet digitalt.

”Lige om lidt” – og i hvert fald inden udgangen af dette år behøver vi ikke længere at huske kørekortet, når vi sætter os ind i biler eller op på motorcyklen.

Så er det nemlig nok at have sin mobiltelefon med – for med den nye app, som Transportministeriet og Rigspolitiet snart lancerer, har man sit kørekort med i digitalt format.

Frivilligt

Det er dog helt frivilligt, om man vil have appen på sin telefon, og det digitale kørekort er da også kun gyldigt inden for landets grænser.

Kører man til udlandet skal man stadig have det fysiske kørekort på sig.

- Det bliver et spændende arbejde at lancere et digitalt kørekort. Det kan virke simpelt, men vi skal med appen også lægge grundstene til det videre arbejde med digitale id-beviser i Danmark. Det betyder, at de løsninger vi finder, så vidt muligt også skal kunne bruges i andre sammenhænge. Vi har derfor også fokus på at løsningen skal have et højt sikkerhedsniveau. I første omgang glæder vi os til at sende det digitale kørekort på gaden, siger Rikke Hougaard Zeberg, der er direktør i Digitaliseringsstyrelsen, til Kolding Netavis.

I forvejen har mange NemID appen på telefonen, ligesom diverse betalingsformer og bankfunktioner, men det stopper ikke her. For ud over kørekortet venter Sundhedskortet (Sygesikringsbeviset) lige om hjørnet. Det forventer Digitalstyrelsen at kunne tilbyde som en app i løbet af næste år.

De små plastickort er på vej fra pungen over i telefonen. Hvis man altså vil have dem der.

På grund af corona-krisen, er de populære - og traditionsrige julekoncerter i Brændkjærkirken i fare.

Med de nyligt indførte corona-restriktioner er en af Koldings mest traditionsrige begivenheder i fare for aflysning.

Julekoncerterne med Stig Rossen er hvert år et tilløbsstykke, hvor Brændkjærkirken fyldes til bristepunktet af forventningsfulde gæster ved de tre koncerter, der i år er planlagt til at finde sted den 22. december – og i øvrigt allerede er udsolgte.

Oldermand i Kolding Flisepudser Laug, der arrangerer koncerterne, Otto Skak, siger til Kolding Netavis, at han naturligvis håber, det kan lade sig gøre at gennemføre de tre koncerter.

- Vi følger spændte udviklingen, siger Otte Skak og tilføjer, at man jo allerede har måttet reducere antallet af tilskuere med omkring 50 procent.

- Det er kun fordi, vi har fået en særdeles god aftale med Stig Rossen, at koncerterne kan løbe rundt rent økonomisk, fortæller Otto Skak, der dog heller ikke vil afvise, at en aflysning kan komme på tale.

- Der er næsten to måneder til julekoncerterne, så alt kan ske i disse corona-tider, siger Otto Skak til Kolding Netavis.

Der er masser af rotter i Kolding.

Det vrimler bogstaveligt talt med rotter i Kolding Kommune.

Kolding Kommune har fra 1. januar til 30. april modtaget 2112 anmeldelser mod 938 i samme periode sidste år.  Det er mere end en fordobling.

Sagsbehandler i kommunens afdeling for miljø, natur og klima Karen Bjørnskov Petersen siger til Kolding Netavis, at hovedårsagen er den milde vinter. Desuden al den regn, der faldt i vinter og i de tidlige måneder i foråret.

Såfremt man har mistanke om rotter har man pligt til at anmelde det til kommunen. Det gøres nemt via kommunens hjemmeside www.kolding.dk.

Rotter er faktisk et ret fascinerende dyr, når man ser bort fra de enorme gener, de har for mennesket og det ret alvorlige faktum, at rotter koster samfundet rigtig mange penge i ødelæggelser hvert år.

Imponerende facts om rotter

• Den brune rotte er en dygtig svømmer og kan uden besvær dykke og holde vejret i op til 5 minutter.

• Rotten er dygtig til at grave og kan nemt grave sig gennem flere meter jord for at nå til overfladen fra et dybtliggende kloakrør.

• Rotter kan løfte op til to gange sin egen vægt. (Dæksler der vejer mere end et kilo)

• Rotterne levede på dinosaurernes tid og har overlevet, fordi den er så tilpasningsdygtig og har evnen til at udvikle resistens.

• Rotten er næsten altædende, men foretrækker kornprodukter.

• Et rottepar kan med de helt rette betingelser blive til 862 rotter på bare et år.

• Rotter kan klatre op af lodrette ru mure og kan springe op til 75 cm i højden.

• Rotterne kan klemme sig ind gennem huller med en diameter på kun to cm.

• Rotter kan gnave sig igennem alt, undtagen glas og jern.

• Rotterne kan hoppe fra skrænten eller træet op i tagrenden og videre ind på dit tag.