Kolding Netavis

Inviterer til Klimamesse

I følge netavisen Sebro Presse lugter Vamdrup Å til tider ganske fælt. Foto: Svend Erik Brodersen/Sebro Press.

De stigende vandmængder udfordrer både Blue Koldings kloaksystemer, kommunens veje og private husejeres haver og kældre.

Klimaforandringerne giver en udfordring for blandt andet kloaksystemerne. I Vamdrup lugter Vamdrup Å – i følge netavisen Sebro Press – til tider ganske fælt.

Nu inviterer Blue Kolding til Klimamesse i næste weekend. Her kan borgerne blandt andet møde fagfolk fra Blue Kolding og Kolding Kommune samt en række særligt uddannede klimaentreprenører, der præsenterer forskellige løsninger til håndtering af regnvandet på egen grund. Clean, Grøn Erhvervsvækst, er også med og kan fortælle om håndværkerfradrag ved kloakarbejde og klimatilpasning på egen grund.

Store dele af kloaksystemet i Vamdrup er nedslidt og skal renoveres i de kommende år. Ved renovering er målet at få adskilt regnvand og spildevand i to forskellige systemer, i modsætning til nu, hvor begge dele løber i ét fælles kloakrør, skriver BlueKolding i en pressemeddelelse.

Nyt system skåner miljøet og sparer energi

Det er der flere gode grunde til, forklarer projektleder Trine Dam Larsen fra Blue Kolding:

– For det første er kloakkerne ikke store nok til at håndtere de stigende regnmængder. Og når kloakkerne bliver overfyldte, oplever vi ofte overløb af urenset spildevand til Vamdrup Å og Kongeåen og i værste fald oversvømmelser af veje, haver og kældre. For det andet er der ingen grund til at bruge energi på at pumpe rent regnvand helt ud til renseanlægget, hvor der så bliver brugt endnu mere energi på at rense det sammen med spildevandet, siger hun i pressemeddelelsen.

Løsningen er at lade regnvandet løbe direkte ud i vandmiljøet, hvorimod spildevandet naturligvis stadig skal ledes til renseanlægget. Det vil både skåne miljøet og spare en masse energi.

Grundejere kan hjælpe – og tjene på det

Her kommer de 1100 private grundejere i Vamdrup, der bliver direkte berørt af kloaksaneringen, ind i billedet, forklarer bestyrelsesformand i Blue Kolding, Tanya Buchreitz Løwenstein:

– Som grundejer har man ansvaret for kloakken på sin egen grund. Derfor skal man selv opdele sit eget system i to. Men i stedet for at lede regnvandet ud i Blue Koldings system, kan man vælge at håndtere det på sin egen grund og for eksempel lad det sive ned i undergrunden via en faskine. Man kan også udnytte det i regnbede i haven eller sætte en regnvandstønde op, siger hun.

Og det kan i følge Blue Kolding betale sig:

– Hvis man ikke bruger Blue Koldings kloaksystem til regnvand, men kun til spildevand, som er nødvendigt og lovpligtigt, så kan man få tilslutningsbidraget for regnvand tilbagebetalt fra Blue Kolding. Det er lige knapt 25.000 kroner, fortæller Tanya Buchreitz Løwenstein.

Privat løsning kræver godkendelse

Tilbagebetalingen forudsætter dog en såkaldt nedsivningstilladelse og en tilladelse til udtræden for regnvand, og dem skal man have hos Kolding Kommune, forklarer formanden for kommunens Teknik og Klimaudvalg, Jakob Ville:

– Vi er nødt til at sikre, at man også rent faktisk kan håndtere regnvandet på sin egen grund. Den gode nyhed er, at det meste af Vamdrup nærmest er bygget oven på en stor sandkasse, og derfor har de fleste grundejere gode muligheder for få tilladelserne, siger han.

Klimamessen finder sted lørdag den 8. september i Arena Syd fra klokken 11-16. Der er gratis adgang.

 

Tagget med:
Del denne artikel
Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *