Kolding Netavis

Kronprins Frederik deltager i åbningen af udstilling

Kongeskibet Dannebrog ved Uummannaq, Grønland, 1952. Foto: Den Kongelige Fotografisamling.

Udstillingen åbnes af kronprinsen den 2. februar på Koldinghus, hvor også grev Ingolf og grevinde Sussie deltager.

Kongernes Samling inviterer i 2023 besøgende på Koldinghus med ombord på Kongeskibet Dannebrog. Koldinghus’ 800 kvadratmeter store ruinsal på fire etager danner rammen om udstillingen, som formidler livet ombord for både Kongefamilien og mandskabet.

Kongeskibet Dannebrog blev bygget i 1931-1932 og tjener som officiel og privat residens for dronning Margrethe samt øvrige medlemmer af den kongelige familie, når de er på sommertogt i hjemlige farvande eller på oversøiske officielle besøg. Skibet tager under sine togter også del i opgaver som for eksempel farvandsovervågning, søredning og uddannelse af kommende officerer.

Kongeskibet er mere end et skib. Det er et sejlende slot og et personligt hjem, der danner rammen om den kongelige families liv til søs og bringer den kongelige familie ud til danskerne. Det er også et skoleskib og en arbejdsplads.

Ruinsalens mange dæk sættes i spil i udstillingen og giver de besøgende en oplevelse af selv at være ombord på skibet med sejldug, dækstole, redningskranse og udsyn til indsejlingen gennem Kolding Fjord – alt sammen tilsat lyden fra maskinrummet blandet med stemmerne fra skibets gaster og mågeskrigene fra de øvre dæk.

Udstillingen viser en lang række genstande med tilknytning til Kongeskibet, eksempelvis dronningens broderede puder til skibet, akvareller malet af majestæten ombord, kronprins Frederiks og prins Joachims matrostøj fra 1970’erne og det strålerør, der blev brugt til Frederik 9.s morgenbad på agterdækket.

Historien om livet ombord gennem tre generationer bliver fortalt gennem Kongefamiliens private film og fotografier.

Udstillingen “Kongeskibet Dannebrog” åbnes 2. februar med deltagelse af kronprins Frederik, grev Ingolf og grevinde Sussie. Udstillingen kan ses på Koldinghus fra 3. februar til 22. oktober.

prinserne
De to små prinser på soldækket på Kongeskibet, 1973, Foto: Den Kongelige Fotografisamling.
Tagget med: ,
Del denne artikel