Læserbrev af Trille Nikolajsen (V), medlem af social- og sundhedsudvalget i Kolding Kommune, Spurvevej 8, 6040 Egtved.
Tre gange så mange børn og unge får diagnosen angst eller depression som for 10 år siden, det viser tal i en rapport lavet af Sundhedsstyrelsen. Derfor er der også en stigende tendens i uddannelsessystemet, at unge kæmper med psykisk sårbarhed. Et antal unge har tegn på angst eller depression, men har ikke en diagnose og modtager derfor sjældent professionel hjælp.
Hvordan kan vi som samfund blive bedre til at hjælpe disse unge, så de mestrer at gennemføre en uddannelse? Det spørgsmål ligger mig meget på sinde.
Som et tiltag i den rigtige retning, indleder Kolding kommune nu et samarbejde med Kolding HF & VUC, hvor et nyt tværgående koncept skal udvikles og testes. Formålet er at hjælpe unge med psykisk sårbarhed med at gennemføre et uddannelsesforløb.
Det nyskabende ved konceptet er, at kommunale aktører skal bidrage til et forløb, som bliver lokalt forankret på uddannelsesinstitutionen. Det skal være en videreudvikling af de gode erfaringer som vi allerede har på området. De unge skal være aktive deltagere i udviklingen af konceptet. Der skal skabes rum til at de unge kan spejle sig i hinanden og opnå en større grad af selvindsigt, egenomsorg, mestring og robusthed gennem et meningsfuldt fællesskab med ligesindede.
Jeg glæder mig over det nye samarbejde, som jeg håber bliver succesfuldt. Mit håb er at konceptet også kan udbredes til andre uddannelsesinstitutioner, som ønsker et lignende samarbejde.