Kolding Netavis

Her er boligejere et stort skridt nærmere fjernvarme

Boligejere nord for Kolding skal nu tage stilling om de vil have indlagt fjernvarme. Foto: Kolding Kommune.

Fjernvarmen er på vej i Almind, Vester Nebel, Viuf, Lilballe og et erhvervsområde nord for Bramdrup.

Stigende energipriser, klimakrise og den sikkerhedspolitiske situation i Europa. Der er flere gode grunde til at udskifte sit olie- eller naturgasfyr til fjernvarme, hvor det er muligt og det bliver det indenfor nærmeste fremtid i Almind, Vester Nebel, Viuf, Lilballe og et erhvervsområde nord for Bramdrup. Det samme gælder Aagaard og Gravens, der ligger i Vejle kommune samt dele af Øster Starup.

Det er TREFOR Varme, der står for at omlægge områder med naturgas til fjernvarme og de har søgt Kolding Kommune om tilladelse til at gennemføre fjernvarmeprojektet i den nordlige del af Kolding kommune. Den tilladelse har Natur-, Klima- og Miljøudvalget givet på sit august-møde.

-Det er utrolig positivt, at der nu er udsigt til fjernvarme i et stort område i kommunen. Jo flere vi får over på fjernvarme, jo mindre afhængige er vi af russisk gas. Samtidig er fjernvarme også et vigtigt skridt for den grønne omstilling, da fjernvarme fra TREFOR har et meget lavere CO2-aftryk end naturgas. For den enkelte boligejer vil fjernvarme også oftest være en langt billigere varmekilde end olie- og gasfyr, fortæller formand for Natur-, Miljø- og Klimaudvalget, Jørn Chemnitz (SF), i en pressemeddelelse.

Fjernvarme kræver stor tilslutning fra boligejerne

En forudsætning for, at startskuddet for fjernvarme-projektet kan lyde, er, at projektet får tilskud fra Energistyrelsens fjernvarmepulje og det tilskud har TREFOR også fået tilsagn om.

-Med politisk godkendelse af projektet og tilskud fra fjernvarmepuljen er vi rykket et stort skridt nærmere projektstart. Det sidste og helt afgørende skridt er, at mindst 50 pct. af boligerne i området skal være med fra start for at sikre, at økonomien i projektet holder, fortæller varmeforsyningschef i TREFOR, Helge Schlott Hansen.

Han opfordrer derfor alle borgere i området til at kigge i deres e-boks og finde det brev, der er sendt fra Kolding og Vejle Kommune til boligejerne i området, og følge anvisningerne i brevet.

Opfordring: Støt op

Ole Dall-Jensen fra den lokale fjernvarmegruppe glæder sig over, at samarbejdet med Kolding og Vejle Kommuner samt TREFOR nu har givet konkrete resultater. Fjernvarmegruppen startede for små seks måneder siden som et lokalt borgerinitiativ, med det formål at fremme udrulningen af fjernvarmen hurtigst muligt og i størst muligt omfang i området.

-Vi vil gerne opfordre til, at alle vores medborgere snarest muligt beslutter sig for, at fjernvarme skal være vores fremtidige varmekilde. Vores ambition i gruppen er, at tilslutningen til dette projekt er på mindst 60 pct. af husstandene i de pågældende lokalområder inden udgangen af oktober måned. Så støt nu op om vores mulighed for at få fjernvarme, siger Ole Dall-Jensen.

Fjernvarmegruppen har også oprettet en Facebook-side, der gik i luften for en god uges tid siden og allerede p.t. har mere end 950 medlemmer. Facebook-siden hedder ’Fjernvarme til Almind, Viuf, V. Nebel, Ågård/Gravens’.

Tidsplan

Er der nok tilslutning til fjernvarme vil anlægsarbejdet gå i gang i første kvartal i 2023 i Almind, herefter følger de andre byer Vester Nebel, Viuf, Aagaard og Gravens.

I starten af 2025 forventes alle boliger at kunne have fjernvarme.

Tagget med: , , ,
Del denne artikel