En af Danmarks helt store kunstnere bliver første medlem af den nystartede Hall of Fame for folkroots-musikken.
Folkemusikken fik sit danske Hall of Fame i juni 2021 med hjemsted i Tønder. Formålet er at sætte fokus på den internationale og danske folkemusik og rootsmusik samt hædre udvalgte kunstnere.
Nu er den første kunstner udpeget til at modtage hæderen og medlemsskabet af Hall of Fame. Det er en elsket og original dansk sanger, som har sat et afgørende præg på dansk musikhistorie: Povl Dissing.
Fejring i forbindelse med DMA Roots
Povl Dissing bliver fejret og officielt indlemmet i Hall of Fame i forbindelse med Danish Music Awards Roots 2021, som finder sted 27. november i Schweizerhalle-Tønder Kulturhus. Her vil jazzguitaristen Jakob Bro opføre et 25 minutter langt værk – inspireret af Povl Dissings legendariske sang “25 minutter endnu”.
Begrundelse og motivation for Povl Dissings medlemsskab af Hall of Fame bliver givet af tekstforfatter, radiomand og tidligere leder af Aarhus Festuge Jens Folmer Jepsen, der er i gang med en portrætbog om Povl Dissing.
Kunstværk i træ
Povl Dissings medlemskab af Hall of Fame får også et konkret udtryk. Nemlig i form af et kunstværk i prosa og træ skabt af forfatter og kunstner Sanne Flyvbjerg og billedkunstner og formgiver Søren Assenholt.
Værket vil bestå af en buste i træ samt en lyrisk fortælling. Kunstnerparret har i en årrække haft et samarbejde med Tønder Festival og skabt værker af kunstnere på festivalen.
Povl Dissing er en inspiration for alle
-Vi giver Povl Dissing denne hæder, fordi han siden de tidlige 60’ere har begejstret os alle. Fra at have delt vandene – ved at bruge sin stemme som instrument – til at han i dag nærmest er folkeeje for generationer. Povl Dissing er en inspiration for hele musiklivet og for alle sangere og musikere uanset genrer. Han er også den første i Hall of Fame, fordi det for ham altid har handlet om musikken og ikke om pengene. Det kendetegner og personificerer Tønder Festivalen og vores initiativer, siger Poul-Henrik Jensen, formand for Folkemusikarkivet i Tønder og næstformand i Tønder Festival Fond.
En folkekær kunstner i generationer
Visesanger, troubadour, jazzkornetist, spillemand, folkemusiker, dansk bluesmand, provokatør, sangskatforvalter, folkekær kunstner. Povl Dissing (født 27. januar 1938) kan rumme alle titler og flere til.
Han har som kunstner været med på den danske scene siden 1950’erne og sat store aftryk i den danske musikhistorie gennem årtierne. Ikke mindst samarbejdet med Benny Andersen og udgivelsen af “Svantes Viser” i 1973 betød et folkeligt gennembrud for Povl Dissing. Et album, som senere blev en del af den officielle danske kulturkanon.
I 60’erne var hans hæse stemme og særegne fortolkninger af folkelige danske sange kontroversielt for mange. Men flere og flere elskede hans udtryk, og sange som “25 minutter endnu” og “Lad mig blive noget” slog Dissings navn fast.
Et kunstnerisk højdepunkt var albummet “Dissing” også kaldet “Nøgne Øjne” fra 1969 med The Beefeaters.
Også Povl Dissings samarbejde med Benny Holst, Peter Thorup, Burnin’ Red Ivanhoe er væsentligt, og det samme har i nyere tid været hans band sammen med sønnerne Jonas og Rasmus samt guitaristen Las Nissen i Dissing, Dissing, Las og Dissing. Publikum på Tønder Festival kunne i 2013 opleve en enestående eftermiddagskoncert i Telt 2, hvor Povl Dissing blev hyldet i selskab med sit band samt gæster som Benny Holst, Allan Olsen og Niels Hausgaard.
Hall of Fame
Initiativet til folkemusikkens Hall of Fame blev taget af Tønder Festival Fond og etableret i juni 2021. Meningen er, at Hall of Fame bliver en del af Folkemusikarkivet i Tønder.
Konkret vil der blive tale om billeder og buster af både internationale og danske musikere og sangskrivere, som vil få tildelt en hædersplads i Tønder.
Det er bestyrelsen i Tønder Festival Fond, der vil bede et skiftende udvalg om hvert år at udpege medlemmer til Hall of Fame.