Læserbrev af Poul Erik Nørregård, medlem af SF Koldings bestyrelse og byrådskandidat, Frejasvej 15, 6000 Kolding.
På landplan dyrker næsten 2.5 mio. danskere idræt i DGI eller DIF regi ifølge en ny medlemsundersøgelse foretaget i 2024. Det svarer til knap 42 % af den danske befolkning. Bortset fra et dyk i corona nedlukningsårene 2020 og 2021 har der gennem 10 år været tale om en stigning. Sammenlagt 250 000 flere foreningsaktive danskere i 2024 sammenlignet med 2014. Forenings Danmark lever op til sig ry.
I Kolding Kommune er andelen af borgere, som dyrker foreningsidræt i DGI eller DIF i samme årrække steget fra knap 40 % til godt 43 % af befolkningen. Men det betyder bestemt ikke at den resterende del af kommunens borgere ikke dyrker idræt. Rigtig mange – især hos de voksne – motionerer uden for foreningslivet.
Det drejer sig om ”Idræt for Alle” eller en svømmetur i Slotsøbadet, begge dele er kommunalt drevet. ”Idræt for Alle” tilbyder et hav af gymnastik, friluft og boldspilsaktiviteter og tæller i dag 830 medlemmer. Og det drejer sig om den uorganiserede idræt i naturen. Sommer og vinterbadere ved badebroen i Strandhuse, cykel-, gå- og løbeture i Koldings naturskønne omgivelser. Og rigtig mange benytter sig af byens fitnesscentre. Paddeltennis har på landplan – men også i Kolding – gennemlevet en rivende udvikling. Købeidrætten og den uorganiserede idræt giver i sammenligning med foreningsidræt en større fleksibilitet i en travl familie- og arbejdshverdag.
Udviklingen vidner om en øget bevidsthed blandt kommunens borgere om, at idræt og motion er en væsentlig faktor for velvære, trivsel og samvær. Derfor er det et vigtigt fokuspunkt for kommunen at tilvejebringe gode betingelser for motion- og idrætsudøvelse hvad enten det er i foreningsregi, uorganiseret, købeidræt eller kommunale projekter.