Hormonforstyrrelser i børnehaven

Lørdag 23. Marts 2019 07:04 641
Merete Due Paarup. Privatfoto. Merete Due Paarup. Privatfoto.

Læserbrev af Merete Due Paarup (V), gruppeformand/Kolding Byråd, Uhrevej 11, 6064 Jordrup.

Det økologiske råd har netop fremlagt en rapport om indeklimaet, der viser at 20 ud af 20 børnehaver/vuggestuer har forbudte hononforstyrrendde stoffer omkring børnene.

Hormonforstyrrende stoffer er fx Ftalater (blødgørelsen stoffer) og kræftfremkaldende flammehæmmende stoffer.

Hormonforstyrrende stoffer kan for eksempel have betydning for vores evne til at få børn eller medføre misdannede kønsorganer hos drengebørn, påvirke, hvornår piger kommer i puberteten, og at kunne fremkalde visse former for kræft. Nye undersøgelser tyder også på, at det kan påvirke hjernens udvikling og have betydning for udvikling af diabetes og fedme.

De fleste stoffer er man kun udsat for i små mængder, som ikke i sig selv umiddelbart ventes at give sundhedsproblemer. Men da vi bliver udsat for hormonforstyrrende stoffer fra mange forskellige kilder = cocktaileffekt, giver det alligevel give anledning til bekymring.

Det bør vi have opmærksom på og tage det alvorligt. Den enkle løsning kunne være at lave en enkel tjekliste til daginsitutioner, så de kan få reduceret og fjernet det der kan lade sig gøre. Vi bør også tænke det ind i vores indkøbspolitik hvor alt fra legetøj til plastikduge kan være synderne og ved renovering/nybyggerier, hvor fx vinylgulve kan være skadelige.

Tags