Knudepunkt for seks vævere fra hele verden – og fra Vamdrup

Elo Christoffersen
Elo Christoffersen
Kædefarver af Lise Frølund. Foto: Ebbe Wendelboe.

Nicolai Kunst og Design bliver knudepunkt for seks vævere fra hele verden – og fra Vamdrup.

På fredag inviterer Danske Kunsthåndværkere og Designere til fernisering på den nye udstilling “World Wide Weaving” i Nicolai Kunst og Design, hvor seks vævere fra fire forskellige kontinenter samles om en særlig fællesnævner – den digitale jacquard håndvæv.

Tilsammen har de seks tekstilkunstnere over 250 års erfaring på væven og det halve på den digitale jacquard håndvæv. Wen-Ying Huang (Taiwan), Lia Cook (Californien), Monique van Nieuwland (Australien), Belinda Rose (Skotland), Grethe Sørensen og Lise Frølund begge fra Vamdrup har i hver deres del af verden været først ude og har siden holdt ved den digitale håndvæv.

Norske Vibeke Vestby udviklede i løbet af 1990erne den digitale håndvæv til brug på kunstskoler og mindre tekstilværksteder. I Danmark kom den første af disse væve til Kolding i 1998 pga. samarbejdet mellem Kolding Designskole og foreningen Danske Kunsthåndværkere og Designere. En statstilskudspulje til regional kultur og en lokal sponsor betalte gildet.

Væven står stadig

Væven står stadig på Designskolen Kolding og kan fem måneder om året benyttes af enhver ekstern bruger, der kan betjene den. Gennem de godt 20 år, den har stået der, er den flittigt blevet benyttet af både inden- og udenlandske kunstnere.

Nu åbner Nicolai Kunst og Design for udstillingen “World Wide Weaving”, hvor den røde tråd er processen fra kunstnerens idé til skabelsen af de store værker, som kan opleves andre steder.

Hvad kan en digital jacquard håndvæv, som andre væve ikke kan? Hvorfor har tekstilkunstnerne valgt netop dette værktøj? På udstillingen kan du få indsigt i kunstnernes vidt forskellige hensigter, tilgange, forsøg, arbejdsprocesser og materialevalg. Der vil også være en kort video fra hvert værksted med soundtrack af musiker og sangskriver Hanne Raffnsøe.

Der er fernisering fredag den 4. marts klokken 15-17 i Nicolai Kunst og Design i Kolding. Der er gratis entré.

Udstillingen er støttet af Kolding Kommune og Statens Kunstfond.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med: , ,
Del denne artikel