Kolding Netavis

Fuld fart frem i Kolding

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen Kolding

Tre indikatorer peger på tydelig fremgang i Kolding Kommune: Rekordstort salg af erhvervsjord, massive investeringer i boligudviklingen og en befolkningskurve på vej op.

Der er godt gang i gravemaskiner og kraner på en kæmpestor byggeplads ved afkørsel Kolding S på Sønderjyske Motorvej. På et 360.000 kvadratmeter stort areal er den internationale handelskoncern Schou i gang med at opføre ca. 100.000 kvadratmeter lager og nyt hovedsæde med administration og showroom.

Rekordsalg på 883.000 kvadratmeter jord

Salget af det store erhvervsareal er med til at gøre 2021 til rekordår for salget af kommunal erhvervsjord i Kolding Kommune. I 2021 solgte kommunen 883.000 kvadratmeter erhvervsjord i 14 handler til en samlet værdi af ca. 54 mio. kroner. Det er dobbelt så meget erhvervsjord som i 2020, der også var rekordår med et salg på 410.000 kvadratmeter.

-Det er et tydeligt tegn på optimisme i erhvervslivet og viser samtidig en stor interesse for Kolding som base – også for virksomheder, der opererer internationalt. Det tegner rigtig godt for fremtiden, for stor aktivitet i erhvervslivet er med til at sikre arbejdspladser og skabe nye jobs i kommunen, konstaterer borgmester Knud Erik Langhoff.

Salget af erhvervsjord er ikke det eneste tegn på fremgang for den centralt placerede kommune, der ligger hvor motorvejene E45 og E20 krydser hinanden. Det er også andre, der bygger.

Investeringer fra nær og fjern

Efter en periode med lavt blus under byggeriet af boliger er blusset de seneste to-tre år skruet helt op. Før var det hovedsageligt lokale investorer, der sørgede for udviklingen. De seneste år har investorer som pensionsselskaberne AP og PFA investeret iøjnefaldende i byen i tre højhuse med sammenlagt ca. 300 lejligheder til salg og/eller udlejning.

Dertil kommer investorer som bl.a. Birch Ejendomme fra Silkeborg, Seguro Management fra København og 1927 Estate og Raundahl & Moesby begge fra Aarhus. De har allerede tilført – eller er i gang med at tilføre – Kolding og omegn et væsentligt bidrag til boligudviklingen. Fælles for disse projekter er, at de både udvider mulighederne for, at man kan finde sig en passende bolig, og bidrager til mangfoldigheden i udbuddet af boligtyper.

De udenbys investorer supplerer lokale ejendomsudviklere som Pierre Ejendomme, der i stor stil bidrager til udbuddet af familieboliger. Pierre Ejendomme har endvidere gjort seniorbofællesskaber til sit nye varemærke. Firmaet bidrager alene med 300 nye boliger i 2022, skriver det på sin hjemmeside.

-Det er klart, at når vi skal tiltrække flere borgere til kommunen, har vi brug for attraktive boliger. Derfor glæder det mig overordentlig meget, at vi ser så stor investeringslyst. Firmaerne investerer, når de kan se de muligheder. Og det er der i Kolding Kommune, som har så meget at byde på bl.a. som uddannelses-, kultur- og handelsby. Derfor er jeg også glad for, at mange af de nye boliger lever op til det, borgerne efterspørger i dag, som bl.a. er bæredygtighed og nye boformer, påpeger borgmesteren.

Befolkningskurven på vej op

Udviklingen på boligmarkedet kan måske være en del af årsagen til, at det nu også går fremad med indbyggertallet i Kolding Kommune oven på nogle år, hvor kurven stagnerede og endda så ud til at ville gå den forkerte vej.

Den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at kurven begyndte at pege opad fra midten af 2021. Tredje kvartal alene viste en fremgang på 257 indbyggere.

-Vi har ikke de endelige tal for hele 2021 endnu, så jeg kan ikke udtale mig skråsikkert, men meget tyder på, at stigningen fortsætter. Den udvikling er jeg naturligvis lykkelig over. Men en fortsat udvikling i den retning kommer ikke af sig selv. Derfor er øget bosætning noget af det, jeg og det nye byråd har stærkt fokus på, slutter borgmester Knud Erik Langhoff.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Del denne artikel