Kolding Netavis

Kolding Fjord: En udfordring

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Christian Ilcus. Privatfoto.

Læserbrev af Christian Ilcus, Cand.scient.pol, Piledamsvej 19, st., 6000 Kolding.

Kolding, der ligger for enden af en ådal med østvendte kyster, har en fjord, der desværre lider under alvorlig forurening og næringstofbelastning.

Det betyder at den ikke opfylder alle kravene til god miljømæssig tilstand (GES). Korrekt gennemførelse er forudsat af politisk vilje, sammenhængende politikker, integreret vandforvaltning, investeringer samt stakeholder-dialog. Dette vil forrykke magtbalancen mellem byrådets politiske baroner.

Det første princip i FN’s bæredygtighedsprincip er, at forureneren betaler, men Koldings implemen-teringsunderskud af EU’s vandrammedirektiv og det marine strategiske rammedirektiv, indebærer at fjorden hverken er ren, sund eller produktiv.

Der er ved at brede sig en misstemning i kommunen som følge af forvaltningens svæven mellem kamp for overlevelse og syfeletitisk generalparalyse. Det sejler i Kolding.

EU’s naturgenopretningslov lægger på ift. den selektive implementering. Det er meningen, at de nationale genopretningsplaner under Den Grønne Trepart bakket op af en bazooka på 40 milliarder, skal lede til udarbejdelse om to år af en road-map, dvs til beskrivelsen af en præcis arbejdsdeling med tidslinjer med henblik på gennemførelse af NRL’s ambitiøse genopretningskrav.

Inden da skal Kommunen og Blue Kolding fremlægge en troværdig plan for at eliminere spildevands-svineriet og reducere næringsstofudledningerne så at havet kan iltes.

Udgangspunktet bør være en fuldt finansieret investeringsplan omfattende:

  • • Separatkloakering: Prioritering af projekter, der adskiller regnvand og spildevand ( Tjek op på KK Kortportal).
  • • Naturgenopretning: Skab vådområder og rensebassiner for at filtrere forurening.
  • • Oplysningskampagner: Informere borgerne om deres rolle i at bevare fjorden og vandløb.
  • • Grøn Trepart: Kan du forklare om behovene for finansiering og administrativ kapacitet udi NRL-kortlægning og økosystemforvaltning og hvilke meningsfulde fremskridt der vil blive gjort?

Lad os sammen arbejde for at redde Kolding Fjord.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel