Kolding Netavis

Gigantisk kunst-installation under coronakrisen

LIGHTHOPE vil blive skabt i løbet af kriseperioden af borgere fra hele landet, der har interesse i at hækle. Foto: Sigrid Nygaard/Scanpix.

Designer Rasmus Bækkel Fex og tekstilkunstner Hanne G har udformet kunstværket LIGHTHOPE, som vil blive skabt i løbet af kriseperioden af borgere fra hele landet, der har interesse i at hækle.

Borgere fra hele landet inviteres til at deltage i LIGHTHOPE fællesskabet ved at hækle et objekt i hvide, gule og beige nuancer med form som en lyspære. Lyspæren symboliserer lys i den udfordrende tid vi står i lige nu og håb for den fremtid der følger.

På projektets Facebookgruppe inviteres deltagerne til at reflektere over og dele tanker om det positive der trods alt kan komme ud af en krise som denne. Samme sted vil Hanne G være i dialog med deltagerne om hækling. Der vil blive afholdt fælles seminarer over Zoom, ligesom der etableres virtuelle hækleklubber. Det oplyser Trapholt i Kolding i en pressemeddelelse.

Tekstilkunstner Hanne G har skabt konceptet for de hæklede objekter og udformet en hæklevejledning. Strukturen som bærer de hæklede bidrag til LIGHTHOPE er udformet af designer Rasmus Bækkel Fex og bliver en trækonstruktion i Trapholts 40 meter lange centrale forløb ned gennem hele museet. De hæklede bidrag påmonteres i løbet af lukningsperioden og udviklingen af LIGHTHOPE kan følges på de sociale medier undervejs. Den gigantiske kunstinstallationen forventes at stå færdig, når Trapholt genåbner – som en manifestation over håb for fremtiden på trods af både menneskelig og økonomisk krise.

-Kunst og kultur kan bidrage i en krisetid

Kurator på projektet museumsdirektør Karen Grøn siger:

– Kunst og kultur kan bidrage i en krisetid, som vi oplever nu. De fleste er vant til at mødes og socialisere. I coronatiden kan man føle sig isoleret og mangle meningsfulde fællesskaber. Ikke alle kan arbejde hjemme, så mange har mistet den daglige kontakt til både kolleger, arbejdsformål og sociale kredse. Ældre kan ikke få besøg af familie etc. LIGHTHOPE har til formål at skabe en platform, hvor borgere kan mødes, dele og kommunikere med hinanden. Vi er meget taknemmelige for, at Augustinus Fonden vil støtte projektet.

Frank Rechendorff Møller, direktør i Augustinus Fonden, udtaler:

– Vi er glade for at kunne bidrage til LIGHTHOPE. Projektet er særligt relevant i lyset af coronakrisen og kan ses som eksempel på et fagligt velfunderet projekt, der peger på mu-seernes store kvalitet, som fællesskabsdannende kulturinstitutioner.

Udgangspunktet for LIGHTHOPE er, at alle deltagere skal kunne lave deres bidrag med en hæklenål og garnrester i gule/beige nuancer, de allerede har derhjemme, eller som nemt og billigt kan købes i et supermarked. Alle kan deltage og hæklevejledningen er udformet, så selv begyndere kan være med. Øvede kan bidrage med deres egne mønstre. Alle vejledninger findes på Trapholts hjemmeside og Facebook. Deltagerne vil kunne indlevere deres bidrag på Trapholt og ved samarbejdspartnere rundt i landet i løbet af coronakriseperioden. Adresser på opsamlingssteder kan ses på Trapholts hjemmeside. Dette gøres på en sikker måde, så det ikke bliver en kilde til smitte.

Trapholt har en stærk tradition for at lave borgerinddragende projekter i samarbejde med kunstnere, hvor borgere og en kunstner arbejder sammen om store fællesværker. Trapholt har tidligere skabt ”Maskernes Monument” 2015-16 med Isabel Berglund og 800 strikkere; ”Waste Time” 2016-17 med Anja Franke og 600 porcelænsmalere:

”Tingsted” 2019-20 med Rasmus Bækkel Fex og 300 trædrejere. Til fejringen af genforeningsjubilæet har 800 borgere bidraget med broderier til værket ”Grænseløse Sting”, som udstilles til sommer. Alle projekterne er partnerskaber, hvor udgangspunktet er, at de deltagende borgere har en personlig interesse for håndarbejde og håndværk, og ofte et højt niveau, som bidrager til at give det afsluttende kunstværk et stærkt udtryk.

LIGHTHOPE er støttet af Augustinus Fonden.

Tagget med:
Del denne artikel
Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *