Læserbrev af Vibeke Henriksen (V), Dalbyvej 16, 6000 Kolding.
Nye tal fra Statens Serums institut viser at Kolding kommune igen –igen indtager en kedelig førsteplads blandt flest klamydiasmittede unge i kommunerne i Danmark. Hvilket skriger på forebyggelse og lokale løsninger, så man kan få stoppet den lidelse som huserer, da man kan se, at smitten stiger og forsætter i den forkerte retning.
Konsekvenserne af en klamydiainfektion kan være både ufrivillig barnløshed hos kvinder og betændelse i bitestiklerne hos mænd, hvilket er alvorlige konsekvenser for den enkelte, men også en grå udvikling som kan blive dyrt for vores velfærd og samfund. Hvis altså ikke, vi forsøger at bremse smitten.
Den helt åbenlyse måde at forebygge smitten på, er at de unge udviser ansvar og tager kondomet på, da klamydia kun smitter ved ubeskyttet sex. Derfor er mit opråb, at når man ikke dyrker sikker sex, så bør man testet engang imellem.
En anden helt åbenlyse måde at forebygge smitten på, er på et kommunalt plan, hvis man gør det muligt, at tilbyde unge gratis klamydia-hjemmeprøvetagninger. Derfor er jeg også en stor fortaler for at kommunen søger samarbejdet med de Danske Regioner som har afsat 10 millioner kroner for at forebygge klamydia og gonorré som en digitale sundhedsydelse, og at kommunen indgår samarbejdet med Sex&Samfund. Da den nye regionsaftale vil gøre det langt enklere og billigere at udbrede hjemmetest til de unge via Sex&Samfunds testtilbud.
De gratis hjemmeprøvetagninger gør det lettere tilgængeligt, man undgår besværet ved tidsbestilling og at skulle møde fysisk op hos en læge. Hvilket gør det nemt, hurtigt, og trygt.
Det tror jeg, er et skridt i den rigtige retning.