Jordens indre: Danmarks ukendte verdensstjerne

Søndag 29. September 2019 06:19 175
Folketeatret gæster tirsdag den 8. oktober Kolding Teaterforening med forestillingen, ”Jordens indre”. Foto: Thomas Petri. Folketeatret gæster tirsdag den 8. oktober Kolding Teaterforening med forestillingen, ”Jordens indre”. Foto: Thomas Petri.

Jordens indre er en teaterforestilling om Danmarks ukendte verdensstjerne, Inge Lehmann.

Folketeatret gæster tirsdag den 8. oktober Kolding Teaterforening med forestillingen, ”Jordens indre”, om naturvidenskabskvinden, Inge Lehmann.

- Du skal vide hvor mange inkompetente mænd, jeg var nødt til at konkurrere med – forgæves”, konstaterer jordskælvsforskeren Inge Lehmann i et tilbageblik på sit liv.

Hun var stort set ene kvinde i en akademisk mandeverden i midten af 1900-tallet, og selvom det kan synes længe siden, kan mange kvinder stadig spejle sig i hendes oplevelse.

I 1936 påviser hun, at jorden har en fast, indre kerne. Hun udgiver en artikel med sin opdagelse, men anerkendelsen udebliver. Inge tvivler på sig selv: hvis det virkelig kan passe, det hun har opdaget, så MÅ der jo være en mand, der har opdaget det før hende.

Iben Hjejle spiller denne usædvanlige kvinde, som både kæmper med det danske forskermiljøs fordomme og en nagende tvivl på egne evner. Hendes forskning er henlagt til fritiden og i sine ”fritidssysler” med seismologien observerer hun nogle jordskælvsbølger, der ikke stemmer overens med den hidtidige antagelse af, at jordens indre er flydende.

I jordens indre tager vi os den dramatiske frihed at lade Niels Bohr, spillet af Jesper Lohmann, repræsentere de mandlige kolleger, som modarbejdede Inge på dansk jord. Inge har et skarpt blik på selvovervurderende mænd, så hun og Bohr har deres kampe.

Anerkendelsen kommer fra uventet side. I det store udland har man lagt mærke til hendes opdagelse, og hun inviteres til USA, hvor hun slår sig ned som underviser og forsker. Hun møder også den velansete forsker, Harold Jeffreys, spillet af Troels Malling, med hvem hun indleder et livslangt venskab og en forelskelse. Inge forbliver dog ugift og uden anden tilknytning til familie- og kvindelivet end sin søster, Harriet, spillet af Laura Bro, og dennes stuepige, spillet af Roberta Hilarius Reichhardt.

Inge Lehmann døde i 1993 som 104-årig og skrev sin sidste videnskabelige artikel, da hun var 99 år gammel. Hendes forskning var banebrydende, og alligevel er hun stort set ukendt i Danmark. Først i 2017 fik hun i København et monument, der er placeret på Frue Plads ved siden af en buste af Niels Bohr. Simone Isabel Nørgaard har dramatiseret Inge Lehmanns historie.

Forestillingen, Jordens indre, opføres på Comwell Kolding Teater den 8. oktober klokken 19.30. Billetter kan købes på www.billetten.dk.

Tags