Kolding Netavis

Klumme: Sindets Dag – Kampen mod stigma for psykisk sundhed

Vibeke Henriksen
Af Vibeke Henriksen
Vibeke Henriksen. Privatfoto.

Klumme af forfatter og klummeskribent Vibeke Henriksen, Kolding.

Som formand for organisationen “SIND – For psykisk sundhed” i Vejen Kommune var det en stor glæde at byde velkommen til Sindets Dag den 10. oktober, som også er kendt som Verdens Mentale Sundhedsdag. Denne dag fremhæver vigtigheden af mental sundhed og velvære. Den sætter fokus på, hvordan vi politisk kan skabe opmærksomhed omkring emnet og støtte dem, der lider af psykiske problemer.

Vi lever i en tid, hvor vi i stigende grad taler om psykisk sundhed og trivsel – både på arbejdspladsen og privat, og heldigvis for det! Vi kender alle alt for mange grelle eksempler på, hvordan det er at leve med psykiske udfordringer, eller når man oplever, at man ikke passer ind i samfundets normer og rammer. Heldigvis er der mange, som i dag tør at tale åbent om deres situation og arbejde på at forbedre den. Hvis det bliver for svært, skal vi have et effektivt sundhedssystem, der kan gribe ind.

Derfor er det virkelig en sejr, at man internationalt anerkender mental sundhed og trivsel som noget, som samfundet gerne vil støtte og udvikle. Mental sundhed er en fundamental del af vores liv, og det påvirker vores hverdag, relationer og evner til at trives. Det er derfor essentielt, at vi fortsætter med at nedbryde de tabuer og det stigma, der stadig hænger ved emnet psykisk sygdom.

De grelle eksempler på stigmatisering af psykiske sygdomme kan ses i historien om mange mennesker, der blev indlagt på sindssygeanstalter i det 19. og tidlige 20. århundrede. Disse institutioner blev ofte drevet under forfærdelige forhold, hvor patienterne blev isoleret fra samfundet, behandlet som farlige og ofte udsat for umenneskelig behandling.

Vi skal lære af fortiden, og det er klart, at samfundet dengang havde svært ved at håndtere psykisk sygdom. Derfor glæder det mig altid, når stærke mennesker træder frem og deler deres oplevelser med psykisk sygdom, samt den ensomhed og skam, der alt for ofte følger med.

En yngre kvinde præsenterede sig i selskabet og delte åbent sine mange psykiatriske diagnoser, hvorefter hun stolt præsenterede sin kæreste med ordene: “Han fejler ikke noget.” Det var en smule spøjst, for min første tanke var: “Hvad fejler han så?” Mens jeg smilede over mine egne fordomme og hendes selvsikre accept, som om hun kunne læse mine tanker, blev jeg opmærksom på, at hun, på trods af sit talent og intellekt, ofte blev set som en “skør” kvinde og derfor antages det, at hendes nære relationer også må have problemer. Hvilket bidrager til den stigmatisering, som mange med psykiske lidelser oplever.

Netop den behandling og opfattelse skaber frygt hos den syge for at anerkende, at man har brug for hjælp. Da psykisk sygdom stadig kan føre til en vis form for social udstødelse og en følelse af skam. Heldigvis er vi nu i en tid, hvor der er en stigende åbenhed omkring mental sundhed, og hvor anerkendelsen af, at psykisk sygdom er en reel sygdom ligesom fysisk sygdom, vinder frem.

Derfor er det så glædeligt at man har Sindets dag og arbejder hen imod at skabe et samfund, hvor alle kan føle sig trygge ved at søge den hjælp, de har brug for, uden frygt for stigmatisering.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel