Connect with us

Kolding

Havørreden stortrives i Gudsø Mølleå

Offentliggjort for

den

Det er nemt, at se, hvor i vandløbet en hunørred har lagt sine æg. Hunørreden skaber en fordybning i bunden ved at slå op og ned med sin hale og derved bliver mange af de små sten vendt og lyser op i bunden. Pressefoto.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Naturplejeprojekter i Gudsø Mølleå nordøst for Kolding har gjort en stor forskel for havørrederne i vandløbet. En dugfrisk optælling fra januar viser, at der er over 300 steder, hvor ørrederne har gydt i å-systemet.

En lille forhøjning med lyse småsten. Sådan kan man kende ørredens gydeplads i vandløbet og det er lige nu i det kolde vand, at hunørreden bevæger sig fra havet til åer og bække for at gyde sine æg. Det skriver Kolding Kommune i en pressemeddelelse.

Biolog Bent Nielsen fra Kolding Kommunes Natur og Vand-afdeling har netop afsluttet en systematisk optælling af ørredens gydepladser i Gudsø Mølleå-system, der tæller 24 km, heraf er der gydepladser på mellem 15 og 18 km. Bent Nielsen har talt sig frem til lidt over 300 gydepladser. Det giver i gennemsnit en gydeplads for ca. hver 50 meter vandløb.

I forhold til en tidligere optælling er der tale om en fordobling i antallet af gydepladser.

– Tilbage i 2014 anlagde Kolding og Fredericia Kommune et såkaldt stryg ved Gudsø Mølle, der gav fri passage for ørrederne. Derudover har vi fjernet spærringer ved rørføringer under to veje, har genslynget vandløbet i Birkemosen og udlagt gydegrus forskellige steder, fortæller Bent Nielsen og fortsætter:

– Vi tæller antallet af gydepladser i å-systemet for at lave en effektmåling af vores naturplejeprojekter. Vi forventede, at projekterne skulle gøre en stor forskel, men nu ved vi det med sikkerhed. Samtidig er ørreden en god miljøindikator og et udtryk for, at vandmiljøet i Gudsø Mølleå har det rigtig godt.

Slynget å er et smukt syn

Naturplejeprojekter som dem i Gudsø Mølleå er helt afhængige af, at lodsejerne giver tilladelse til, at kommunen må arbejde på deres jord. En af de lodsejere, der velvilligt har åbnet døren for Kolding Kommune er Jette M. Hulgaard, der bor i Eltang. Og hun er især begejstret for kommunens arbejde med at genslynge åen i vådområdet i Birkemosen mellem Eltang og Taulov.

– Vi har mikrobryggeriet Åben, og når vi får kunder på besøg, er de altid meget imponerede over det smukke syn af åen, der bugter sig af sted. Vi elsker naturen herude og projektet har virkelig været med til at forskønne området, siger Jette M. Hulgaard.

Jette M. Hulgaard har jord ned til åen og har givet kommunens medarbejdere lov til at rydde træer og buskads på hendes del af å-strækningen og har også lagt jord til byggematerialer, da der skulle laves en ny ørredvenlig rørføring under vejen.

Politisk glæde over resultaterne

Formanden for Plan, Bolig og Miljøudvalget for i Kolding Kommune, Birgitte Kragh, husker tilbage til november 2014, hvor Fredericia og Kolding Kommune i fællesskab indviede vandløbsprojektet ved Gudsø Mølle, og hvor der som en del af indvielsen blev elektrofisket et par havørreder, der var svømmet fra havet og ind i Gudsø Mølleå.

– Det var fantastisk at se de store havørreder i vandløbet, og det er endnu mere fantastisk, at se, at projekterne nu har haft så markant en effekt, som det er tilfældet, siger Birgitte Kragh.

Udvalgsformanden glæder sig ligeledes over, at det er blevet en endnu større oplevelse at komme ud i området, at de lokale lodsejere har taget projekterne til sig og over, at lystfiskerne langs Kolding Fjord og ved Lillebælt nu har fået endnu bedre chancer for at få en havørred på krogen.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Reklame

Kolding

Nu kan du søge om penge til bæredygtige initiativer

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Ny pulje skal skabe mere bæredygtighed i Kolding. Foto: Palle Peter Skov.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Kolding Byråd har i budgettet for 2021 og 2022 øremærket 500.000 kroner pr. år til en ny pulje, der skal støtte bæredygtige initiativer og indsatser.

Baggrunden for puljen er, at Kolding Byråd sidste år vedtog en bæredygtighedsstrategi med seks indsatsområder: Sundhed og trivsel, klima i balance, mangfoldig natur, vand som ressource, ressourcer i kredsløb og bæredygtige fællesskaber.

Puljen skal med andre ord støtte en bred vifte af bæredygtige initiativer og bliver delt op i en kvikpulje på i alt 150.000 kr., der er åben året rundt og en hovedpulje på 350.000 kr. med én årlig ansøgningsrunde.

-Vi ved, at der er mange bæredygtige ildsjæle og aktører i Kolding kommune og dem vil vi gerne hjælpe og understøtte med en pose penge. Vi har brug for at aktivere alle gode kræfter, hvis vi skal lykkes med at omsætte vores bæredygtighedsstrategi til handling og nå vores mål, fortæller Birgitte Kragh, formand for Plan-, Bolig- og Miljøudvalget.

Kvikpuljen

Kvikpuljen, hvor man kan søge beløb op til 15.000 kr., er allerede åben for ansøgninger og venter kun på de gode, bæredygtige idéer. Midlerne i kvikpuljen bliver uddelt af Kolding Kommunes Bæredygtighedssekretariat.

Hovedpuljen

I hovedpuljen med 350.000 kr. kan man søge et større beløb og her vil det være politikerne, der prioriterer midlerne og uddeler dem én gang om året.

Ansøgere til både kvikpuljen og hovedpuljen med 350.000 kr. kan være organisationer, foreninger, virksomheder, uddannelsesinstitutioner, studerende eller borgere, der har et bæredygtigt projekt, et event eller noget helt tredje, som fremmer bæredygtighed i Kolding. Også kommunale projekter, som bliver skabt på f.eks. daginstitutioner, skoler eller plejecentre, kan søge om støtte fra Bæredygtighedspuljen.

Da det ikke er muligt at nå at indhente ansøgninger og uddele midler fra hovedpuljen i 2021 bliver de overført til 2022, så der i alt vil være 700.000 kr. i den store pulje næste år.

Sådan søger du kvikpuljen

Baggrund for Bæredygtighedspuljen: Kolding Byråd har oprettet en Bæredygtighedspulje, der skal bidrage til at sætte handling bag ordene i Kolding Kommunes Bæredygtighedsstrategi – se strategien her: Kolding Kommunes Bæredygtighedsstrategi

Puljen består af en hovedpulje og en kvikpulje. Allerede nu kan du søge om midler i Kvikpuljen.

Hvem kan søge: Puljen kan søges af virksomheder, uddannelsesinstitutioner, studerende, borgere, foreninger, m.fl. og af kommunale projekter og initiativer på fx skoler, daginstitutioner eller plejecentre.

Hvor meget: Max 15.000 kr.

Til hvad: Projekter og initiativer som er med til at understøtte bæredygtighed i Kolding kommune.

Hvornår: Løbende, men senest 13. december 2021. En ny kvikpulje bliver udbudt i 2022. Næste år kan du også søge om større beløb i hovedpuljen.

Hvad skal du gøre, hvis du vil søge: Send din ansøgning til kvikpuljen på kolding2030@kolding.dk Ansøgningen bliver behandlet hurtigst muligt.

I din ansøgning skal du kort beskrive:

 1. Formål – hvad søger du penge til?
 2. Hvor mange penge søger du?
 3. Et kort budget der viser hvad pengene skal bruges til
 4. Hvordan understøtter projektet/initiativet den bæredygtige omstilling?
 5. Hvordan gavner initiativet/projektet andre?
 6. Hvornår forventes midlerne brugt?

Læs også om Bæredygtighedspuljen på kolding.dk/bæredygtighedspulje

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Kolding

Sælger stor byggegrund til boligfællesskab

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Kolding Kommune udbyder en storparcel på 17.000 kvadratmeter. Foto: Kolding Kommune.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Kolding Kommune udbyder en storparcel på 17.000 kvadratmeter ved Anholtvænget i Drejens, som sælges til en investor, der vil opføre et seniorboligfællesskab eller en anden form for boligfællesskab på grunden.

Drejens er et attraktivt nybyggerkvarter i Kolding Kommune, der ligger i den nordlige ende af Kolding tæt på naturen med bl.a. Kolding Fjord og Lillebælt. Det er samtidig et område, der har oplevet stor byggeaktivitet de seneste år.

Siden 2017 er et ca. 190.000 kvadratmeter stort areal ved Drejens nemlig blevet udviklet fra landbrugsjord til et fuldt udbygget boligområde. Og nu bliver det altså også muligt at tilføre området et boligfællesskab.

-Det er jo enormt eftertragtet at bo i boligfællesskaber i disse år. Ventelisterne er lange. Og der er private investorer, der allerede har opført og er i fuld gang med at opføre denne boligtype andre steder i kommunen. Ved også at reservere noget jord i Drejens til et seniorboligfællesskab eller en anden form for boligfællesskab kan vi tilgodese en efterspørgsel samtidig med, at der bliver en bedre diversitet i området hvad angår boligformer. Det er winwin, konstaterer borgmester Jørn Pedersen (V).

Storparcellen er det næstsidste ubebyggede areal, der er omfattet af et lokalplanområde ved Agerøvej, Drejensvej og Rytterskolevej, der startede med udbuddet af byggegrundene ved Alrøvænget i 2017.

Se udbuddet af storparcellen på komtilkolding.dk/anholtvænget – der er budfrist fredag 17. december klokken 12.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Kolding

Pak julegaverne ind med grøn samvittighed

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Kolding Kommune sætter i år fokus på affald og genbrug i juletiden og til nytår med en indpakningsstation i Bæredygtighedshuset. Foto: Kolding Kommune.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Gør en lille forskel for miljøet ved at vælge andre materialer end traditionelt gavepapir til julegaverne. Du kan hente gratis materialer og lære at pakke ind i Bæredygtighedshuset.

Juletiden er over os med hygge, stearinlys og (over)forbrug, der skaber store mængder affald.

Men skal vi være en smule mere bæredygtige her i Kolding Kommune, er det måske i år, du har mod på at skubbe til dine vaner. Du kan begynde i det små med at pakke julegaverne ind med andet end glittet gavepapir.

Det glitrende gavepapir skal nemlig direkte i skraldespanden og videre til forbrænding efter brug, fordi det indeholder meget farve eller er overfladebehandlet. Derfor er det svært at genanvende og skal sorteres som restaffald.

Et alternativ er at vælge materialer, som aviser, pap eller tekstiler til julegaverne.

Frem til jul kan du slå et smut forbi Bæredygtighedshuset i Jernbanegade, hvor kommunens afdeling Redux – Affald og Genbrug har opsat en indpakningsstation. Her kan du ganske gratis og i ro og mag pakke dine gaver ind i materialer, der kan bruges igen, og få en snak om en mere bæredygtig jul.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Politik

Formandsposter i det nye byråd er blevet fordelt

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Knud Erik Langhoff (C) er fra 1. januar 2022 Koldings nye borgmester. Foto: Elo Christoffersen (Arkivfoto)
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Nu er der sat navne på formandsposterne i udvalgene i det nye byråd i Kolding Kommune.

Det nye byråd med Knud Erik Langhoff (C) som borgmester i spidsen, er klar til at trække i arbejdstøjet fra årsskiftet. Der er nemlig nu sat navne på formandsposterne i de forskellige udvalg.

Knud Erik Langhoff (C)

Knud Erik Langhoff (C) er fra 1. januar 2022 Koldings nye borgmester. Foto: Elo Christoffersen (Arkivfoto)

Knud Erik Langhoff er borgmester i Kolding Kommune i de næste fire år. Han er udover borgmester, også formand for økonomiudvalget.

Villy Søvndal (SF)

Villy Søvndal (SF). Foto: BlumePress (Arkivfoto)

Villy Søvndal bliver formand for social- og arbejdsmarkedsudvalget. Desuden bliver han næstformand for det nye udvalg “social vækst”.

Hans Holmer (SF)

Hans Holmer (SF). Foto: BlumePress (Arkivfoto)

Hans Holmer skifter formandsposten for social- og sundhedsudvalget ud med formandsposten for børne- og uddannelsesudvalget.

Jørn Chemnitz (SF)

Jørn Chemnitz (SF). Foto: BlumePress.

Jørn Chemnitz får formandsposten for et område, som han kæmper meget for – nemlig natur- miljø- og klimaudvalget. Han har i mange år været naturvejleder og naturfagskonsulent i Kolding Kommune.

Birgitte Munk Grunnet (S)

Birgitte Munk Grunnet (S). Privatfoto.

Birgitte Munk Grunnet er udover at være viceborgmester, også formand for udvalget “social bæredygtighed”. Desuden er hun næstformand i økonomiudvalget.

Filip Bekic Bladt (S)

Filip Bekic Bladt (S). Foto: Elo Christoffersen (Arkivfoto)

Filip Bekic Bladt får sin debut i byrådet som næstformand i natur-, miljø- og klimaudvalget.

Poul Fremmelev (S)

Poul Fremmelev (S). Privatfoto.

Tidligere medlem af regionsrådet i Region Syddanmark, Poul Fremmelev, bliver næstformand i sundheds- og fritidsudvalget. Desuden bliver han også næstformand i børne- og ungeudvalget.

Merete Due Paarup (R)

Merete Due Paarup (R). Privatfoto.

Merete Due Paarup kan sætte sig for bordenden i udvalget “bæredygtig vækst” og bliver desuden næstformand i kulturudvalget.

Søren Rasmussen (DF)

Søren Rasmussen (DF). Foto: Elo Christoffersen (Arkivfoto)

Søren Rasmussen beholder i det nye byråd formandsposten for seniorudvalget. Desuden bliver han 2. viceborgmester, hvor han i de seneste mange år har været viceborgmester.

Jakob Ville (V)

Jakob Ville (V). Foto: Elo Christoffersen (Arkivfoto)

Jakob Ville bliver formand for plan-, teknik- og boligudvalg.

Eva Kjer Hansen (V)

Eva Kjer Hansen (V). Privatfoto.

Eva Kjer Hansen, der var Venstres borgmesterkandidat, kan sætte sig for bordenden i kulturudvalget, hvor hun bliver formand.

Birgitte Kragh (V)

Birgitte Kragh (V). Privatfoto.

Birgitte Kragh får formandsposten for sundheds- og fritidsudvalget. Hun bliver også næstformand i seniorudvalget.

Tobias Jørgensen (V)

Tobias Jørgensen (V). Privatfoto.

Tobias Jørgensen bliver næstformand i børne-, uddannelses- og familieudvalget.

Ole Martensen (V)

Ole Martensen (V). Privatfoto.

Ole Martensen er blevet næstformand i udvalget for bæredygtig vækst.

Iben Lehman Rasmussen (SF)

Iben Lehmann Rasmussen (SF). Foto: Navid Shaterabadi.

Iben Lehman Rasmussen får ingen formandsposter og vil være menigt medlem af en række udvalg.

Det nye byråd starter byrådsperioden fra 1. januar 2022.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Erhverv

Hoteldirektør: -Coronapas skaber tryghed

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Fra fredag morgen skal medarbejderne på Hotel Koldingfjord huske et gyldigt coronapas, når de møder ind på jobbet. Foto: Hotel Koldingfjord.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Både medarbejdere og gæster skal kunne fremvise et gyldigt coronapas på Hotel Koldingfjord.

Fra fredag morgen skal medarbejderne på Hotel Koldingfjord huske et gyldigt coronapas, når de møder ind på jobbet.

-Vi passer på hinanden og vores gæster. Det skal være så trygt som overhovedet muligt at besøge og arbejde på Hotel Koldingfjord, og coronapasset er et oplagt element, vi tager i brug nu, fortæller Hotel Koldingfjords administrerende direktør, Peder J. Madsen.

Også gæsternes coronapas skal vises lidt oftere fremover. Reglerne bliver ændret, så alle forsamlinger med over 100 deltagere nu skal vise coronapas. I forvejen er der krav om coronapas ved besøg i hotellets restaurant og café.

-Jeg ser de nye tiltag som et klart signal om, at danskerne fortsat trygt kan samles til møder, konferencer og selskaber. Vi skal naturligvis tage hensyn og hjælpe hinanden, men vi skal ikke bliver unødigt nervøse, slutter Peder J. Madsen.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

På Ødis Kroge Vej ved Ødis finder du det hus, hvor det er absolut billigst, at blive husejer. Foto: Nybolig Kolding.
Ødis3 dage siden

Bliv husejer for en slik: Her er Danmarks billigste hus

Karina Adsbøl (DF) modtog tirsdag Ridderkorset. Her viser hun Ridderkorset frem. Privatfoto.
Hjarup3 dage siden

Folketingsmedlem fra Hjarup modtog Ridderkorset

Her ses fra venstre: Koldings kommende borgmester, Knud Erik Langhoff (C), viceborgmester Birgitte Munk Grunnet (S), Villy Søvndal (SF) og Merete Due Paarup (R). Foto: Kolding Kommune.
Politik5 dage siden

Nu har byrådet konstitueret sig

Foto: Pixabay (Modelfoto)
Kolding2 dage siden

Dødsfald – 23. november 2021

Vamdrup Specialoptik har modtaget cirka 2.200 aflagte briller fra byens borgere som led i den årlige Verdens Synsdags-indsamling. Pressefoto.
Vamdrup5 dage siden

Rekordindsamling hos butik i Vamdrup

Treldevej, Fredericia. Foto: Luftfoto Danmark.
Kolding5 dage siden

Kolding-ejendomsmægler skal sælge byggegrunde for statens ejendomsselskab

Letpåklædte dansepiger i teaterstykket "1929- En gangstermusical". Foto: H.E. Haulrich.
Vamdrup4 uger siden

Gangstere og letpåklædte dansepiger

To biler ramte hinanden på Industrivej i Vamdrup. Foto: H.E. Haulrich.
Vamdrup4 uger siden

Frontalt sammenstød i Vamdrup

Alfabo vil gerne rive højhuset ned og bygge nye boliger. Foto: Alfabo.
Kolding3 uger siden

Boligselskab vil søge om, at få lov til at rive højhus ned

Både Eva Kjer Hansen (V) og Villy Søvndal (SF) går efter borgmesterposten i Kolding Kommune. Pressefoto.
Politik3 uger siden

Odds: Vinder Eva over Villy?

Reklame

Tags

november 2021
M Ti O To F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Populære artikler