Kultur i bredden og i højden

Tirsdag 24. Marts 2020 16:05 602
Kis Rauff. Privatfoto. Kis Rauff. Privatfoto.

Læserbrev af Kis Rauff, Borgergade 32, 6000 Kolding.

”Mere for flere” lyder det fra Venstre og Dansk Folkeparti som en forklaring på deres beslutning om at trække tæppet væk under vores egnsteater, Mungo Park Kolding. Men er det altid flertallet, der skal bestemme, når det gælder kultur? Det mener jeg ikke.

Kultur er noget, der fungerer på forskellige planer, og Kolding har indtil nu formået at ramme en god balance mellem det brede og folkelige, som vi har repræsenteret med Dronning Dorothea Teatret, og det eksperimenterende og lidt mere komplekse, som er repræsenteret ved Mungo Park Kolding. Desuden har vi haft Kolding Teaterforening, der har sørget for det mere klassiske. Af de tre er det uden tvivl Mungo Park, der har sat den kunstneriske overligger og er blevet bemærket udenfor bygrænsen.

Da jeg i 2009 flyttede til Kolding fra København på grund af arbejde var flere af mine venner i København skeptiske: ”Hvad vil du dog i sådan et kedeligt provinshul”, forlød det. Især kulturen har ry for at være ren røvballe, når man når vest for Valby bakke. Denne fordom blev dog i den grad gjort til skamme ved mødet med en by, som har turdet satse på kultur – både i bredden og i højden.

Det klæder os i provinsen, når vi – også – tør omfavne eliten. Det gælder f.eks. indenfor idræt, hvor de fleste ikke hører til denne elite, men alligevel støtter, at den også har sin eksistensberettigelse. Men det gælder også kulturen, hvor vi også skal støtte det, som rent kunstnerisk går forrest.

Så kære byråd: bevar Koldings mangfoldige teaterliv. Bevar Mungo Park Kolding.

Tags