Connect with us

Sjølund

Folkets Skamlingsbanke

Offentliggjort for

den

Skamlingsbanken oplevelsescenter
Foto: Palle Peter Skov.

For kun en halvtresser kan gæster besøge det nye besøgscenter på Skamlingsbanken, hvor en interaktiv udstilling formidler stedets kræfter med moderne formidlingsmetoder.

Midt i maj åbnede det helt nye besøgscenter på Skamlingsbanken. Siden har der været mange forbi, og Museum Kolding er blevet kontaktet af folk, der har delt deres oplevelse af det nye formidlingssted.

Der har også været skriverier og kommentarer på de sociale medier.

Nogle roser stedet til skyerne, ikonisk arkitektur, en spændende ny måde at formidle stedets righoldige historie og natur. Andre har ikke fået indfriet deres forventninger og har ment at entreprisen på 80 kr. var for høj.

-Museum Kolding har lyttet opmærksomt til alle de besøgendes reaktioner og ønsker løbende at udvikle formidlingen og gøre Samlingsbanken tilgængelig for alle. Besøgscentret er folkets sted, og alle skal have mulighed for og lyst til at betale for at komme ind. Derfor har vi valgt at sænke entreprisen til 50 kr., mens det naturligvis stadig er gratis for børn og unge under 18 år’, siger Rune Lundberg, direktør for Museum Kolding, i en pressemeddelelse.

Moderne formidling

Besøgscenteret er en stor installation, der med moderne formidling og med lys og lyd fortæller om de kræfter, der har været med til at forme stedet.

Det være sig naturens kræfter, hvor et gletsjerfremstød fra sydøst skabte Lillebæltslavningen, Skamlingsbanken og en række andre formationer i Sydøstjylland og på Fyn.

Da gletsjeren standsede sin fremdrift syd for Kolding, foregik der materialevandring frem mod kanten, presset frem af isens vægt og af smeltevand inde i isen. Det var således materiale fra Nordtyskland og Østersøen der for 16.-18.000 år siden skabte det karakteristiske bakkede landskab på Skamlingsbanken, hvis højeste punkt på 113 meter samtidig er det højeste punkt i Syd- og Sønderjylland.

De øvrige kræfter, der har sat sit præg på Skamlingsbanken er: Stedets Kræfter, Talens Kræfter og Samlende Kræfter. Udstillingen introducerer til disse kræfter og giver en klangbund for de monumenter og den natur, man som besøgende kan opleve på Højskamlingen og i hele det 128 hektar store naturskønne område.

-Det nye besøgscenter inviterer alle ind til at være en del af de store og folkelige samlinger, der gennem tiden har været på Skamlingsbanken. Og som en lille kuriositet kan man selv lade sin stemme blive hørt i udstillingen. På den måde bliver folkets stemme og, hvilke emner, der optager de besøgende en del af udstillingen. Vi vil gerne inspirer de besøgende til at bruge stemmens kraft til at tale for en sag. Det er grundlaget for det demokrati og de frihedsrettigheder, som vores land er baseret på, fortæller Rune Lundberg.

Vil man som gæst have mere viden om stedets natur- og kulturhistorie er der allerede nu hver weekend mulighed for at komme med på guidede ture – se mere på museets hjemmeside.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Sjølund

Politiet: -Vi kan ikke udelukke, at branden er påsat

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Huset stod ikke til at redde og er nedbrændt. Foto: Elo Christoffersen.

Politiet kender endnu ikke brandårsagen ved nattens brand i Sjølund, men afviser ikke, at branden kan være påsat.

Et ubeboet hus i Skomagergade i Sjølund nedbrændte natten til lørdag.

-Huset var overtændt, da politi og brandvæsen nåede frem, fortæller vagtchef hos Sydøstjyllands Politi, Jesper Brian Jensen, til Kolding Netavis.

Branden udviklede en giftig røg. Derfor blev en nabo i vindretningen evakueret, men kunne senere på natten igen komme tilbage i sit hjem.

Det ubeboede hus har stået tomt i et års tid og stod ikke til at redde. Huset er nedbrændt.

Brandårsagen er endnu ukendt:

-Vi vil ikke afvise, at branden kan være påsat. Men det kan også være en kortslutning i de elektriske installationer. Men det skal vi have undersøgt nærmere, slutter vagtchefen.

Ingen personer kom noget til ved branden.

Se billederne nedenunder…

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Sjølund

Hus nedbrændt i nat

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Huset i Skomagergade er nedbrændt. Foto: Elo Christoffersen

Huset, der var ubeboet, stod ikke til at redde.

Et ældre hus, der har stået ubeboet hen i et års tid, i Skomagergade i Sjølund brød ved 02-tiden i brand.

Flammerne havde godt fat i huset, der ikke stod til at redde.

En nabo blev evakueret på grund af den giftige røg.

Huset er nedbrændt. Trekantbrand – station Tyrstrup – stod lørdag morgen ved 08-tiden fortsat vagt ved huset og klar til at efterslukke, da ilden endnu blusser op i nogle såkaldte “lommer”.

Brandårsagen kendes endnu ikke.

Se billederne nedenunder…

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Sjølund

Kun hatten mindede om en berømt far

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Flamingodanseren Kirstine og Rasmus Dissing her på scenen samtidig. Foto: sebro-press.

Både underholdningen og vejret var i top, da Museum Kolding/Christiansfeld søndag havde indbudt til Folkefest på Skamlingsbanken. Det kneb mere med antallet tilhørere.

Et slag på tasken – så var der ”kun” omkring 150, som i det gode vejr havde fundet vej til det historiske sted. Men de fik så til gengæld en stor oplevelse.

På scenen på plænen foran det nye Besøgscenter – med en flot udsigt over et solbeskinnet Lillebælt – blev der præsenteret underholdning – synes vi – i høj folkelig klasse, skriver netavisen sebro-press.

Præstationerne blev da også belønnet med langvarige klapsalver fra i øvrigt et veloplagt publikum.

Kun hatten mindede om en berømt far

Den gode underholdning scenen sørgede Rasmus Dissing & Flamencolegenderne for – med Dissing og den danske flamencodanser Kirstine i front – flankereret godt af flamingodanse i næsten alle aldre fra Verdenshøjskolen.

Og kun hatten ledte tankerne hen mod, at Rasmus er søn af den berømte visesanger, Povl Dissing. Rasmus har lagt helt sin egen stil.

Og underholdningen skete i et fantastisk møde mellem den danske sangskat sunget og fremfør mesterligt Ramus Dissing og spansk flamencokultur i en oplevelse, som bød på musik, danse, fællessang, paella. Synd ikke flere fik denne store oplevelse med.

På grund af det ret beskedne fremmøde blev det aldrig til en rigtig folkefest – hvis det skal måles på fremmødte tilhørere. Men dem, der var mødt frem, oplevede folkelig underholdning i topklasse i en smuk blanding af god musik og sang for hver smag, kombineret af en flot udsigt i flot vejr på et historisk sted.

Bag festen søndag på Skamlingsbanken stod et vellykket samarbejde mellem Flamenco-Teatret og Verdenshøjskolen.

Sensommerens arrangementer på Skamlingsbanke startede faktisk 12. august med en anderledes aftenkoncert med titlen ”72”. Det var en koncert som også bød på musik, digte og fortælling om drømme, og som foregik i Besøgscentret.Indslagene her var var skrevet og udført af skuespilleren, digteren og sangskriveren, Karen Troldborg.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Sjølund

På jagt efter “spøgelsesnet” i Lillebælt

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Tirsdag blev et meget tungt net fisket op af Lillebælt. Foto: BlumePress.

Jagten på efterladenskaber gav gevinst.

I disse dage bliver der ryddet op i Lillebælt. Miljø- og forskning fartøjerne ’seekuh´ og ’Circular Explorer’ Lillebælt er på jagt efter spøgelsesgarn og marine efterladenskaber.

Tirsdag var de ude ved indsejlingen til Gamborg Fjord, syd for Fænø, hvor Kolding Netavis også var med.

Og der blev hævet et tungt net:

-Jeg vil skyde på, at det er fra en ålegård. Det er modbydeligt tungt. Vi renser nettet for levende væsner, der kommer tilbage i Lillebælt, fortæller dykker og havformidler igennem de sidste 20 år, Martin Pedersen, til Kolding Netavis.

Fiskenettet kommer med tilbage på land.

Det er den tyske miljøorganisation, “One earth One ocean”, der sammen med Scientific Diving Association fra universitet i Kiel, på andet år har arrangeret en kampagne til Lillebælt, på jagt efter marine efterladenskaber på bunden.

Formålet er at opsamle så mange som mulige ”ghost-net” og derved forbedre levevilkår for fisk og dyreliv, samt beskyttelse af havmiljøet.

Se billederne nedenunder…

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Sjølund

Jagten på spøgelsesgarn i Lillebælt

Offentliggjort for

den

Forfatter:

De næste 14 dage, vil fartøjerne og deres besætninger drage afsted fra Gl. Ålbo Camping i Lillbælt, hvor de har deres base og bliver supporteret af ejer Martin Pedersen. Privatfoto.

De næste 14 dage gæster miljø- og forskning fartøjerne ’seekuh´ og ’Circular Explorer’ Lillebælt på jagt efter spøgelsesgarn og marine efterladenskaber.

Den tyske miljøorganisation, “One earth One ocean”, har sammen med Scientific Diving Association fra universitet i Kiel, på andet år arrangeret en kampagne til Lillebælt, på jagt efter marine efterladenskaber på bunden.

Formålet er at opsamle så mange som mulige ”ghost-net” og derved forbedre levevilkår for fisk og dyreliv, samt beskyttelse af vores alles havmiljø.

10.000 net går tabt hvert år

Hvert år går op til 10.000 net tabt i Østersøen og bliver dødelige for havpattedyr, fisk, havfugle og bløddyr. Problemet med disse plastnet er holdbarheden. Nettene, er som ofte fremstillet af nylon, polyester eller polyethylen, som ikke rådner, men nedbrydes til mikroplast partikler.

På grund af partiklernes natur, aflejringer af giftstoffer på overfladen, har de en betydelig indvirkning på marine økosystemer. De flydende mikropartikler i vores vandmasser forveksles med fødeemner til mange fiskearter.

Dette betyder at partiklerne til sidst ender i vores spiselige fisk og dermed i menneskekroppen.

I dag er der mere end 150 millioner tons plastaffald i verdenshavene. Ifølge FN-undersøgelser kan vægten af plastaffald overstige vægten af fisk i verdenshavene i 2050. Derfor er alt hjælp en vigtig hjælp, for at komme dette problem til livs.

De næste 14 dage, vil fartøjerne og deres besætninger drage afsted fra Gl. Ålbo Camping i Lillbælt, hvor de har deres base og bliver supporteret af ejer Martin Pedersen, som har brugt det meste af sit liv på at dykke Lillebælt tynd.

-At få besøg af sådan en ekspert gruppe, med de egenskaber, vidensbank og fartøjer, er en sand gave for Lillebælt – jeg glæder mig meget til at tage med ombord og se kampagnen i aktion, oplyser Martin Pedersen, som er dykker og havformidler igennem de sidste 20 år.

Skibene og deres besætning byder i disse 14 dage velkommen ombord til alle dykkere, som har lyst og mod til at give en hånd med til arbejdet.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Seneste

Reklame

Tags

september 2021
M Ti O To F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Populære artikler