Siden finanskrisen har mange i Koldingområdet sparet testamentet væk. Den gængse opfattelse er, at man arver hinanden, hvis man er gift, men ifølge lokal advokat med speciale i arveret kan det hurtigt blive en dyr fodfejl.
Kærligheden trives i Kolding. Ifølge tal fra Danmarks Statistik blev 923 borgere med bopæl i Kolding Kommune viet i 2018. Men nu advarer en ekspert i arveret, Susanne Vestergaard Andersen, der er advokat og partner i Buch Advokatfirma, områdets mange gifte par om en udbredt myte på det arveretlige område.
Myten går på, at ægtefæller arver alt efter hinanden, så længe de bor under samme tag, skriver Buch Advokatfirma i en pressemeddelelse.
Ifølge Susanne Vestergaard Andersen er det kun en brøkdel af koldingenserne, der er klar over, at børnene arver en fjerdedel af formuen, når den første ægtefælle dør.
Økonomisk stormvejr
Det kaster hvert år mange lokale familier ud i økonomisk stormvejr, og ofte må huset sælges, hvis den efterladte ikke har råd til at skifte med børnene.
Kvalerne kunne have været undgået, hvis mange af Koldings gifte par ikke havde sparet testamentet væk i kølvandet på finanskrisen.
– De efterladte står i forvejen i en meget svær situation. Her sikrer testamentet, at familien stort set kan beholde det samme økonomiske grundlag som hidtil, og børnene vil først få den fulde arv, når begge forældre er gået bort. Det er en god måde, som ægtefæller, at passe på hinanden, siger Susanne Vestergaard Andersen i pressemeddelelsen.
Har man et testamente, kan børnenes arv i første omgang begrænses til tvangsarven, der udgør 1/16 af familiens aktiver. Så har alle råd til at skifte med børnene, og den efterladte rammes ikke nær så hårdt.
– Mange ægtefæller tænker bare, ”vi kan bare sidde i uskiftet bo, når den første af os dør”, men det er bestemt ikke en god idé, da den efterladte kan blive stillet til regnskab for eventuel misrøgt af det uskiftede bo. Og så skal der betales erstatning, advarer Susanne Vestergaard Andersen.
Beskyt børnene
Ifølge advokaten bør Koldings gifte par desuden oprette et testamente af hensyn til børnenes arv, der med fordel kan gøres til deres særeje, hvilket betyder, at arven ikke vil indgå i bodelingen, hvis barnet senere skal skilles fra sin ægtefælle.
– Har man børn, der for eksempel arver et sommerhus, kan man i testamentet sikre sig, at svigerbørnene ikke har krav på halvdelen af sommerhusets værdi i tilfælde af en skilsmisse. Det er en måde at beskytte børnenes arv på, påpeger Susanne Vestergaard Andersen.
Der er ifølge advokaten flere grunde til, at testamentet fortsat nedprioriteres. Det kan være ubehageligt at forholde sig til livets afslutning, og andre ting står ofte højere på familiens shoppingliste.