Kolding Netavis

Klumme: Protest og uro truer demokratiet

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen Klumme
Vibeke Henriksen. Privatfoto.

Klumme af forfatter og klummeskribent Vibeke Henriksen, Kolding.

Jeg forarges over, hvordan vores demokrati herhjemme synes at vakle, som jeg gentagne gange ser politikere blive forstyrret i deres arbejde af protester og uro under deres offentlige optrædener.

Flere gange er demonstranter med succes lykkedes med at afbryde ‘samtalen’, heriblandt under Mette Frederiksens (s) tale i Vega i forbindelse med kvindernes internationale kampdag i marts måned, hvor de også smed pamfletter ud i salen.

Flere ministre var også til stede og skulle have afviklet deres tale til arrangementet herunder Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M), Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) og Digitaliseringsminister og minister for ligestilling Marie Bjerre (V), men valgte at forlade stedet sammen med Statsministeren. (TV2 Nyheder, 8.marts 2024).

I april skete det igen! Moderaterne afholdt en sprælsk quiz-aften på restaurant Gorilla i København, hvor flere partiledere var inviteret til en festlig aften i demokratiet tjeneste. Men den endte dramatisk og med flere voldsomme tilråb såsom ”mordere, våbenhvile nu, børnemord’ og arrangementet blev rundet af før tid.

For fire dage siden kunne man igen læse på de sociale medier, at Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen var tvunget til at droppe samtalen på Københavns Universitet, da demonstranter afbrød ”samtalen” med tilråb, og at man kunne kun få ordlyd, hvis man var enig med de demonstrerende.

Demonstranter, der tvinger deres egen dagsorden igennem på denne aggressive måde, en usund præcedens for, hvordan politisk engagement bør udfoldes. Ved at bruge styrke og intimidation til at få deres vilje, underminerer de demokratiske principper om ytringsfrihed, lighed og respekt for andre. Derfor synes jeg også at det er forkasteligt, at Direktionen bag Folkemødet opfordrer deres arrangører og partnere til at overveje at invitere demonstranter og aktivister på scenen og give dem taletid, hvis arrangementet bliver afbrudt af protester.

Min mening er, at demonstranter, der ødelægger den eksisterende debat med deres tilråb og råben, udgør en trussel mod demokratiet. De underminerer samtalen, blokerer for muligheden for at lytte til andre synspunkter og tvinger deres egen dagsorden igennem på en uhørt måde.

I et demokratisk samfund er det vigtigt at kunne diskutere og debattere forskellige synspunkter åbent og respektfuldt. Det er gennem dialog og samarbejde, at man kan komme frem til de bedste løsninger og beslutninger. Når demonstranter vælger at afbryde debatter med deres tilråb og råben, fratager de andre deltagere muligheden for at ytre deres mening og bidrage til samtalen.

Desuden sætter demonstranter, der tvinger deres egen dagsorden igennem på denne aggressive måde, en usund præcedens for, hvordan politisk engagement bør udfoldes. Ved at bruge styrke og intimidation til at få deres vilje, underminerer de demokratiske principper om ytringsfrihed, lighed og respekt for andre.

Derfor er det afgørende, at vi fordømmer denne form for adfærd og opfordrer til respektfuld og åben dialog i vores samfund. Vi må huske, at demokrati handler om at lytte til hinanden og finde fælles løsninger, ikke om at råbe hinanden ned og tvinge sin vilje igennem.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel