Connect with us

Vonsild

Mindelunden i Vonsild: Her er historien bag mindesmærkerne

Offentliggjort for

den

Mindelunden i Vonsild. Foto: Elo Christoffersen.

Det er svært, at finde informationer om Mindelunden i Vonsild.

Kolding Netavis har været på en slags detektivarbejde. Nogle læsere kunne nemlig godt tænke sig, at få historien bag Mindelunden i Vonsild. Blandt andet fordi, der står fem mindesmærker. Men det var lettere sagt end gjort, at finde historien bag mindesmærkerne og Mindelunden.

Kolding Netavis fandt ud af, at de fem mindesmærker bag den hvide bro i Mindelunden, er for personer, der har været sognepræst i Vonsild. Men her stoppede vores spor.

Historielektor Erik Voss fra Kolding kan dog hjælpe os videre med historien:

– Det er jo et fantastisk sted, selv om de færreste ikke kender det. Inde i selve præstegårdshaven står en sten for Salling, der var præst i Vonsild for ca. 200 år siden. Den første sten i Mindelunden er nok rejst omkring år 1900. Mouritz Mørk Hansen var C. Bergs evige kritiker. Men det fik han intet ud af. Han var stærkt højreorienteret. Johs. Clausen var Indremissionsk. I 1909 var Albert Schack i clinch med Peter Sabroe. Schack var svoren tilhænger af Georgismen og lige så stærk modstander af marxismen. Jeg skildrer sammenstødet i en bog, der forhåbentlig udkommer næste år, fortæller Erik Voss til Kolding Netavis.

Det er forskellige pengestærke mænd på egnen, der har doneret hver især til den enkelte sten.

Menighedsrådet ved Vonsild Kirke råder over Mindelunden og det er også menighedsrådet, der skal vedligeholde området, hvis det er det man ønsker. For blot få år siden var Mindelunden et flot og vedligeholdt sted, hvilket kunne være en flot tur, hvis man gik en tur. I dag står området i Mindelunden nærmest urørt hen og kan i forhold til tidligere, være et beskæmmende syn. Hvorvidt man vil til, at gøre noget ved området, skulle i følge netavisens oplysninger tages op på et tidspunkt på et møde i menighedsrådet.

Fakta

Mindesmærkerne er for disse fem personer:

Foto: Oscar Wils, Det Kongelige Bibliotek.

Mouritz Mørk Hansen, 1866-1895

I 1866 blev han sognepræst i Vonsild og Dalby.

Han var personlige venner med J.P. Junggreen og Gustav Johannsen, der begge drog nytte af hans historiske viden og efter de sønderjyske foreninger dannelse, blev han, en ofte brugt som ordfører ved møderne og endelig i 1892 blev han udnævnt til æresmedlem af De samvirkende sønderjyske foreningers overbestyrelse.

Mørk Hansen blev titulær stiftsprovst 1894, Ridder af Dannebrog 1860 og Dannebrogsmand 1887.

Mørk Hansen døde 18. august 1895, 79 år gammel. Han er begravet i Vonsild. På Skamlingsbanken blev der den 30. juni 1899 afsløret et mindesmærke for Mouritz Mørk Hansen udført af arkitektsønnen og med bronzerelief af Anne Marie Carl Nielsen.

Kilde: Wikipedia.

Johannes Clausen, 1896-1908

A St Andersen, 1924-1939

Svend Aage Olsen, 1939-1976

Svend Aage Olsen (født 10. februar 1906, Nykøbing Sogn – død ?) Sognepræst i Vonsild-Dalby fra 13. december 1939 til 27. december 1976. Formand for Kristlig Lytterforening. Udpeges 1967 til Radiokommissionen.

Barndom i Holbæk. Fik lærereksamen 1927, han fik først fast ansættelse som kommunelærer i 1929 ved Grøndalvængets Skole i København. I 1931 tog han en studenter eksamen og i januar 1939 blev han færdig som cand.theol.

Søn af lokomotivfører. Gift 1933 med Sylvia Olsen.

Kilde: Koldingwiki.dk.

Se billederne nedenunder…

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Vonsild

Donation til ny handicapvenlig aktivitetsbane i Vonsild

Offentliggjort for

den

Forfatter:

En ny handicapvenlig aktivitetsbane i Vonsild er på vej. Pressefoto.

Donationen blev overrakt fredag.

En ny handicapvenlig aktivitetsbane i Vonsild bliver nu en realitet efter at have været på tegnebrættet uden finansiering i flere år.

Vonsild Fodboldklub modtog fredag en donation på 200.000 kroner fra Salling Fondene via Bilka Kolding. Pengene skal gå til at etablere en handicapvenlig aktivitetsbane ved Vonsild Skole, der kan benyttes af alle byens borgere.

Det er Bilka Kolding, der har indstillet projektet, som også skal være med til at styrke det lokale fællesskab og sammenhold.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Vonsild

Brandalarm larmede i over en time

Offentliggjort for

den

Forfatter:

En teknisk fejl var årsagen til, at brandalarmen på Vonsild Skole kørte i omkring 1,5 time. Foto: Elo Christoffersen (Arkivfoto)

Der var sket en fejl på brandanlægget.

Mange beboere i Vonsild fik muligvis forstyrret deres nattesøvn, da de ved midnatstid – natten til onsdag – bemærkede, at brandalarmen på Vonsild Skole larmede i lang tid – uden at der kom brandvæsen eller politi.

Faktisk måtte der ringes 114 for, at gøre opmærksom på, at brandalarmen var i gang på skolen. Herefter blev der sendt politi til stedet.

Onsdag eftermiddag oplyser Vonsild Skole på Facebook, at brandalarmen var gået i gang på grund af en teknisk fejl på anlægget. Brandalarmen blev slukket efter cirka 1,5 time.

Vonsild Skole beklager de gener det har medført.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Vonsild

Heidi nomineret til Danmarks Sejeste Idrætslærer

Offentliggjort for

den

Forfatter:

37-årige Heidi Sejr Sørensen fra Speiclacenter Vonsild er blandt de tre nominerede til Danmarks Sejeste Idrætslærer 2021. Pressefoto.

Skole OL kårer Danmarks Sejeste Idrætslærer 2021. Der er kommet over 400 indstillinger, og tre er nu udvalgt til finalen. Den ene af de udvalgte er fra Vonsild.

Skole OL kårede i samarbejde med DIF, Dansk Skoleidræt, TrygFonden og Nordea-fonden for første gang i 2019 Danmarks Sejeste Idrætslærer. Det gør de igen. Med prisen hyldes idrætsfaget og de mange fantastiske idrætslæreres indsats. Skole OL ønsker at skabe større anerkendelse af idrætsfaget og sætte fokus på, hvor vigtigt idræt er for børn og unges både fysiske, psykiske og sociale udvikling.

Nu er de tre kandidater nomineret til kampen om, at blive Danmarks Sejeste Idrætslærer 2021.

Blandt de tre udvalgte er 37-årige Heidi Sejr Sørensen.

Heidi rummer alle børn uanset deres handicap

Heidi Sejr Sørensen fra Specialcenter Vonsild i Kolding er den første nominerede kandidat. Heidi er en lærer, der går forrest for at inkludere alle elever uanset deres funktionsniveau og for at skabe et fællesskab om idrætten.

En kollega skriver i sin indstilling af Heidi:

-Heidi insisterer på, at alle elever uanset funktionsniveau har krav på et kvalificeret idrætstilbud. Derfor tilrettelægger og tilpasser hun undervisningen, så alle vores elever kan deltage uanset deres handicap. Hun insisterer på, at de har ret til og kan lave de samme idrætsgrene og boldspil som almen skolen, men selvfølgelig tilpasset så de hver og en oplever mestring. Hun evner at få alle med gennem sit tillidsfulde væsen og høje engagement. Hun viser rummelighed og går foran, så eleverne også viser samme rummelighed over for hinanden.

Heidi Sejr Sørensen er stolt over, at kollegaerne har indstillet hende til prisen:

-Jeg er enormt rørt og stolt over den anerkendelse, der er i at blive indstillet til prisen som Danmarks Sejeste Idrætslærer, det værdsætter jeg virkelig, siger hun i en pressemeddelelse.

Kåringen af Danmarks Sejeste Idrætslærer 2021 finder sted i den første uge af februar. Vinderen modtager – sammen med æren – 25.000 kroner til brug på nye redskaber eller andet udstyr til idrætsundervisningen samt kursus fra Dansk Skoleidræt til alle skolens idrætslærer til en værdi af 7.500 kroner.

Et ekspertpanel med repræsentanter fra Skole OL, DIF og Dansk Skoleidræt har udvalgt de tre finalister og udvælger også vinderen.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Vonsild

Tv-kokken delte ud af sin madinspiration

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Claus Holm var tirsdag på besøg i Superbrugsen i Vonsild. Foto: BlumePress.

Tv-kokken var tirsdag forbi Superbrugsen i Vonsild.

Der var tirsdag madinspiration på programmet, da tv-kokken Claus Holm besøgte Superbrugsen i Vonsild. Her fik slagter- og delikatesseafdelingen masser af “staldtips”:

-Det er sådan, at den indre spillefilm kan køre for kunderne, så de kan få god mad med masser af smag i. Butikken i Vonsild er sådan en klassisk butik med masser af søde medarbejdere. De stod og brugte en time af deres arbejdstid på, at lytte – og de vil det her, fortæller Claus Holm til Kolding Netavis.

Se billederne nedenunder…

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Vonsild

Nu kommer julemanden til Vonsild

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Julemanden og hans kone ankommer til Vonsild på lørdag. Foto: Elo Christoffersen (Arkivfoto)

Julemanden og hans kone ankommer lørdag til Vonsild.

Julemanden og hans kone kommer til Vonsild. Det sker på lørdag.

Arrangøren – Vonsild Brugsforening – håber på, at der kommer en masse børn og hilser på julemanden. Han har en pose slik med til alle børn. Bagefter er der æbleskiver.

Arrangementet finder sted på den bagerste del af p-pladsen ved Superbrugsen. Og det sker på lørdag klokken 14.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tags

januar 2022
M Ti O To F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Populære artikler