Kolding Netavis

Folkets Skamlingsbanke

Foto: Palle Peter Skov.

For kun en halvtresser kan gæster besøge det nye besøgscenter på Skamlingsbanken, hvor en interaktiv udstilling formidler stedets kræfter med moderne formidlingsmetoder.

Midt i maj åbnede det helt nye besøgscenter på Skamlingsbanken. Siden har der været mange forbi, og Museum Kolding er blevet kontaktet af folk, der har delt deres oplevelse af det nye formidlingssted.

Der har også været skriverier og kommentarer på de sociale medier.

Nogle roser stedet til skyerne, ikonisk arkitektur, en spændende ny måde at formidle stedets righoldige historie og natur. Andre har ikke fået indfriet deres forventninger og har ment at entreprisen på 80 kr. var for høj.

-Museum Kolding har lyttet opmærksomt til alle de besøgendes reaktioner og ønsker løbende at udvikle formidlingen og gøre Samlingsbanken tilgængelig for alle. Besøgscentret er folkets sted, og alle skal have mulighed for og lyst til at betale for at komme ind. Derfor har vi valgt at sænke entreprisen til 50 kr., mens det naturligvis stadig er gratis for børn og unge under 18 år’, siger Rune Lundberg, direktør for Museum Kolding, i en pressemeddelelse.

Moderne formidling

Besøgscenteret er en stor installation, der med moderne formidling og med lys og lyd fortæller om de kræfter, der har været med til at forme stedet.

Det være sig naturens kræfter, hvor et gletsjerfremstød fra sydøst skabte Lillebæltslavningen, Skamlingsbanken og en række andre formationer i Sydøstjylland og på Fyn.

Da gletsjeren standsede sin fremdrift syd for Kolding, foregik der materialevandring frem mod kanten, presset frem af isens vægt og af smeltevand inde i isen. Det var således materiale fra Nordtyskland og Østersøen der for 16.-18.000 år siden skabte det karakteristiske bakkede landskab på Skamlingsbanken, hvis højeste punkt på 113 meter samtidig er det højeste punkt i Syd- og Sønderjylland.

De øvrige kræfter, der har sat sit præg på Skamlingsbanken er: Stedets Kræfter, Talens Kræfter og Samlende Kræfter. Udstillingen introducerer til disse kræfter og giver en klangbund for de monumenter og den natur, man som besøgende kan opleve på Højskamlingen og i hele det 128 hektar store naturskønne område.

-Det nye besøgscenter inviterer alle ind til at være en del af de store og folkelige samlinger, der gennem tiden har været på Skamlingsbanken. Og som en lille kuriositet kan man selv lade sin stemme blive hørt i udstillingen. På den måde bliver folkets stemme og, hvilke emner, der optager de besøgende en del af udstillingen. Vi vil gerne inspirer de besøgende til at bruge stemmens kraft til at tale for en sag. Det er grundlaget for det demokrati og de frihedsrettigheder, som vores land er baseret på, fortæller Rune Lundberg.

Vil man som gæst have mere viden om stedets natur- og kulturhistorie er der allerede nu hver weekend mulighed for at komme med på guidede ture – se mere på museets hjemmeside.

Del denne artikel