Siden 1. september er det medarbejdere, ansat i Kolding Kommune, der løser opgaven med at bekæmpe rotter.
Efter mange år, hvor private virksomheder har stået for rottebekæmpelsen i Kolding kommune, overtager Kolding Kommune selv opgaven.
Rottebekæmpelsen bliver placeret i Kommunens Entreprenørafdeling, hvor en af entrepriselederne selv har erfaring med området fra tidligere jobs. Med på holdet får han fem nyansatte medarbejdere, der alle er autoriserede og erfarne rottebekæmpere.
-Vurderingen er, at Kommunen selv kan løse opgaven hurtigere og mere effektivt inden for budgettet og tilmed bruge mere tid på individuel vejledning. Vi forventer også, at der fremover bliver bedre muligheder for at følge vanskelige tilfælde ordentligt til dørs og lave en forebyggende indsats i samarbejde med borgerne og virksomheden, fortæller formand for Plan-, Bolig- og Miljøudvalget Birgitte Kragh (V).
I forvejen varetager Entreprenørafdelingen allerede opgaven med at sætte rottespærrere op i de kommunale institutioner.
Fælder frem for gift
Strategien med at bruge mindre gift kommer heller ikke til at ændre sig, når Kolding Kommune overtager rotteopgaven. Også fremover vil førsteprioriteten være, at bekæmpe rotterne uden brug af gift og det er der flere gode grunde til.
-Problemet med at anvende gift er, at rotter bliver resistente og derfor har Miljøstyrelsen pålagt landets kommuner, der har ansvaret for rottebekæmpelsen, at nedbringe brugen af gift. Desuden er det vigtigt at reducere brugen af gift, fordi der hvert år dør en stor mængde rovdyr og –fugle af at spise forgiftede rotter, fortæller Karen Bjørnskov fra By- og Udviklingsforvaltningen.
Siden 2015 har Kolding Kommune reduceret brugen af rottegift med mere end 90 procent.