Der kan både være arbejdspladser og penge at hente, hvis materialer fra landets genbrugspladser bliver indsamlet af virksomheder.
’Gamle Mursten’ er et eksempel på et firma, der lever af at rense og sælge brugte mursten til nyt byggeri. Nogle af de mursten bliver samlet ind på Kolding Nord Genbrugsplads.
Da Koldings nye dagsinstitution Kildemosen åbnede i januar 2020, fik murværket stor opmærksomhed.
Bygningernes facader med mursten i gule nuancer står nemlig som et symbol på, at bæredygtigt byggeri med genbrugsmaterialer er muligt – også i stor skala. Murstenene er hentet fra en gammel, nedrevet kaserne, der tidligere lå på grunden.
Gamle mursten kan bruges igen og igen
Men murstenene fra kasernen skulle renses for mørtelrester, før de kunne bruges til at bygge med. Og netop denne proces er Svendborg-firmaet Gamle Mursten specialister i. Firmaet renser brugte mursten, der kommer retur til byggebranchen i så høj kvalitet, at de både kan bruges en-til-en i nybyg og er godkendt som CE-mærket byggemateriale.
I dag samarbejder Gamle Mursten med Kolding Nord Genbrugsplads og nogle af landets andre genbrugspladser om at sende brugte mursten videre til byggebranchen. Det betyder, at flere mursten, der ellers havde udsigt til at ende som byggeaffald fra privatpersoners gør-det-selv-projekter, kan komme tilbage i cirkulation.
Potentiale til at spare 22.000 ton CO2
Der er meget CO2 at spare, hvis flere mursten ryger tilbage i kredsløbet til nybyggeri.
Miljøstyrelsen foretog i 2016 en samfundsøkonomisk analyse, der viste, at potentialet for genbrug af mursten ligger på 47,3 millioner mursten om året i Danmark svarende til en besparelse på 22.500 tons CO2.
Gamle Mursten renser godt tre millioner mursten om året, så der er stadig rigeligt med sten til andre virksomheder, der vil arbejde med en cirkulær produktion.
Erhvervslivet skal se muligheder i genbrug
Når Kolding Nord Genbrugsplads vælger at lave en særskilt indsamling af brugte mursten til et privat firma, skal det ses i lyset af de mange nye muligheder, kommunens erhvervsliv allerede har på genbrugspladserne i dag.
Eksempelvis kan virksomheder med adresse i Kolding Kommune få udleveret et genbrugspas, der giver adgang til at hente ting fra containerne på kommunens fem genbrugspladser. En privat genbrugsbutik, der holder til på Kolding Nord Genbrugsplads, kører en forretning, hvor der bliver solgt ting, der ofte er hentet med genbrugspasset i hånden.
Fra affald til kreativ fantasi
En anden mulighed for kommunens virksomheder er at donere overskudsmaterialer eller fejlproduktioner til Skatkammeret, der arbejder i regi af kommunens afdeling Redux – Affald og Genbrug. De forskellige leverancer som eksempelvis plastlåg, papruller eller stofrester bliver brugt til leg og læring af kommunens børnehaver, skoler og højere uddannelser.