Det er store drømme og visioner, som er blevet kortlagt i den netop trykte Helhedsplan for Landbomuseet Kolding og Harte skov. Den syder og bobler af liv og oplevelser.
Gennem mere end halvandet år har de frivillige på Landbomuseet, Naturstyrelsen og Kolding kommune med professionel hjælp fra Moos Landskaber, bearbejdet tanker og idéer for de langsigtede muligheder i Harte skov. Området er et af Kolding Kommunes outdoor hotspot og består af en statsligt ejet skov, med en central placeret gård ”Brødsgaard”, som rummer Landbomuseets udstillinger og aktiviteter. Det skriver Landbomuseet i en pressemeddelelse.
– Det er en fyldig helhedsplan, som illustrerer og kortlægger de utallige muligheder, som området byder på, og i processen er der dukket helt nye ting op til overfladen. I skoven er der blandt andet fundet resterne af den oprindelige gård, som har sin helt egen fortælling. Den fortælling glæder vi os til at fordybe os i, og håber vi i fremtiden kan tilføje den til de mange andre oplevelser, vi i øvrigt kan tilbyde på Landbomuseet – fortæller Otto Krogh, formand for den selvejende institution Landbomuseet Kolding.
Helhedsplanen har været en kæmpe opgave. Der har været opbakning fra de mange frivillige.
– De yder i dagligdagen en kæmpe indsats, men har alligevel kunnet afse kræfter til det store strategiarbejde, fordi det lange perspektiv også er vigtigt for dem, siger Børge Præst, formand for støtteforeningen med mere end 400 medlemmer.
– Når man ser på den omfangsrige plan, kan den godt virke noget uoverskuelig, men hvis man dykker ned i de enkelte dele, bliver den utroligt nærværende, og vi vil derfor forsøge at ”spise elefanten” i mindre bidder, forklarer Otto Krogh og tilføjer – at der allerede på nuværende tidspunkt er en stor gruppe frivillige, som har meldt sig til at etablere en køkkenhave som i gamle dage og indrette et nærtliggende skovområde med gammeldags legeredskaber, det er en del af den store plan.
– Vi er begunstiget med en masse frivillige, der både nyder at være aktive, men de ønsker samtidig at gøre en forskel for andre. Det har de gjort ved at udstikke retningen for fremtiden med denne plan, på samme måde som de til dagligt knokler for at give besøgende en god oplevelse og ligeledes formidle kulturarven – slutter Otto Krogh, der glæder sig til at se de første elementer fra den omfattende plan blive til virkelighed allerede i 2019.
Helhedsplanen er støttet af Kolding Kommunes landsbypulje efter indstilling fra Kontaktgruppen i Harte.