Kolding Netavis

Intet tilskud til hjemmepasning: Familier vælger Kolding Kommune fra

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen Kolding
Karoline ses her sammen med børnene Tristan og Marcus. Privatfoto.

Da Maria Fogedgaard Christensens mand i 2016 fik job i Kolding, og familien skulle flytte fra Odense, var det nærliggende at lede efter bolig i Kolding Kommune.

På nettet fandt de da også flere attraktive huse i bl.a. Bramdrupdam. Men Maria passede dengang familiens to børn hjemme, og i Kolding Kommune ydes der ikke tilskud til pasning af eget barn. Det gør der til gengæld i alle nabokommunerne. Derfor valgte familien at slå sig ned i Fredericia.

-Det er klart, at når man flytter efter sit arbejde, så vil man gerne bo så tæt på arbejdspladsen som muligt. Men rent økonomisk kunne det simpelthen ikke betale sig for os at bo i Kolding Kommune. Derfor valgte vi Fredericia, fortæller Maria Fogedgaard Christensen i en pressemeddelelse.

Maria og børnene. Privatfoto.

Tilskuddet i Fredericia er p.t. på 7.274 kr. om måneden (før skat) for et barn i vuggestuealderen. For et barn over tre år er tilskuddet på 5.021 kr. Det svarer til 85% af det tilskud, kommunen ellers ville give, hvis det samme barn skulle i daginstitution. Det er også den højste sats, som kommunerne har mulighed for at give – i op til et år pr. barn.

Midlertidigt tilskud i Kolding opbrugt

I 2022 afsatte Kolding Kommune faktisk en midlertidig pulje til tilskud til pasning af eget barn. Puljen var en prøveordning for at imødekomme manglen på institutionspladser til de mindste – med mulighed for at få op til seks måneders tilskud på 3.500 kr. før skat. Selvom ordningen officielt løber til og med juni 2023, er det en ringe trøst. Pengene er nemlig opbrugt, da der kun var afsat midler til ca. 10 familier.

Karoline ses her sammen med børnene Tristan og Marcus. Privatfoto.

Én af dem, der har fået det midlertidige tilskud bevilliget, er Karoline Amalie Marker Wiis, som bor i Kolding sammen med sin mand og deres to drenge – og endnu et barn på vej.

Familien flyttede til byen i 2022 for at studere og for at komme tættere på bedsteforældrene. Men da der ikke var plads i dagtilbud, måtte Karoline passe de to børn hjemme i tre måneder – og kom derfor så langt bagud på sit studie, at hun var nødt til at droppe ud. Børnene kom siden i dagpleje, men det fungerede ikke, og derfor passer Karoline nu begge børn hjemme, mens hun venter nummer tre.

Karolines mand studerer også og har vikararbejde ved siden af – men det er en stakket frist, da både jobbet og SU’en udløber til juni.

-Jeg er bevilliget hjemmepassertilskud, som kører lige nu, og så skal jeg på kontanthjælp når jeg kan gå på barsel. På den måde kan vi få det til at køre rundt økonomisk lige nu, fortæller Karoline.

Familien er egentlig glad for at bo i Kolding, som Karoline betegner som “en skøn by med mange gode muligheder som svømmehallen, Legeparken, Nicolai for børn, biblioteket og mange gode legepladser”. Men det økonomiske pres gør, at de kraftigt overvejer at flytte til Haderslev, når Karolines barsel er slut. I Haderslev kan de nemlig få tilskud.

Skattekroner lander i bopælskommunen

Set fra et økonomisk perspektiv er tilskud til pasning af eget barn en god måde at lokke børnefamilierne til kommunen – og få dem til at blive boende. Selv om den ene part hjemmepasser i en årrække, er der i de fleste hjemmefamilier en arbejdende ægtefælle, som betaler skat i bopælskommunen. På sigt vender mange hjemmepassere også tilbage til arbejdsmarkedet, når børnene bliver større.

Det gælder også for Maria Fogedgaard Christensen. Men til trods for, at Marias arbejde ligger i Kolding Kommune, har familien ingen intentioner om at flytte til Kolding.

-Vi bliver i Fredericia, for det er her vi har netværk nu – og så har kommunen i øvrigt et meget større udbud af pasningsmuligheder end Kolding, blandt andet deltidspladser og tilskud til privat pasningsordning for børn over 3 år. Kolding er håbløst bagefter på hele det område.

Ny lokalafdeling bakker op

I HJEM Kolding – en spritny lokalafdeling af HJEM – Hjemmeforældrenes landsorganisation – sætter de også lys på betydningen af det manglende tilskud i Kolding Kommune. Foreningen ønsker at forbedre vilkårene for hjemmefamilier, og her er muligheden for tilskud en væsentlig faktor.

Maria og Karoline er nemlig langt fra de eneste, hvor tilskud til pasning af eget barn har betydning for lysten til eller muligheden for at bo i Kolding Kommune. En lokal rundspørge viser, at ud af 23 nuværende hjemmefamilier, som i dag bor i Kolding Kommune, overvejer hele 39 % at flytte fra kommunen for at kunne få tilskud. Det samme gælder for 22 % af adspurgte forældre på barsel, som ønsker at hjemmepasse.

HJEM Kolding står desuden bag en underskriftindsamling for at genindføre tilskuddet i Kolding Kommune. Der er i skrivende stund 167 underskrifter – og mange af kommentarerne peger i samme retning: Økonomien får folk til at vende blikket mod nabokommunerne.

Christina Vestergaard, som er lokalafdelingsleder for HJEM Kolding og selv passer sin datter, fortæller:

-For mange er det økonomien, der gør, at de ikke springer ud i hjemmepasning. Det synes vi, er synd. Vi agiterer ikke for, at flere skal hjemmepasse, men hvis en familie har behovet og lysten til det, så vi gerne, at der blev bakket økonomisk op om det, sådan som der bliver i omegnskommunerne.

Ud over at kæmpe for tilskuddet laver HJEM Kolding aktiviteter målrettet hjemmefamilier, heriblandt legestuer, skattejagter og naturarrangementer.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel