Selvfølgelig kan man finde henkastet affald i både byerne og i naturen i Kolding Kommune. Men sammenlignet med syv af landets største kommuner ligger Kolding helt i top med hensyn til at holde kommunen ren.
I 2019 har organisationen Hold Danmark Rent kortlagt mængden af henkastet affald på 20 forskellige lokaliteter fordelt ud over hele Kolding Kommune. Tilsvarende analyser er lavet i 23 andre danske kommuner. Nu er de mange resultater analyseret, og Kolding Kommune indtager førstepladsen foran Frederiksberg, Randers, Esbjerg, Odense, Aalborg, Aarhus og København i gruppen af kommuner med flere end 90.000 indbyggere.
– Henkastet affald pynter aldrig, og der er stadig plads til forbedring her i kommunen. Men vi er bestemt stolte over at score så højt, siger Jakob Ville, formand for Teknik- og Klimaudvalget, i en pressemeddelelse fra Kolding Kommune.
– De seneste par år har vi arbejdet benhårdt på at organisere og styre vores rengøring mere effektivt. Samtidig har vi kørt flere forskellige udviklingsprojekter, vi har fået en ekstra fejemaskine, vi har udskiftet de små affaldsspande i Kolding midtby med større beholdere, som fuglene ikke kan tømme, og så har vi fået rigtig god hjælp af borgere, som hjælper med at indsamle henkastet affald.
Tilfredsstillende niveau
Bedømt på en skala fra 1 til 6, hvor 1 er rent og 6 meget beskidt, ligger den samlede score for Kolding Kommune på 2,2 mod 2,7 i 2018. Kolding er altså blevet en lidt renere kommune siden sidste år.
Resultatet beskrives i rapporten som et ”tilfredsstillende niveau.” Scoren er baseret på optælling af henkastet affald på de udpegede lokaliteter. Sideløbende er der gennemført interviews med 166 tilfældigt udvalgte borgere på de undersøgte lokaliteter. Her giver 76 pct. af de adspurgte udtryk for, at de er tilfreds med kommunens renholdelse.
Dykker man ned i vurderingen af de 20 forskellige lokaliteter, så ser det generelt rigtig godt ud i naturen og i boligområder. Større udfordringer er der på rastepladser og langs indfaldsvejene, hvor folk ofte smider affald ud fra biler. Værst ser det ud på rastepladsen på Montagevej i Kolding, men også Vejlevej på strækningen mellem Esbjergvej og Egtvedvej i Kolding scorer lavt.
– Ros er altid dejligt, men det allervigtigste ved rapporten er faktisk, at den udpeger de områder, hvor der er særlige udfordringer med henkastet affald, ligesom rapporten hjælper os til at blive klogere på problemets omfang og mulige løsninger. Vi gennemgår nu rapporten omhyggeligt og bruger den så til at målrette vores indsats mod henkastet affald i 2020, siger Lars Termansen Barsballe, skov- og landskabsingeniør ved Kolding Kommune.
Skod det største problem
Cigaretskod er den affaldstype, som udgør det største problem – både på landsplan og i Kolding. I rapporten er der talt skod på de 20 udpegede lokaliteter. På en skala fra 1 til 9 får Kolding Kommune en gennemsnitlig karakter på 4, hvilket beskrives som et ”delvist acceptabelt niveau”. Også her scorer Kolding højere end de andre syv store kommuner i undersøgelsen.
– Det er dybt indgroet hos mange rygere, at man kaster skoddet fra sig, og skodder det på jorden. Det er uheldigt. Skod har en lang nedbrydningstid på flere år, og de kan være skadelige for både børn, planter og dyr, forklarer Lars Termansen Barsballe og fortsætter:
– Som kommune bruger vi mange ressourcer på at fjerne skod, og det er faktisk en svær og træls opgave. En del skod sætter sig fast i fugerne mellem fliserne i f.eks. gågaderne i Kolding midtby, og så kan vi hverken få fat i dem med fejemaskine eller kost.
Kast skoddet i affaldsbeholderen
At skoddene smides på jorden er en dårlig vane, men skyldes også uvidenhed, vurderer Lars Termansen Barsballe.
– Mange smider ikke skod i vores affaldsbeholdere, fordi de er bange for, at skoddet vil antænde indholdet. Men det behøver man ikke frygte. Man behøver ikke engang slukke skoddet, før man kastet det i affaldsbeholderen, for skoddet går ud af sig selv, forsikrer han.
Inden længe kommer Kolding Kommune med flere initiativer for at nedbringe antallet af skod i bybilledet, bl.a. med uddeling af gratis lommeaskebæger, så rygere ikke behøver at smide skoddet på jorden, hvis der ikke lige er en affaldsbeholder i nærheden.