Bilens forrude er central for sikkerheden, men der er ingen regler imod usikre løsninger. Ifølge glasekspert i Kolding ved mange af byens 30.000 bilfamilier ikke, hvordan forruden påvirker sikkerheden.
Når et stenslag fra tid til anden rammer en af de mere end 30.000 bilfamilier i Kolding Kommune og gør det nødvendigt, at få forruden skiftet, kan det nemt blive dyrt. Især hvis man ikke har kaskoforsikring med glasdækning, er der incitament til at vælge den billigste løsning. Da der ikke stilles lovmæssige krav til bilrudens kvalitet, kan udfaldet være fatalt, skriver Carglass i Kolding i en pressemeddelelse.
Tal fra Topdanmark viser, at der ved cirka halvdelen af kaskoforsikringerne er tilvalgt glasskadedækning.
Hos bilrudespecialisten Carglass i Kolding oplever man, at mange af byens bilejere slet ikke er klar over, hvordan det påvirker bilens sikkerhed, hvis forruden ikke er sat optimalt i og kalibreret korrekt, eller hvis der anvendes ruder, der ikke er OE-godkendte.
– Skal airbaggen holdes fast, når man kører galt, er det vigtigt, at forruden ikke fejler. Hvis den ikke er monteret ordentligt eller ikke er af god kvalitet, så går den bare i stykker, og airbaggen får kun ringe hvis nogen effekt. Selvom alle ved, at det er vigtigt, findes der ingen lovkrav til forrudekonstruktion- og montering, siger René Elkjær, der er ansvarlig for Carglass i Kolding, i pressemeddelelsen.
Mange ved ikke, om ruden er sikker
Der er ingen lovgivning, der stiller krav til bilrudens kvalitet ej heller monteringen, men af hensyn til sikkerheden og i takt med, at bilers forruder bliver mere og mere avancerede, er det vigtigere end nogensinde, at reparationer bliver foretaget efter alle kunstens regler.
– I dag har mange biler kameraer og udstyr til automatiske bremsesystemer siddende i selve forruden, og derfor er det enormt vigtigt, at den monteres og kalibreres efter vejledningerne – hvis ikke kan det have fatale konsekvenser, siger Nicky Bobak, der er leder af AutoBranchens VidenCenter.