Højsæsonen for julefrokoster er i fuld gang, og selvom de fleste godt ved, at man skal lade bilen stå efter festen, har hver niende dansker taget bilen, uden de var sikre på deres promille. Samtidig efterspørger hver tredje hårdere straf for spritkørsel, og hver anden vil have politiet til at foretage mere kontrol. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring.
Alkohol er skyld i alt for mange trafikulykker, tilskadekomne og trafikdrab i Danmark. Alene i 2017 kom 148 personer alvorligt til skade, og 27 blev dræbt i forbindelse med spritkørsel. Selvom tallene taler for sig selv, og hver anden dansker efterlyser mere politikontrol i forbindelse med spritkørsel, har mange taget bilen, uden at have styr på promillen. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring.
– Heldigvis mener flertallet at have styr på, hvor meget de har indtaget i løbet en aften. Men vores undersøgelse viser reelt set, at alt for mange danskere tager bilen beruset uden at vide det. Spritbilister udsætter ikke kun sig selv, men også andre for fare og tallene viser tydeligt, at det er et problem, der skal løses, siger Henrik Sagild, direktør for Skade i Gjensidige Forsikring, i en pressemeddelelse.
Hårdere straf og fælles ansvar
Hver tredje mener, at straffen er for mild for spritkørsel, mens hver anden vil have mere politikontrol af spritkørsel. Danmarks statistik viser da også, at der stadig ligger et arbejde forude, for at forhindre den farlige kørsel. I 2017 blev 5.600 personer sigtet for spritkørsel, og dette er alt for mange, mener Henrik Sagild:
– Det er et meget højt antal personer, og det er selvfølgelig et tal, vi gerne vil se lavere. Spritkørsel resulterer oftest i de nogle af de mest alvorlige ulykker, og det det er et problem, vi skal være fælles om at løse. Derfor overrasker det mig ikke, at så mange mener, at straffen spritkørsel er for lav, og at mange også efterspørger mere kontrol fra politiets side. Men allerede nu bliver der lavet mange gode kampagner, og politiet gør et godt arbejde. Så jeg håber, at alle i landet vil være fælles om at løfte ansvaret ved at efterlade bilen derhjemme og hjælpe hinanden, når julebryggen og snapsen kommer på bordet, slutter Henrik Sagild.