Kolding Netavis

Jem & Fix dømt for vildledning af forbrugere

Retten i Kolding har idømt Jem & Fix A/S en bøde på 150.000 kroner for at have overtrådt markedsføringsloven. Foto: Elo Christoffersen (Arkivfoto)

Retten i Kolding har idømt byggemarkedskæden Jem & Fix A/S en bøde på 150.000 kroner for at have vildledt om priser på sin hjemmeside og i tilbudsaviser.

Retten i Kolding har idømt Jem & Fix A/S en bøde på 150.000 kroner for at have overtrådt markedsføringsloven. Byggemarkedet har oplyst priser uden fragt, selvom forbrugerne ikke kunne købe produkterne, uden at betale omkostninger til fragt.

Sagen drejede sig om markedsføringen af en reol og fire forskellige trailere. Reolen og trailerne blev markedsført på selskabets hjemmeside og i dets tilbudsaviser i forskellige perioder i 2017 og 2018.

Fragt ikke oplyst

Ifølge produktoversigten på selskabets hjemmeside havde reolen en pris på 398 kr. Det blev ikke samtidig oplyst, at forbrugerne skulle betale 299 kr. i fragt. Det blev først oplyst, når man klikkede sig videre fra produktoversigten til produktsiden.

Ifølge retten var det vildledende, at det ikke var oplyst, at der kunne blive tillagt fragt til prisen. Det forhold, at der nederst på produktsiden var mulighed for at klikke på ”Fragtpris og leveringsomkostninger” havde ingen betydning.

For så vidt angår trailerne var prisen oplyst eksklusive omkostninger til indregistrering, ekspeditionsgebyr og fragt med stor, rød skrift. Den samlede pris fremgik med mindre, sort skrift. Man kunne dog ikke købe trailerne uden at betale den samlede pris. Retten udtalte, at markedsføringen derfor var vildledende.

Retten fandt ikke, at det var vildledende, at Jem & Fix A/S i en periode havde oplyst prisen uden omkostninger til indregistrering, ekspeditionsgebyr og fragt med stor rød skrift og ved siden af havde oplyst den samlede pris med stor, sort skrift.

Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen, siger:

-De priser, som virksomheder annoncerer med, skal være de priser, som vi forbrugere kan købe varerne til. Hvis det annoncerede beløb kun udgør en del af prisen, fremstår produkterne billigere end de faktisk ender med at være, og det er ulovligt.

-Dommen understreger, at alle obligatoriske omkostninger skal indregnes i prisen. Det gælder også fragt. Hvis fragten ikke kan beregnes på forhånd, fx fordi fragtprisen afhænger af det samlede køb, skal oplysningen om, at der tillægges fragt, stå i umiddelbar tilknytning til prisen.

Tagget med:
Del denne artikel