Kolding Netavis

Genåbning med rekordlave indbrudstal

Indbrud foto Holger Kraft Pixabay
Også i Kolding Kommune er der sket et stort fald i antallet af indbrud. Foto: Holger Kraft/Pixabay.

Coronalukninger har haft en positiv indflydelse på antallet af indbrud i Trekantområdet. Det viser nye tal.

Danmark er på vej til, at åbne helt igen efter corona-restriktioner. Dermed kan danskerne få deres normale hverdag tilbage.

Men nogle vaner fra corona-tiden kan vi med fordel fastholde, skriver Bo trygt i en pressemeddelelse.

I Bo trygt, der er en indsats skabt af TrygFonden og den filantropiske forening Realdania i samarbejde med Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd, har man de seneste år oplevet en stor vilje fra danskernes side til at komme de alt for høje indbrudstal i Danmark til livs.

Der har bl.a. været stor søgning til Bo trygts arrangementer om indbrudsforebyggelse og mærkbar interesse fra kommuner og grundejerforeninger.

Stort fald i antallet af indbrud

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at der blev anmeldt 3.294 indbrud i årets tre første måneder. I samme periode sidste år blev der anmeldt 5.496 indbrud – altså er der sket et fald på 40 pct.

I Kolding Kommune er der sket et fald på 58 procent.

indbrud statistik
Genåbning med rekordlave indbrudstal 1

-Vi har i mange år kigget misundeligt til bl.a. Sverige og Tyskland, der har haft væsentligt lavere indbrudstal end os i Danmark. Det har de stadig, men vi nærmer os med hastige skridt, og den udvikling var allerede i gang før de ekstraordinære fald i antal indbrud i forbindelse med corona-nedlukningerne, siger Britt Wendelboe, programchef for partnerskabet Bo trygt, og fortsætter:

-Corona-tiden har vist, at vi kan stå sammen og hjælpe hinanden. Men selvom mange af os nu vender tilbage til kontoret, begynder til fritidsaktiviteter og tager hjemmefra i aftentimerne, tror vi på, at vi med en fælles indsats og ved at kigge grundigt på vores vaner og sikringen af vores bolig fortsat kan holde indbrudstyvene fra døren. Alle grundejerforeninger og nabolag har mulighed for at få besøg af en Bo trygt-indbrudsekspert, som kan give gode råd om, hvordan man bedst sikrer sin bolig mod indbrud og hjælper hinanden i kvarteret. Besøget er gratis og kan bestilles på botrygt.dk, og jeg håber, at rigtig mange vil benytte sig af det, så vi kan holde fast i de lave indbrudstal fremover, siger Britt Wendelboe.

Vis, at du er hjemme

Under corona-nedlukningerne har hjemsendte skoleelever og hjemmearbejdende voksne skabt mere liv i boligkvartererne i dagtimerne, end der plejer at være.

Det er vigtigt at holde fast i, for når vi skaber liv og uforudsigelighed, kan indbrudstyven ikke vide sig sikker på, om et hus er tomt, eller om naboen følger med på den anden side af hækken.

Indbrudstyve foretrækker kvarterer, der virker øde, og hvor folk ikke kommer hinanden ved eller hilser på hinanden.

-Formentlig kommer flere danskere fremover til at arbejde delvist hjemmefra. Hvis man bruger et lille afbræk i arbejdsdagen til lige at gå en rundtur i kvarteret, tømme postkassen eller gå ud i haven, mens man klarer en telefonsamtale, så er det med til at forebygge indbrud. Kan man ovenikøbet arbejde hjemme forskellige dage om ugen, giver det heller ikke indbrudstyvene mulighed for at finde et system i hverdagen, siger Sarah Risbøl Jacobsen, kommunikationskonsulent i Nabohjælp, som Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden står bag.

Hun fortsætter:

-Lav aftaler med de naboer, der er hjemme. Det kan man gøre hen over hækken. Og ser du noget mistænkeligt, kan du bruge Nabohjælps app til at få den viden ud til hele nabolaget. Så bliver alle naboerne mere opmærksomme, og på den måde kan vi hjælpe hinanden med at holde tyvene væk. Det har vi alle en interesse i, for er der først begået et indbrud i et kvarter, så øges risikoen markant for nye indbrud inden for kort tid, siger Sarah Risbøl Jacobsen.

Vær tryg, når du forlader boligen

Vi glæder os til at komme ud og dele oplevelser med andre igen, og vi skal være trygge, når vi forlader vores boliger.

Derfor opfordrer Bo trygt til at forebygge indbrud ved at gøre det så svært som muligt at bryde ind. Brug eksempelvis gode, solide låse, og forstærk vinduer og døre med sikringsbeslag. Desuden er det en god ide at beskære buske og hække ud til vejen, så det ikke er så nemt at skjule sig.

-Mens vi har været hjemme og har gået rundt i haven på daglig basis, har det måske været naturligt at lade en skovl eller andre haveredskaber stå udenfor. Det er ikke en god ide, når vi begynder at være mindre hjemme, for vi ved, at tyven ofte er på udkig efter redskaber til at begå deres indbrud med. Så gem værktøj og redskaber godt af vejen, siger Britt Wendelboe.

Nethandel

En anden vane, som mange har tillagt sig under nedlukningen, er at handle på nettet. Nethandlen er eksploderet det seneste år, og mange har vænnet sig til hjemmelevering.

-Det er bekvemt at få leveret varerne lige til døren, og selvom fragtfirmaerne gerne sætter varerne på trappestenen, når du ikke er hjemme, bør du tænke dig om en ekstra gang, inden du benytter dig af det. Varerne kan sende et signal om, at huset står tomt. Få i stedet leveret dine pakker et andet sted eller få naboen til at tage imod, hvis du ikke er hjemme, lyder rådet fra Britt Wendelboe.

Ring altid 112, hvis du ser en person, der er ved at bryde ind i en bolig. Hvis du observerer noget mistænkeligt i kvarteret, kan du kontakte politiet på 114.

Tagget med:
Del denne artikel