Kolding Netavis

Kolding sætter rekord i vandprøver fra søer

Elo Christoffersen
Naturvejleder Rune Kjærgaard Lange fra Kolding Naturskole hjælper forskerne fra Syddansk Universitet med at indsamle prøverne. Foto: Kolding Kommune.

Forskerne bag projektet ’Find en sø’ har indtil nu modtaget 64 vandprøver fra søer, regnvandsbassiner og vandhuller i Kolding kommune.

Projektet skal hjælpe forskere på Syddansk Universitet med at undersøge vandmiljøet i søer over hele landet, dog primært med indsamlingssteder på Fyn og i Sydjylland.

I alt har forskerne modtaget 190 prøver siden 1. august, og heraf er en stor del af dem altså fra Kolding.

Sidste år blev der indsamlet 40 vandprøver i Kolding-området, og de høje tal vidner om et stort engagement. Men der er stadig plads til flere bidrag, fortæller naturvejleder fra Kolding Naturskole Rune Kjærgaard Lange, der hjælper forskerne fra Syddansk Universitet med at indsamle prøverne.

-Find en Sø-projektet er et såkaldt Citizen Science-projekt, eller på dansk: Et borgerinddragende projekt. Det betyder, at projektet er afhængigt af almindelige borgeres hjælp til at indsamle vandprøver fra søer og vandhuller. Jo flere prøver, jo klogere kan vi blive på vandkvaliteten i Koldings vandhuller og søer, fortæller Rune Kjærgaard Lange i en pressemeddelelse.

Indsamlingen af vandprøver er åben til og med uge 42. Du kan hjælpe projektet ved at downloade projektets app ”Find en sø”, skaffe en tom halvliters vandflaske/sodavandsflaske eller lignende, fylde den med vand fra din nærmeste sø og aflevere vandprøven på Naturskolen i Marielundsskoven. Prøven kan afleveres på alle døgnets tidspunkter og vil blive afhentet af SDU og analyseret i slutningen af efteråret.

Vandprøver skaber værdi for kommunen

Formand for Natur-, Miljø- og Klimaudvalget Jørn Chemnitz er begejstret for de mange vandprøver og ser frem til undersøgelsens resultater.

-Når forskerne på SDU er færdige med at analysere vandprøverne, bliver de offentliggjort og tilgængelige for alle, og det bliver interessant at se resultaterne fra Kolding kommune. Det er også positivt, at det meste af kommunen er repræsenteret i indsamlingen med prøver fra Vamdrup, Lunderskov, Stenderup Halvøen, Almind og Kolding by, for bare at nævne nogle af de mange steder, der er indsamlet prøver, fortæller Jørn Chemnitz.

Vandprøverne bliver undersøgt for kvælstof, fosfor, kulstof, organiske materialer med mere og kan blandt andet give svar på, hvordan vandkvaliteten afhænger af f.eks. søtype, søens beliggenhed, størrelse eller om søen ligger i byen eller i det åbne land.

Med de data kan forskerne i langt højere grad svare på, hvad der så skal til for at forbedre vandkvaliteten i de enkelte søer, som har problemer med dårlig vandkvalitet med algevækst, uklart vand eller lav biodiversitet.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel