Connect with us

Kolding

Kraftig regn udeblev: Så meget regn fik vi…

Offentliggjort for

den

En enkelt - men kort regnbyge - gav pænt med vand over Vonsild. Foto: Elo Christoffersen.
En enkelt - men kort regnbyge - gav pænt med vand over Vonsild. Foto: Elo Christoffersen.

Landmænd og havefolket må stadig sukke efter regn.

Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) sendte lørdag en advarsel ud om, at der var risiko for kraftig regn og torden. Også i Kolding-området.

Men så galt gik det ikke – måske en skuffelse for havefolket og landmænd:

– Der faldt fire millimeter regn i Kolding og de omkringliggende byer. Nogle steder måske lidt under eller over, fortæller vagthavende meteorolog Steen Rasmussen til Kolding Netavis.

Sol og byger

Søndag bliver også en blandet fornøjelse:

– Der bliver plads til solen af og til, men der kommer også byger, siger Steen Rasmussen.

Vi får en svag vind og temperaturer omkring 20 grader.

Én flot dag i næste uge

Den kommende uge starter med både sol og byger. Onsdag ser i følge DMI ud til at blive flot her omkring Kolding. Masser af sol og temperaturer mellem 20 og 25 grader.

Fredag ser det ud til, at temperaturen falder til cirka 15 grader. Og det ser i følge DMI ud til at temperaturen forbliver uændret i næste weekend. Det holder dog tørt.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Kolding

Død hval slæbt ind til Kolding Havn

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Næbhvalen blev onsdag eftermiddag slæbt til Kolding Havn. Foto: BlumePress.

Den døde hval er nu slæbt til Kolding Havn.

Ved 16-tiden begyndte bjærgningen af den døde hval i Kolding Fjord i Strandhuse.

Slæbebåden Casper var blevet tilkaldt sammen med en dykker. Og så blev hvalen ellers slæbt ind til havnen i Kolding. Det er Naturstyrelsen, der står bag bjærgningen af den døde hval.

Den skal fredag obduceres, for at finde ud af, hvad den døde af og så skal den dissekeres. Det vil ske i inderhavnen i Kolding, hvor interesserede kan følge med i begivenheden. Næbhvalen forbliver i det kolde vand i bassinet i Kolding Havn, så forrådnelsen sker med mindst mulig fart.

Hvalen – der er en døgling, en art indenfor familien af næbhvaler – lever normalt i farvandet omkring Grønland, Færøerne og Island. Uvist af hvilken årsag er den altså endt i Danmark – og endte sine dage i Kolding Fjord.

Den lever i følge byrådsmedlem og naturvejleder, Jørn Chemnitz (SF) af blæksprutter.

Det var mandag, at hvalen blev opdaget i Kolding Fjord – ud for Fjordvej 23 i Strandhuse. Det har siden været et tilløbsstykke, hvor mange interesserede har fået et glimt af hvalen.

Jørn Chemnitz, der også er naturfagskonsulent på Naturskolen i Kolding, håber at skellettet af hvalen kan få en plads på Naturskolen.

Se billederne nedenunder…

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Erhverv

Foodbank uddeler priser til ni butikker i Kolding

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Michael Bobjerg (t.h.) fra Foodbank Kolding er på besøg med en award til købmand Niels Fournais Kudsk (t.v.) i Rema 1000 i Seest. Pressefoto.

Som tak for hjælpen med at uddele overskudsmad til udsatte har Foodbank Kolding uddelt priser til otte supermarkeder og en bager i Kolding.

I denne uge har ni butikker i Kolding fået besøg af Foodbank Kolding med en særlig hilsen – en såkaldt Foodbank Award, der hylder butikker, der donerer overskudsmad til udsatte.

Det drejer sig om Rema 1000 i Seest, Fakta på Tøndervej, Netto i Bramdrupdam, Guldbageren i Bramdrupdam, Netto på Jernbanegade, Rema 1000 i Tved, Fakta på Agtrupvej, Fakta på Haderslevvej og Rema 1000 på Vonsildvej.

-Vi er så taknemmelige over, at der er butikker i Kolding, som tænker på at hjælpe familier, der på grund af forskellige omstændigheder ikke har så mange penge til rådighed, fortæller Michael Bobjerg, der er ”bankdirektør” i Foodbank Kolding.

Frivillige henter overskudsmad

På alle hverdage kører foodbankens frivillige rundt til butikker i Kolding og henter overskudsmad. Herefter bliver maden sorteret og gjort klar til den ugentlige uddeling i Café Nærværkets hyggelige rammer på Lykkegårdsvej. I det forgangne år er det blevet til 1.152 uddelinger á 10-15 kg mad til udsatte familier i Kolding.

-Det synes vi skulle fejres, så vi har været på besøg hos butikkerne med et guld-diplom, som hjælper dem med at fortælle kunderne om vores samarbejde og om de 10-16 tons mad, der er doneret til et meningsfuldt formål i 2021, siger Michael Bobjerg.

Glæde over samarbejdet

Hos den enkelte butik er der glæde over samarbejdet, der hjælper med at bekæmpe madspild.

-Vi kæmper hver dag for, at vi hverken bestiller for lidt, eller for mange varer hjem. Men det kan ikke undgås. Det frugt og grønt, vi ikke får solgt, kan Foodbank Kolding jo sagtens stadig få noget ud af, fortæller købmand Niels Fournais Kudsk fra Rema 1000 i Seest.

Han fremhæver sammenhængen mellem butikkens agenda om at undgå madspild, og at foodbanken sørger for, at maden bliver givet videre til nogle, som har brug for det af den ene eller anden årsag.

-Det betyder, at det er en meget lille andel af vores frugt og grønt som egentlig bliver smidt i skraldespanden. Det er en ren win-win for alle parter, og det, synes vi, er værd at kæmpe for i Rema 1000 Seest, siger Niels Fournais Kudsk.

Foodbank Kolding drives af lokale kræfter fra Kirkeibyen Kolding i samarbejde med Blå Kors.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Kolding

Hvalen i Kolding er død

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Naturvejleder Jørn Chemnitz vurderer, at hvalen er død. Foto: BlumePress.

Det bekræftes nu, at hvalen i Kolding Fjord er død.

Onsdag formiddag døde hvalen i Kolding Fjord.

-Jeg vurderer, at den er død. Der har i længere tid ikke været nogen livstegn, ingen bevægelse og der har heller ikke været nogen blåst fra åndehullet i over 20 minutter, fortæller byrådsmedlem (SF) og naturvejleder, Jørn Chemnitz, til Kolding Netavis.

Det er først onsdag morgen, at hvalen reelt er strandet, tilføjer naturvejlederen. Den ligger nu inde på 70-80 centimeter vand.

-Den ser meget afmagret ud. Så den har nok været syg, slutter Jørn Chemnitz.

Hvalen – der er en døgling, en art indenfor familien af næbhvaler – skal obduceres. Det forlyder, at der er planer om, at bugsere hvalen ind til Kolding Havn, hvor den skal dissekeres. Det skal muligvis foregå, så børn kan overvære det. Men det ligger endnu ikke fast.

Fiskeri- & Søfartsmuseet: -Hvalen er døde i morges

Fiskeri- & Søfartsmuseet bekræfter nu, at hvalen er død. Og den var ikke sund og rask:

-I går blev det klart for os i Beredskabet for Strandede havpattedyr at der ikke var tale om en sund og rask døgling. Hvalen var meget mager og brugte meget tid liggende på siden for kun at rette sig op, når den skulle ånde. På grund af bl.a. vanddybden var det ikke muligt at aflive døglingen på forsvarlig vis. Her til morgen døde hvalen, og den vil i løbet af i dag blive bjærget af Naturstyrelsen. Døglingen vil blive obduceret i Kolding på fredag. Det endelige sted og tid kendes endnu ikke.

Hvalen blev opdaget mandag i Kolding Fjord – ud for nummer 23. Det har siden været et tilløbsstykke, hvor mange mennesker har været forbi, for at opleve synet af den sjældne hval – på vores breddegrader.

Se billederne nedenunder…

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Kolding

Forfatter fortæller sine klosterromaner

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Forfatter Lars Novrup Frederiksen fortæller om sine romaner ”Kirstine” og ”Priorinden”. Pressefoto.

Forfatter Lars Novrup Frederiksen, som er tidligere bankdirektør, fortæller om sine romaner ”Kirstine” og ”Priorinden”, der handler om en ung adelig pige, der mod sin vilje sendes til Stubber Kloster.

Foredraget, der er arrangeret af Litteratur6000 og indleder det nye år i foreningen, foregår på Kolding Bibliotek.

Begge bøger er medrivende skildringer af klosterlivet inden for murerne, hvor der fortælles Danmarkshistorie set gennem en nonnes øjne. Klosteret bliver uforskyldt inddraget i de dramatiske hændelser omkring mordet i Finderup Lade i år 1286. Romanerne fortæller om hverdagene i og uden for klostret, og giver læserne en levende skildring af middelaldersamfundet og dets mange spændinger mellem adel, kirke, storbønder, kongemagt og klostre.

Kirstine er ud af en magtfuld adelig familie, Hvideslægten. Da faderen dør og moderen gifter sig igen bliver hun anbragt på Stubber Kloster mellem Holstebro, Skive og Viborg. Efter den første svære tid i klosteret, dør priorinden, Dagmar, og Kirstine vælges som hendes afløser. Hun leder klostret med omtanke og vestjysk handelstalent, og uden at ville det, bliver hun og klostret inddraget i den lange kæde af dramatiske hændelser, der leder frem til mordet på Erik Klipping.

Den myrdede konge bliver fundet ved Finderup lade, men der er ikke langt til Vinderupgaard, hvor rigets tidligere marsk Jens Kalf og hans søn spiller en hovedrolle i kampen om kongemagten, men også i forhold til den unge priorinde. ”Priorinden” er desuden en kærlighedshistorie, hvor længsler og farlige intriger udspilles inden for kirkens mure.

Den første bog, ”Kirstine”, udkom i 2017, og den blev efterfulgt af ”Priorinden” i efteråret 2021.

Foredraget finder sted tirsdag den 8. februar klokken 19 på Kolding Bibliotek. Billetter kan købes her

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Kolding

Strandet hval i Kolding Fjord: Det er en døgling

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Fiskeri- & Søfartsmuseet i Esbjerg har fastslået arten til en døgling ud fra dette billede, som netavisens fotograf mandag eftermiddag tog. Foto: BlumePress.

Hvalen er ud fra netavisens billeder blevet artsbestemt af Fiskeri- & Søfartsmuseet i Esbjerg.

Den strandede hval i Kolding Fjord er en døgling – en art indenfor familien af næbhvaler. Det har Fiskeri- & Søfartsmuseet i Esbjerg tirsdag morgen fastslået ud fra et af de billeder, som netavisens fotograf, Gert Blume, mandag eftermiddag havde taget.

Det vides endnu ikke om hvalen er faret vild eller om den er syg.

-Vi samarbejder med Miljøstyrelsen, Naturstyrelsen, Aalborg Universitet, Aarhus Universitet og Statens Naturhistoriske Museum omkring det danske strandingsberedskab for havpattedyr. I dag har vi et fælles møde sammen med andre danske hvaleksperter, hvor vi vil drøfte strandingen og lægge en plan for det videre forløb, oplyser Fiskeri- & Søfartsmuseet på Facebook.

Sidst en døgling strandede i Danmark var tilbage i 2000 ved Lynæs i Isefjord.

Se billederne nedenunder…

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tags

januar 2022
M Ti O To F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Populære artikler