Kolding Netavis

Her har de studerende 3D-print som valgfag

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen Skole
-Valgfaget har vist mig, at 3D-print både er en spændende og krævende teknologi, siger Gali Gottfeld, der allerede er uddannet maskinsnedker og næsten har afsluttet uddannelsen som Produktionsteknolog på IBA. Foto: Maria Tuxen Hedegaard

I Kolding får de kommende produktionsteknologer et dybt kig ind i teknologien bag 3D-print. Det skyldes, at IBA råder over sin egen afdeling med fageksperter og 3D-printere.

For rigtig mange er 3D-print allerede hverdag. Og spørger man i industrien, så er der en klar forventning om, at teknologien vil fylde mere og mere de kommende år.

Dén vurdering er 30-årige Tommi Jønsson Ravn helt enig i. Derfor er han godt tilfreds med, at mens han studerer Produktionsteknolog hos IBA Erhvervsakademi Kolding, så har han også et valgfag i industriel 3D-print.

-Det er været superspændende. Og det er fedt, at vi har den mulighed. For det er helt sikkert en teknologi, der bliver brugt i stigende grad, og som vi højst sandsynligt støder på, når vi kommer til at arbejde som produktionsteknologer. Vi bliver selvfølgelig ikke eksperter inden for 3D-print i løbet af valgfaget. Men vi får så stor indsigt, at vi kan tage 3D-print med som en af mulighederne, når vi skal finde den bedste løsning på en opgave, siger Tommi Jønsson Ravn i en pressemeddelelse.

Man kan uddanne sig som Produktionsteknolog flere steder i landet. Men det er kun på IBA i Kolding, at de studerende har et valgfag i industriel 3D-print. Det skyldes, at akademiet råder over afdelingen IBA Nexttech, som har eksperter inden for området og et meget bredt udvalg af 3D-print teknologier. Her kan man arbejde med forskellige materialer. Også i store størrelser.

Derhjemme har jeg selv en 3D-printer til hobbybrug. Men det er helt andre teknikker, de råder over her på IBA Nexttech, siger Tommi, som oprindeligt er udlært klejnsmed, inden han begyndte uddannelsen på IBA.

Store muligheder

I løbet af semestret er det seks dage, der er afsat til industriel 3D-print. Forløbet svarer til 5 ECTS-point.

Der er afsat tid, så de studerende kan få et indblik i den avancerede teknologi – og de muligheder, den rummer. Det betyder, at de studerende også selv kommer til at arbejde med printerne hos IBA Nexttech.

32-årige Gali Gottfeld er uddannet som maskinsnedker og snart også Produktionsteknolog. Hun fortæller, at valgfaget har været lidt af en øjenåbner:

-Hvis man har interesse i den nyeste teknologi, så giver forløbet rigtig god mening. Måske er der mange, som stadig har en opfattelse af, at 3D-print mest er en hobby. Men i løbet af valgfaget har jeg fundet ud af, at teknologien har mange flere muligheder, end jeg troede, fortæller Gali Gottfeld.

De kan begå sig

Og dermed har valgfaget tjent en væsentlig del af sit formål.

Det fastslår Karsten Friis Hansen, der er direktør hos IBA Nexttech. Han fortæller, at i løbet af valgfaget får de studerende en helt grundlæggende forståelse for teknologien, som efter hans vurdering bliver værdifuld i deres karriere:

Det betyder, at de bedre kan begå sig som nyuddannede produktionsteknologer. For de kan bidrage med mulighederne inden for 3D-print, når deres virksomhed skal træffe beslutninger om nye produkter eller måder at producere på.

Uddannelseschef Per Toft roser samarbejdet med eksperterne hos IBA Nexttech. For perspektivet i samarbejdet er ganske stort, vurderer han.

-Kolding er en af Sydjyllands største industri-kommuner. Derfor er det utroligt vigtigt, at produktionsteknologerne hele tiden udvikler sig, så de kan hjælpe vores lokale arbejdsmarked med at være first movers på den nye teknologi, siger Per Toft.

Foruden valgfaget for produktionsteknologer udbyder IBA også en professionsbachleor i Industriel 3D-print.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel