Kolding Netavis

Folk snydes for over 30 milliarder kroner hvert år i økonomisk online svindel

Betalt indhold
Af Betalt indhold
Foto: Adem AY/Unsplash (Modelfoto)

SPONSORERET INDHOLD: ARTIKLEN INDEHOLDER KOMMERCIELLE LINKS

Det anslås, at der på verdensplan snydes for over 30 millioner kroner i økonomisk onlinesvindel.

Målgruppen er de ældre generationer, og selve det økonomiske online bedrag kan antage vidt forskellige former. Det er ikke kun de rigere segmenter af ældre mennesker, som snydes, men i stigende grad også ældre mennesker uden større formue. Problemet vokser år for år, og vi kigger i denne artikel nærmere på, hvad de forskellige svindelnumre består af, og hvad man kan gøre for at skabe mere sikkerhed om sig selv og sit privatliv.

Fikse phishingmails lokker mange i fælden

Hvis der er et online scam, som især lokker mange ældre mennesker i fælden, så er det den såkaldte phishing metode. Denne form for online kriminalitet gør især brug af mails som redskab til at franarre folk personfølsomme oplysninger eller penge. Her udformer den cyberkriminelle en fiks mail, hvor man har forfalsket tekst og logo fra en dansk myndighed, virksomhed eller lignende.

De pågældende mails spiller ofte på stress og forsøger at indgyde frygt i modtageren. Mailen kan i den forbindelse give sig ud for at være fra PostNord eller Told og Skat, hvor du gøres opmærksom på, at du hurtigst muligt skal indbetale et skyldigt beløb. Både ordlyd og grafik kan være så fikst designet, at selv den mest opmærksomme bruger kan ryge i fælden.

Øget problem med ‘kærlighedssvindlere’

Online økonomisk kriminalitet via datingtjenester er blevet et stadig større problem, ikke blot på globalt plan, men især også herhjemme. Flere og flere danskere lokkes intetanende ud i online fælder via dating-apps, bedst som de tror, at de er på vej til at finde kærligheden. Falske datingprofiler styret af hackere eller deciderede bots ender her med at lokke de ældre danske brugere til at overføre penge fra deres bankkonti.

Der er tale om alt lige fra småbeløb til overførsler på op over 100.000 kroner. Problemet er stigende, og der ses efterhånden også en tendens til at de yngre generationer nu også falder for de fikse kærlighedssvindlere.

Smishing- og vishing-angreb tager også til i omfang

Udover de førnævnte phishingangreb skal vi efterhånden også til at tage begreber som smishing- og vishing-angreb alvorligt. Smishing er en slags phishingangreb, hvor redskabet blot er sms’er fremfor mails, mens hackeren gør brug af telefonopkald i vishing-angreb. Missionen er dog stadig den samme. Den cyberkriminelle imiterer en pålidelige kilde for at franarre folk penge eller oplysninger eller for at få dem til at klikke på et inficeret link, som derefter lægger ondsindet malware ind på offerets enhed.

Disse angreb er taget til i takt med de cyberkriminelles metoder bliver stadig mere raffinerede og forfinede. Derfor ser man også større og større økonomiske tab i forbindelse med disse typer af angreb.

Onlinebeskyttelse er vejen frem

Man kan aldrig helt vide sig sikker på sin sikkerhed, når man færdes online. Det er dog altid muligt at foretage nogle tiltag, som vil kunne øge sikkerheden radikalt. Du kan eksempelvis tage en VPN-app i brug, som vil kunne kryptere al data på din enhed. På den måde vil ingen kunne opsnappe dine private billeder, al din fortrolige data eller andet.

Det er også altid vigtigt at benytte et solidt antivirus- og antimalware-program og at opdatere alle sine enheder med de nyeste sikkerhedsopdateringer.

Sund skepsis og bredere viden

Som med alt her i livet vil en lille portion sund skepsis også kunne hjælpe en del. Man bør altid træde varsomt. Især når der dukker uventede mails, sms’er eller mærkelige opkald op. Dobbelttjek derfor altid din kilde, før du udleverer oplysninger, og klik aldrig mistænkelige links eller filer i en mail eller sms.

Værn i samme åndedrag også over dine online portaler ved at skabe lange, komplekse og varierede adgangskoder.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel