Kolding Netavis

Hør hvad arkæologerne har fundet i Kolding

Viuf Vesterby - kassebrønd renæssance. Pressefoto.

Kom til foredrag og hør om en række fine fund fra årets arkæologiske udgravninger i og omkring Kolding.

Arkæologerne ved Museum Sønderjylland har haft travlt det seneste år, hvor store bygge- og anlægsprojekter i Kolding Kommune har givet adgang til nye udgravninger og nye muligheder for at blive klogere på det liv, der har været levet for mange år siden.

Onsdag 2. februar klokken 19.30 er det muligt at få et indblik i arbejdet, når seks af Museum Sønderjyllands arkæologer i korte indlæg fortæller om nogle af de spændende fund, der er gjort Koldingområdet i 2020-21.

Foredraget om årets udgravninger i og omkring Kolding er arrangeret i et samarbejde mellem Museum Sønderjylland og Museum Kolding. Siden 1. januar 2021 har Museum Sønderjylland haft ansvaret for arkæologiske opgaver i Kolding Kommune.

Der er gratis adgang til arrangementet, som begynder klokken 19.30 og bliver afholdt i Besøgscentret på Skamlingsbanken, Skamlingvejen 125, Sjølund, hvor man kan købe kaffe og en forfriskning.

Gæster skal booke en gratis billet via Museum Koldings hjemmeside eller via en mail til mu****@mu***********.dk.

Gæster skal vise gyldigt coronapas og bære mundbind i gangarealer.

Deler ny viden

Museumsinspektør Lene Heidemann Lutz deler ny viden om Kolding-egnens kulturhistorie fra stenalder til renæssance, som er kommet frem ved udgravninger på den 27 kilometer lange strækning, hvor gasledningen Baltic Pipe graves ned. Fra den store grund ved Langholtgård på Tankedalsvej, hvor Schou bygger sit nye centrallager, fortæller museumsinspektørerne Casper Marienlund og Janne Flensborg om en usædvanligt velbevaret gård fra tiden lige efter Kristi fødsel og en gravplads med ikke færre end 42 urner fra samme periode.

Undersøgelser af Kolding Kommunes udstykninger i Viuf Vesterby viser, at landsbyen har rødder i vikingetiden, og sporene omfatter blandt andet 20 bygninger fra tidlig middelalder til renæssancen og en lavning med syv brønde, som har leveret vand til beboerne. Det fortæller museumsinspektør Silke Eisenschmidt om.

Hendes kollega Peter Kahr Jørgensen har været i dybden i det centrale Kolding og blandt andet afdækket dele af kirkegården tilknyttet byens Franciskanerkloster, som fra 1288 til omkring 1550 lå ved nuværende Munkegade og Klostergade. Dele af et gammelt bolværk og flere parceller fyldt op med affald i et bevidst forsøg på landindvinding ud i den fugtige ådal, kom også frem i lyset, og giver et nyt indblik i, hvordan Kolding har udviklet sig gennem tiden.

Mange amatørarkæologer har benyttet tiden med nedlukninger til at vandre over markerne med metaldetektoren, og det er der kommet rigtig fine fund ud af. To af de mere opsigtsvækkende, sølvskatten fra Sdr. Vollum ved Bredebro og denar-skatten fra Halk på Haderslev Næs, præsenteres af museumsinspektør Anders Hartvig sammen med andre fine fund.

Se billederne nedenunder…

Del denne artikel