Kolding Netavis

Historisk rollespil på Koldinghus: 775 børn skal med til Jesus på slottet

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen Kolding
Kajfas og Johannes Døberen – Klavs Bo Sørensen (tidl. præst i Vonsild) og Ole Jørgensen (tidl. præst i Skt. Nicolai). Pressefoto.

Arrangementet ”Jesus på slottet” har 20 års jubilæum. I alt har omkring 15.500 elever deltaget i arrangementet siden 2003.

Den 24. og 25. maj afholdes igen Jesus på slottet for kommunens 3. klasser. Næsten 800 børn er med, når der igen laves historisk rollespil på Koldinghus. Omkring 50 frivillige og præster fra Kolding hjælper til, når Koldinghus forvandles til byen Jerusalem for et par dage.

Forløbet er planlagt som en æstetisk oplevelse og læreproces, hvor både krop og sanser aktiveres.

Projektet blev sat i søen 2003 efter idé af Holger Lissner samt en håndfuld præster og lærere, som satte sig for at skabe en oplevelsesdag for elever på 3. årgang. Det blev en succes og idéen er vandret videre til andre byer. I Fredericia afholdes fx Jesus på Volden.

Der er rigtig mange, der har været involveret i Jesus på slottet gennem årene, og de fleste elever kan stadig huske dagen på Koldinghus, hvor Johannes Døberen stak af i gården og blev lagt i lænker igen – eller Kajfas, der skumlede over, hvordan han mon kunne fange og forhøre oprøreren Jesus fra Nazareth.

Der er rigtig meget koordinering og mange brikker, der skal falde på plads for at få det hele til at glide. Her hjælper en stor håndfuld glade og gæve frivillige, når eleverne skal føres rundt til de forskellige fortællere, som sidder rundt omkring på slottet. Det er præster fra Kolding, der har rollerne som fortællere.

Eleverne møder: Jesus, hans mor Maria, hans grandfætter Johannes Døberen, disciplen Simon Peter, veninden Martha, ypperstepræsten Kajfas og selveste Pontius Pilatus. Undervisningen til forløbet har med tiden gennemgået forandringer og fornyelser, så det løbende er blevet tilpasset læringen i skolerne.

Udover de nævnte personer er der også hyrder og kokkepiger, som sørger for at eleverne får lidt at spise og drikke, samt romerske soldater, der forsøger at opretholde Pax Romana på slottet. Musikere sørger for lidt stemning, når børnene ankommer, og eleverne skal selv synge to sange, som de har forberedt på skolen. Den ene er skrevet af Holger Lissner. Alt i alt nogle festlige dage, som er helt særlige for Kolding.

Der spilles to gange om dagen kl. 8.45 og 10.45 onsdag og torsdag den 24. og 25. maj. Selve rundturene begynder ca. kl. 9 og kl. 11 og varer omkring 50 min. I alt medvirker omkring 50 frivillige og præster fra Kolding, når de næsten 800 børn skal vandre rundt på slottet og høre bibelhistorier de to dage.

Arrangør: SKiK – Skole Kirke i Kolding.

”Jesus på slottet” og materialet er udarbejdet af en arbejdsgruppe i 2003, som består af:
Holger Lissner, Karen Ellegaard, Anna Christensen, Vivi Tophøj Myrtoft, Arne Friis og Klavs Bo Sørensen.

Det er et samarbejde mellem Kolding provsti og Kolding kommune og formålet var fra starten at fremme kristendomsundervisningen ved at give eleverne en anderledes oplevelse.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel