Læserbreve

Lettere adgang til mammografiscreening

Offentliggjort for

den

Annette Blynel (SF). Foto: BlumePress (Arkivfoto)

Læserbrev af Annette Blynel (SF), medlem af regionsrådet, gruppeformand og spidskandidat for SF i Region Syddanmark, Strandgade 27, 5700 Svendborg.

Alle kvinder i alderen 50-69 år får hvert andet år tilbud om forebyggende screening for brystkræft. I Region Syddanmark har vi 8 faste screeningssteder bl.a. i Fredericia, Haderslev og Esbjerg – men ikke i Kolding.

Der indkaldes lige under 90.000 kvinder hvert år. Desværre er frafaldet til undersøgelsen stigende – i 2020 var det omkring 20% af disse kvinder, der enten aflyste eller helt udeblev fra screeningen. Det mener vi i SF er bekymrende.

Det er netop alderen fra 50-69 år, hvor kvinder har risiko for at udvikle brystkræft, som i alvorligste tilfælde kan være livstruende. Både kvinderne og os i regionen har en fælles interesse i, at flere kvinder tager imod tilbuddet. Alt hvad vi kan forebygge skal forebygges.

En af forhindringerne kan være afstanden – men det kan også være åbningstiden. Der er i dag ikke mulighed for at booke en tid uden for almindelig arbejdstid. Hvad gør alle de kvinder så, som er på arbejdsmarkedet.

Ja, risikoen er, at de aflyser eller helt udebliver, måske fordi det ikke er helt nemt at få både arbejdstid, transport og mammografiscreening til at gå op i en højere enhed i en travl hverdag.

Derfor har SF et meget stort ønske om, at udvide åbningstiden – så der også er et tilbud om undersøgelse uden for almindelig arbejdstid. Det har vi rejst i forbindelse med de aktuelle budgetforhandlinger i regionen – og håber naturligvis det kan imødekommes af de andre partier.

Vi får se hvor langt vi kommer?

Populære artikler

Exit mobile version