Kolding Netavis

Lokale økologiske fødevarer kan skabe værdi på flere fronter

Læserbrev af Bjørn Olsen (R), byrådskandidat, Skovlundvej 41, 6000 Kolding.

Hvis du spiser lokalt produceret økologisk mad, har du virkelig gjort dig umage med dine indkøb. For selv om det giver god mening, er det i dag ubegribelig svært at købe lokale fødevarer i Kolding.

Det bliver kun endnu sværere, hvis det ovenikøbet skal være ekstensivt dyrket – altså med maksimalt hensyn til natur og klima.

I dag har vi ganske enkelt ikke et bæredygtigt, lokalt økosystem for fødevarer i Kolding. Det er til trods for, at landbruget udgør størstedelen af kommunens areal.

I stedet importerer vi op imod 2/3 af al frugt og grønt, vi forbruger i Danmark. I 2019 havde importen af økologiske fødevarer fra EU alene en værdi på mere end 4,1 mia. kr.

Vi har et kæmpe potentiale i Kolding for at udvikle den bæredygtige produktion af lokale fødevarer.

Forestil dig, at vi sætter som mål at gøre Kolding selvforsynende med grønt i alle kommunens køkkener.

Vi kan skabe mere liv på landet med flere mindre regenerative landbrug. Vi kan passe på vores grundvand ved at gøre Kolding til en økologisk zone. Vi kan i samarbejde med landbruget styrke grundlaget for nye grønne arbejdspladser og flere fællesskaber – alt sammen imens vi nedbringer CO2-udledningen og hjælper naturen på vej.

Vi kan også skabe værdi på tværs ved at etablere socialøkonomiske arbejdspladser på kommunens landbrugsarealer. De mennesker, som har det sværest, kan opbygge deres selvværd, mens de holder køkkenhaver for skolerne og bidrager til, at eleverne kan få sunde lokale økologiske fødevarer.

Det er trivsel, sundhed, rent drikkevand, mindre madspild, nære fællesskaber og mere natur, samtidig med at vi nedbringer CO2-udledningen.

Vi kan godt.

Tagget med:
Del denne artikel
Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *